W jakich chorobach pomagają nam owoce i warzywa?
Niektóre owoce, warzywa, zioła i przyprawy mają właściwości lecznicze. Zdrowe odżywianie pozwala nam utrzymać organizm w optymalnej wydajności, a jeżeli zachodzi w naszym organizmie jakiś proces chorobowy, to odpowiedni jadłospis ma jeszcze większe znaczenie. Dlatego włączenie tych pięciu warzyw do naszej diety może nam bardzo pomóc.
Szpinak jest bogaty w żelazo i chlorofil oraz zawiera witaminy i minerały, których organizm potrzebuje każdego dnia. Naukowcy uważają, że może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, raka jelita grubego, osteoporozy i artretyzmu.
Papryka
Papryka jest doskonałym źródłem likopenu i kwasu foliowego. Badacze wierzą, że mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka - jelita grubego, trzustki, płuca i pęcherza.
Bakłażan może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i otępienia, ponieważ jest pełen składników odżywczych, które są dobre dla serca. Jest to także warzywo, które pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem błonnika i żelaza, a także witaminy A,C i manganu, które wspierają układ pokarmowy.
Cebula
Cebula posiada dużą ilość witaminy C i kwasu foliowego oraz zawiera peptyd, który może pomóc w walce z osteoporozą. Peptyd pomaga zminimalizować utratę wapnia.