Reklama

Włoska mikstura na długowieczność. Zrobisz ją w swoim domu

Jest takie miejsce w Europie, gdzie średnia długość życia jest ewenementem na skalę światową. Mowa o Włochach mieszkających na Sardynii, którzy spośród wszystkich ludzi na Starym Kontynencie żyją najdłużej. Sekret ich długowieczności tkwi m.in. w prozdrowotnym eliksirze, a jego skład jest banalnie prosty. To tylko dwa składniki.

Odpowiednia pogoda, regularna aktywność fizyczna, brak stresu i dobrze zbilansowana dieta - to tylko niektóre z czynników wpływających na długość naszego życia. Mieszkańcy południa Europy, gdzie przez większość dni w roku świeci słońce, funkcjonują nieco inaczej niż populacja na naszej szerokości geograficznej. 

Dostęp do świeżych, zdrowych i nieprzetworzonych produktów spożywczych, wrodzony luz i optymizm do życia sprawiają, że Sardyńczycy jak mało kto na świecie mogą pochwalić się długowiecznością, której możemy tylko pozazdrościć.

Reklama

Ogromny wpływ na utrzymanie odpowiedniego stanu zdrowia, witalności i sprawności, nawet w wieku senioralnym, ma dla Włochów dieta śródziemnomorska, uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, a jednym z najważniejszych elementów codziennego menu Sardyńczyków jest oliwa.

Podpowiadamy, jak na bazie oliwy przyrządzić w domu prozdrowotną miksturę, bez której Włosi nie wyobrażają sobie życia. Długiego życia.

Warto wiedzieć: Oto najlepsze źródło zdrowych tłuszczów

Prozdrowotne właściwości oliwy

Oliwa jest doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6, które znacząco poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego. Zawarte w oliwie karotenoidy, związki fenolowe oraz witamina E pełnią w naszym organizmie funkcje antyoksydacyjne, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory.

Regularne spożywanie oliwy reguluje procesy trawienne, spowalnia starzenie, przeciwdziała zakrzepom, wzmacnia kości, wyrównuje poziom cukru we krwi, a także pomaga podczas takich dolegliwości jak miażdżyca, owrzodzenie żołądka, kamica nerkowa czy nieżyt.

Śródziemnomorski eliksir długowieczności

O tym, że oliwa doskonale działa na nasz organizm, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Włosi spożywają ją na potęgę, ale by zwiększyć jej działanie, bardzo często łączą ją z jeszcze jednym składnikiem. Mowa o papryczce chili, która zawiera kapsaicynę i to właśnie ona w duecie z oliwą, zdaniem Włochów, tworzy eliksir spowalniający proces starzenia, wzmacniający organizm i działający przeciwbólowo na stawy i mięśnie.

Czytaj także: Dziesięć produktów, które działają odmładzająco

Wspomniana kapsaicyna wykazuje działania antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, a w dodatku zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników na organizm i zmniejsza objawy stanów zapalnych mięśni i stawów.

Eliksir z oliwy i papryczki chili - przepis

Składniki:

  • dziesięć średniej wielkości wysuszonych papryczek chili
  • jedna szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • jedna gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Papryczki chili dokładnie kruszymy w moździerzu lub w młynku i wraz z rozmarynem przesypujemy do ciemnej, czystej butelki. Całość zalewamy ciepłą oliwą, dokładnie zakręcamy butelkę i odstawiamy na pięć dni w ciepłe miejsce.

Tak przyrządzoną miksturę możemy spożywać, pijąc jedną łyżeczkę dziennie, ale także nacierać nią miejsca, w których występują dolegliwości. Eliksir doskonale sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Smacznego i na zdrowie!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: oliwa | Włochy | sardynia | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy