Z czym nie łączyć wina? Skutki mogą być tragiczne dla organizmu!

Spożywanie wina do pizzy, czy innych tłustych potraw jest niezwykle popularne. Okazuje się jednak, że to spory błąd!
Spożywanie wina do pizzy, czy innych tłustych potraw jest niezwykle popularne. Okazuje się jednak, że to spory błąd! 123RF/PICSEL

Wino to substancja aktywna, zmieniająca działanie innych produktów

Z czym nie łączyć czerwonego wina? To odbierze smak potrawom

  • sushi - zawartość żelaza w czerwonym winie połączona z surowymi rybami w doskonałym sushi, tworzy specyficzny metaliczny posmak.
  • dania z octem - wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku bardzo niekorzystnie komponuje się z czerwonym winem, gdzie również wyczuwamy lekką kwasowość. 
  • niebieski ser - co prawda sporo serów dobrze smakuje z czerwonym winem, ale nie ten. Ma on tak charakterystyczny i intensywny zapach oraz smak, że lepiej zrezygnować tutaj z równie intensywnego w smaku czerwonego, wytrawnego wina. 
  • szparagi i brokuły - zawierają siarkę i chlorofil. Sprawia to, że czerwone wino będzie smakować  metalicznie, a tego chcemy unikać.

Jakich produktów nie łączyć z białym winem? Zasada jest prosta

Wino a napoje energetyzujące - podrażniony błędnik i problemy z sercem

Wino a słone przekąski. To połączenie niezwykle zdradliwe!

Nie łącz wina z tłustym jedzeniem! Wątroba będzie w opłakanym stanie

  • detoksykacyjną,
  • metaboliczną,
  • filtracyjną,
  • magazynującą.

Nie łącz alkoholu z lekami - nie rób tego pod żadnym pozorem

  • opioidów
  • leków uspokajających i nasennych
  • niesteroidowych leków przeciwzapalnych
  • leków przeciwzakrzepowych
  • wszelkich antybiotyków
  • leków przeciwgrzybiczych
  • chemioterapeutyków 
  • doustnych leków przeciwcukrzycowych
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?