Reklama

Zielone pieczywo z witaminami

Polskie, tradycyjne pieczywo może być urozmaicone tak, by i smak i jego właściwości odżywcze były jeszcze bogatsze. Przykładem mogą być bułki ze szpinakiem, które zawierają aż 20 procent prozdrowotnej zieleniny i łatwo przyrządzić je samemu, w domu.

Szpinak jest cennym źródłem witamin oraz soli mineralnych, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Wypiekanie bułek ze szpinakiem w domu lub zakup już gotowych w piekarni to rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za smakiem zieleniny w tradycyjnej, gotowanej postaci. Przy tym można pozbyć się wyrzutów sumienia, jedząc codziennie na śniadanie pieczywo, które według dietetyków jedzone w nadmiarze, może przyczynić się do otyłości.

Bułeczki ze szpinakiem to bowiem prawdziwa bomba witaminowa. Jego liście zawierają witaminy: A, C, E, K, B1, B2, PP oraz kwas foliowy. Szpinak dostarcza także spore ilości magnezu, przez co korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, zdecydowanie obniżając podatność na stres.

Reklama

Liście szpinaku zawierają przy tym dużo potasu, który obniża ciśnienie, a współdziałając z magnezem reguluje pracę serca. Potas poprawia także koncentrację i przyśpiesza procesy myślowe. Obecny w szpinaku wapń odpowiada za prawidłową pracę mięśni, wpływając przy tym korzystnie na pracę serca. Włączając szpinak do diety dbamy o dostarczanie do organizmu: fosforu, jodu, manganu, cynku, a także błonnika. Wszystkie zawarte w zielonych liściach składniki są łatwo przyswajalne.

Przepis na domowe bułki ze szpinakiem jest przystępny nawet dla amatora wypieków. Smak pieczywa można dodatkowo urozmaicić dodając prażonej cebulki. Wszystko, co będzie potrzebne do przygotowania bułek to: 500 gramów mąki pszennej, 150 gramów aktywnego zakwasu żytniego, szklanka mleka, jedna łyżeczka soli, dwie szczypty cukru, 4 łyżki oleju, pół szklanki prażonej cebuli oraz dwie garście świeżego szpinaku.

Umyty i osuszony szpinak drobno siekamy. Do miski należy wlać zakwas, dodać wodę i wymieszać. Mąkę zmieszać z solą i cukrem, wsypać do zakwasu, dodać olej, szpinak oraz cebulkę. Wyrabiamy ciasto, po czym zakrywamy miskę ściereczką. Następny etap, to czas oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. Zajmuje to nieco więcej czasu, ponieważ zgodnie z przepisem, ciasto na domowe bułeczki nie zawiera drożdży.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, trzeba je wyrobić po raz kolejny. Bułeczki formuje się zwilżonymi olejem dłońmi, układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawia do wyrośnięcia. Bułki piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 do 35 minut. Kiedy wystygną, można się cieszyć niecodziennym smakiem domowych, chrupkich bomb witaminowych.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | witaminy | żelazo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy