Soda czy proszek do pieczenia? Bosacka wskazuje jasno, fani zaskoczeni

Katarzyna Bosacka to popularna ekspertka, która zachęca Polaków do robienia świadomych zakupów. Tym razem postanowiła rozwiązać dylemat: soda czy proszek do pieczenia. Co na ten temat sądzi dziennikarka? Wskazuje na jeden ważny szczegół.

Fani są zaskoczeni nową informacją od Katarzyny Bosackiej
Fani są zaskoczeni nową informacją od Katarzyny BosackiejOla Skowron/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka na przestrzeni lat zaskarbiła sobie sympatię widzów i internautów. Jej misja? Dziennikarka zachęca Polaków do robienia świadomych zakupów. Swoją wiedzą dzieli się zarówno w programach telewizyjnych, jak i za pomocą mediów społecznościowych.

Produkty pod lupą, czyli Bosacka w akcji

Bosacka na każdym kroku podkreśla, jak ważne jest czytanie etykiet. Cóż, nasze zdrowie zaczyna się właśnie tutaj - w końcu lepiej sięgać nieprzetworzone produkty z dobrym składem niż te nafaszerowane chemią, pełne barwników, aromatów, zagęstników i wzmacniaczy smaku.

Dlatego Bosacka często bierze pod lupę rozmaite produkty i bez owijania w bawełnę komentuje ich skład. Ekspertka chętnie prezentuje też swoje przepisy, które są świetną alternatywą dla produktów znajdujących się na sklepowych półkach.

Soda czy proszek do pieczenia? Bosacka wskazuje jasno

Katarzyna Bosacka od lat zachęca Polaków do robienia świadomych zakupów
Katarzyna Bosacka od lat zachęca Polaków do robienia świadomych zakupówPiotr AndrzejczakMWMedia

Na Instagramie Bosacka chętnie rozwiązuje też kulinarne dylematy. Ze względu na to, że święta wielkanocne nadchodzą wielkimi krokami, a przygotowanie świątecznych wypieków trwa w najlepsze, postanowiła odpowiedzieć na pytanie: soda czy proszek do pieczenia. Co wybrać?

Oddajmy głos Katarzynie Bosackiej. Ekspertka wskazała na ważną różnicę, jeśli chodzi o ich stosowanie w wypiekach.

- Sodę oczyszczoną używajmy w przepisach, które zawierają kwaśne składniki, takie jak jogurt, kwaśna śmietana czy kefir, ponieważ reaguje ona z kwasami i wytwarza dwutlenek węgla, co sprawia, że ciasto rośnie. Soda często stosowana w recepturach, które wymagają dłuższego czasu na wypiekanie - wyjaśnia Bosacka.

Kiedy zatem sięgać po proszek do pieczenia?

- Proszek do pieczenia jest bardziej uniwersalny, ponieważ nie wymaga obecności kwasów w recepturze do działania. Wykorzystujmy go w przepisach, gdzie używamy składników słodkie np. mleka. Nadaje się do szybkiego wypiekania, takiego jak muffiny, ciasta kruche, naleśniki, itp. A Wy jak przygotowujecie swoje wypieki? - napisała na Instagramie.

"Tyle lat piekę i dopiero teraz to wiem", "Dziękuję za informację", "Całe życie człowiek się uczy", "I wszystko jasne", "Serio? Pojęcia o tym nie miałam! Dziękuję pani Kasiu za informację", "Dziękuję, to nowa informacja dla mnie", "I wszystko jasne!" - komentowali internauci.

***

„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas