Ich nazwa nie zachęca, ale posiadają składnik istotny dla naszych kości

Kojarzone są przede wszystkim z Francją, ale ich walory smakowe i składniki odżywcze doceniają konsumenci na całym świecie. Dlaczego warto sięgać po sery pleśniowe, jak ich spożywanie wpływa na organizm oraz kto powinien ich unikać?

Czy warto sięgać po ser pleśniowy?
Czy warto sięgać po ser pleśniowy?123RF/PICSEL

Popularne rodzaje serów pleśniowych

Wśród pięciu najpopularniejszych rodzajów serów pleśniowych aż cztery pochodzą z Francji. Serem pleśniowym, który z powodzeniem kupimy w większości sklepów, jest Camembert. Ten podpuszczkowy ser charakteryzuje się miękkim, aksamitnym wnętrzem i jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego.

Recepturę niezbędną do stworzenia Camemberta opracowano w 1791 r. w Normandii. Z kolei smak i zapach tego sera podyktowany jest działaniem pleśni Penicillium camemberti.

Kolejnym, popularnym serem pleśniowym jest Lazur. Posiada on bardzo charakterystyczny, wyraźny, ostry smak oraz wyczuwalny aromat grzybów. Serem pleśniowym, który nie pochodzi z Francji, lecz z Włoch, jest ser Gorgonzola. Produkowany jest w Lombardii i wedle tradycyjnej receptury ser powinien dojrzewać w tamtejszych jaskiniach Lodi i Valsassina.

Ser Brie jest jednym z najpopularniejszych gatunków serów pleśniowych na świecie. Ten podpuszczkowy ser, jest porośnięty pleśnią białą Penicillium candidum i wytwarza się go z mleka krowiego.

Natomiast z mleka owczego produkuje się ser pleśniowy Roguefort, który tradycyjnie dojrzewa w jaskiniach Mont Cambalou. Posiada on charakterystyczną, niebieską pleśń Penicillium roqueforti.

Kto nie powinien spożywać sera pleśniowego?
Kto nie powinien spożywać sera pleśniowego?123RF/PICSEL

Czy sery pleśniowe są zdrowe?

Już sam wyraz "pleśń" w odniesieniu do jedzenia, z pewnością wzbudza w nas negatywne odczucia. Należy jednak zaznaczyć, że w kontekście serów pleśniowych mówimy o tzw. pleśni szlachetnej, czyli odpowiednio wyselekcjonowanych szczepach pleśni bezpiecznych dla zdrowia.

Sery pleśniowe to przede wszystkim bardzo dobre źródło wapnia, a więc podstawowego składnika tkanki kostnej. Spożywając sery pleśniowe, dostarczamy organizmowi niezbędnego białka, bez którego nie jesteśmy w stanie funkcjonować.

Ponadto w serach pleśniowych znajdziemy fosfor, magnez, cynk, witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, które w dodatku na zawarty w serach tłuszcz lepiej są przyswajane przez organizm.

Kto nie powinien jeść serów pleśniowych?

Serów pleśniowych z mleka niepasteryzowanego nie powinny spożywać kobiety w ciąży, a to z uwagi na możliwą obecność w nich bakterii z gatunku Listeria monocytogenes, która może przyczyniać się do choroby o nazwie listerioza.

Należy również pamiętać, że sery pleśniowe zawierają sporo tłuszczu, dlatego nie powinny być one przesadnie często jedzone m.in. przez osoby borykające się z chorobami układu krążenia i z wysokim poziomem cholesterolu.

Umiar w kontekście spożywania takich serów zalecany jest również w przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych, wrzodów żołądka, zapalenia trzustki i refluksu żołądkowo-przełykowym.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne