Jak schudnąć i nie zaszkodzić przy tym pracy mózgu? Witaminy, które poprawiają koncentrację i pamięć
Sezon plażowania zbliża się dużymi krokami, a tobie zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów? Przechodząc na ścisłą dietę, warto pamiętać o niezbędnych witaminach oraz kwasach, które powinny się w niej znaleźć. Niedobory niektórych składników mogą znacznie pogorszyć funkcjonowanie mózgu lub jakość życia.

Spis treści:
Wpływ diety na funkcjonowanie mózgu
Zobacz również:
Zbliża się okres letni, więc wiele osób decyduje się na przejście na dietę, która pomoże im zgubić zbędne kilogramy. Podczas odchudzania należy pamiętać, że nadal musimy dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, tak aby nie pogorszyć jakości swojego życia oraz cieszyć się zdrowiem. Wiele witamin i minerałów odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zatem nieprzemyślane głodówki i ubogie diety mogą negatywnie wpłynąć na koncentrację, pamięć, a nawet stan psychiczny człowieka. Odpowiednio zbilansowany jadłospis przyczynia się do łatwiejszego przyswajania nauki oraz zapewnia energię na cały dzień.

Zobacz również: Czy otręby pomagają w odchudzaniu? Poznaj właściwości otrębów
Witaminy z grupy B
Chcąc wspomóc pracę naszego mózgu, warto zaopatrzyć się w kompleks witamin z grupy B. Nazywane są także "witaminami antyoksydacyjnymi" ze względu na swoje właściwości wpływające pozytywnie na układ nerwowy. Niedobór tych witamin może powodować zmęczenie, kłopoty z pamięcią lub koncentracją. Aby dostarczyć do naszego organizmu wspomniane witaminy, to w diecie warto uwzględnić:
- orzechy,
- nasiona roślin strączkowych,
- jogurty,
- jaja,
- wątrobę,
- ryby,
- drób,
- soję.
Dodatkowo witamina B2 przyspiesza tempo przemian metabolicznych, dlatego osoby, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej, powinny uwzględnić ją w swoim jadłospisie.

Kwasy omega-3 i -6
Składniki bogate w kwasy omega-3 i -6 są niezbędne do funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowo odgrywają kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego, zmniejszają stres, a nawet ryzyko wystąpienia depresji. Źródłem kwasów omega-3 są:
- ryby (łosoś, śledź, makrela i pstrąg),
- oleje (lniany, sojowy, rzepakowy),
- orzechy.
Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w:
- olejach (słonecznikowy, rzepakowy, konopny, kukurydziany, sojowy),
- tofu,
- orzechach włoskich,
- migdałach.

Zobacz również: Orzechy włoskie - kto nie powinien ich jeść?
Witaminy A, E i C
Witaminy takie jak A, E i C są odpowiedzialne za spowalnianie procesów starzenia się mózgu. Dodatkowo hamują wydzielanie wolnych rodników, które pojawiają się w naszym organizmie pod wpływem silnego stresu, niezdrowej diety, niedoboru snu lub nadmiaru używek. Wspomniane witaminy możemy znaleźć w wielu owocach oraz warzywach np. w:
- borówkach,
- szparagach,
- czarnej porzeczce,
- truskawkach,
- awokado,
- sałacie,
- pomidorach.

Zobacz również: Borówka amerykańska: Właściwości, zastosowania i uprawa