Jak schudnąć i nie zaszkodzić przy tym pracy mózgu? Witaminy, które poprawiają koncentrację i pamięć

article cover
123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Wpływ diety na funkcjonowanie mózgu

Głodówki mogą powodować przewlekłe zmęczenie lub bóle głowy
Głodówki mogą powodować przewlekłe zmęczenie lub bóle głowy123RF/PICSEL

Witaminy z grupy B

  • orzechy,
  • nasiona roślin strączkowych, 
  • jogurty, 
  • jaja, 
  • wątrobę,
  • ryby, 
  • drób, 
  • soję.
Chudy ser jest bogaty w witaminę B2
Chudy ser jest bogaty w witaminę B2123RF/PICSEL

Kwasy omega-3 i -6

  • ryby (łosoś, śledź, makrela i pstrąg),
  • oleje (lniany, sojowy, rzepakowy),
  • orzechy.
  • olejach (słonecznikowy, rzepakowy, konopny, kukurydziany, sojowy),
  • tofu,
  • orzechach włoskich,
  • migdałach.
Orzechy to niezastąpione źródło kwasów tłuszczowych
Orzechy to niezastąpione źródło kwasów tłuszczowych123RF/PICSEL

Witaminy A, E i C

  • borówkach,
  • szparagach,
  • czarnej porzeczce,
  • truskawkach,
  • awokado,
  • sałacie,
  • pomidorach.
Jedzenie borówek zapobiega rozwojowi chorób nadciśnienia
Jedzenie borówek zapobiega rozwojowi chorób nadciśnienia 123RF/PICSEL
"Zbliżenia": Alicja Majewska i Artur Andrus o trasie, piosenkach i prawdzie w słowachInteria.tv