Niepokojący objaw zauważysz przy jedzeniu. Często mylony z przeziębieniem
Zaczynasz jeść i nagle przychodzi katar i kichanie. Za duża ilość pieprzy, czy innych przypraw w daniu? A może alergia pokarmowa? Niekoniecznie. To może być katar smakowy.

Czym jest katar smakowy? To popularne zjawisko
Kichanie i katar to uciążliwe zjawiska, a jeszcze bardziej potrafią uprzykrzyć życie, gdy przychodzi podczas jedzenia.
Często doznajemy kataru, kiedy jemy ostre potrawy, ale nie tylko.
Okazuje się, że katar smakowy to dość powszechne, choć mało znane zjawisko, które może wywołać zdziwienie, a nawet niepokój u osób, które doświadczają go po raz pierwszy.
Zazwyczaj pojawia się nagle, tuż po zjedzeniu określonych potraw, objawia się wodnistym wyciekiem z nosa. Czy to alergia? Przeziębienie? A może coś poważniejszego?
Nic z tych rzeczy i wygląda na to, że nie ma się czego obawiać.
To po prostu niealergiczny katar, który występuje w odpowiedzi na spożycie określonych pokarmów, najczęściej ostrych, gorących lub bardzo przyprawionych. Objawy pojawiają się niemal natychmiast po jedzeniu lub w trakcie spożywania.
Możemy wtedy odczuwać łaskotanie w nosie i gardle, co wywołuje kichanie i w końcu katar.
To reakcja organizmu, która nie jest związana z układem odpornościowym ani z typową alergią.
Co wywołuje katar smakowy? Tego nie trzeba leczyć
Za ten specyficzny katar odpowiada nie układ immunologiczny, a nerw trójdzielny, który jest pobudzany przez określony bodziec, a który unerwia między innymi jamę nosową.
Gdy spożywamy ostre potrawy lub takie, które są gorące lub bardzo aromatyczne, mogą bezpośrednio stymulować zakończenia nerwowe w błonie śluzowej nosa.
Skutkiem jest odruchowe wydzielanie śluzu, a w wielu przypadkach kichanie.
Niektóre osoby mogą doświadczać kataru smakowego także po spożyciu ciepłych zup, gorących napojów, alkoholu lub nawet słodyczy, co świadczy o dużym zróżnicowaniu reakcji.
Czytaj także: Katar zwykły czy alergiczny? Rozpoznaj go i wylecz
Każdy także ma inną wrażliwość na dany bodziec, jak smak, ostrość, czy stopień gorąca potrawy. Niektóre osoby wykazują większą responsywność na sensoryczne doświadczenia związane z jedzeniem.
Reakcja ta ustępuje krótko po zakończeniu konsumpcji, co odróżnia ten katar od alergii.
Najlepszym sposobem radzenia sobie z nim jest świadomość, co go wywołuje, i unikanie tych czynników, jeśli objawy są uciążliwe. W przypadku kataru smakowego nie stosuje się żadnej farmakologii.