Kurkumowa mikstura wzmocni odporność. Zastrzyk energii i witamin na zimę
Tak w naturalny sposób wzmocnisz odporność. Witaminowa mikstura z kurkumą w roli głównej to prawdziwy eliksir zdrowia. Przygotujesz go w prosty sposób.
Szukasz skutecznej i naturalnej metody na wzmocnienie odporności? Warto poznać bliżej właściwości kurkumy. Jest ona stosowana w celach leczniczych już od ponad czterech tysięcy lat. Wykazuje szereg działań korzystnych dla zdrowia, w tym m.in. przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. To dzięki zawartości polifenoli, w tym kurkuminy.
Regularne spożywanie kurkumy pomaga zmniejszać stany zapalne w organizmie, jak i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy nadciśnienie tętnicze. Co więcej, może pomagać obniżać stężenie lipidów i wspierać gospodarkę węglowodanową. Kurkuma działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, dlatego też warto po nią sięgać zapobiegawczo lub na początku infekcji.
Kurkumowy napój wzmocni odporność. Zastrzyk energii i witamin na zimę
Z kurkumą w roli głównej możesz przygotować witaminowy eliksir. Wystarczy, że dodasz do niego inne składniki naturalnie wspomagające odporność. Z pewnością należy do nich imbir, który jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym, który dodatkowo wspomaga trawienie.
Na liście składników powinna się znaleźć również cytryna, która zawiera witaminę C. Do mikstury warto też dodać miód i czarny pieprz. Miód słynie z właściwości antybakteryjnych, z kolei czarny pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy. Jak przygotować kurkumowy shot na wzmocnienie odporności? Oto prosty przepis.
Zobacz również:
Przepis na kurkumowy napój
Składniki:
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka wody,
- szczypta czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki należy wymieszać. Napój należy wypić od razu, najlepiej zaraz po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce maksymalnie do 24 godzin.
Kiedy unikać kurkumy? Oto przeciwwskazania
Chociaż kurkuma ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, czasami może na nas niekorzystnie zadziałać. Przyprawy należy unikać w przypadku problemów ze słabym krzepnięciem krwi. Nie jest też zalecana osobom mającym zwiększoną kwaśność żołądka, wrzody żołądka, cukrzycę typu 1 czy reakcje alergiczne. Kurkumy nie mogą też spożywać kobiety w okresie ciąży i laktacji.