Lasy Państwowe podają 10 zasad udanego grzybobrania. Oto one

Sezon na grzybobrania rozpoczął się na dobre. Miłośnicy leśnych wycieczek w social mediach chętnie chwalą się pełnymi koszami. Co zrobić, by zbieranie grzybów było nie tylko owocne, ale również bezpieczne? Podczas grzybobrania warto przestrzegać podstawowych zasad. Administratorzy facebookowego profilu Lasów Państwowych postanowili zebrać te reguły.

"Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem" - ostrzegają Lasy Państwowe.
"Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem" - ostrzegają Lasy Państwowe.123RF/PICSEL

Grzyby to bardzo wdzięczny produkt spożywczy. Możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć i gotować. Idealnie nadają się jako dodatek do sosów i zup. Są pyszne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Chociaż grzyby dostępne są w sklepach i supermarketach, zdecydowanie najlepiej smakują te, które udało się znaleźć samemu, podczas owocnego grzybobrania.

Osoby, które chcą zdecydować się na wycieczkę do lasu, by nazbierać pełny kosz pyszności, powinny jednak odpowiednio się przygotować. W lasach nietrudno napotkać bowiem gatunki trujące, których spożycie może skończyć się poważnymi dolegliwościami żołądkowymi, a nawet śmiercią.

Lasy Państwowe w najnowszym poście na Facebooku informują, o czym warto pomyśleć przed grzybobraniem.

Grzyby to bardzo wdzięczny produkt spożywczy. Możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć i gotować
Grzyby to bardzo wdzięczny produkt spożywczy. Możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć i gotować123RF/PICSEL

Jak przygotować się do grzybobrania. 10 najważniejszych zasad

"Sezon grzybowy trwa w najlepsze i aż się roi w mediach od zdjęć pełnych koszyków. Jeśli chcecie dodatkowo zostać 'grzybiarzami roku', wystarczy stosować kilka prostych zasad, aby Wasze grzybobranie było bezpieczne i przyjemne zarówno dla was, jak i otaczającego lasu"  - napisali na profilu Lasów Państwowych administratorzy. "Życzymy pełnych koszyków grzybów (tych jadalnych) i przyjemności z obcowania z naturą"  - dodali.

Jakimi zasadami warto kierować się podczas grzybobrania? Warto przestrzegać wymienionych przez Lasy Państwowe reguł. Wówczas każda wyprawa będzie bezpieczna i owocna.

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.  
  2. Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To,  że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem.
  3. Zbieraj grzyby w pełni wykształcone/dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy potrzebne do identyfikacji.
  4. Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, by nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
  5. Nie niszcz grzybów,  których nie zbierasz. Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
  6. Grzyby zbieraj do koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać toksycznych właściwości.
  7. Zachowaj w lesie cisze. Hałas płoszy zwierzęta.
  8. Swoje śmieci zabierz ze sobą. A las zostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś go zastać.
  9. Korzystaj z atlasu do rozpoznania  grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.

***
Zobacz również: 

Polskie Żony w Polsat Cafe, poniedziałek 21.00INTERIA.PL/materiały prasowe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas