Lasy Państwowe podają 10 zasad udanego grzybobrania. Oto one

"Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem" - ostrzegają Lasy Państwowe.
"Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem" - ostrzegają Lasy Państwowe.123RF/PICSEL
Grzyby to bardzo wdzięczny produkt spożywczy. Możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć i gotować
Grzyby to bardzo wdzięczny produkt spożywczy. Możemy je mrozić, suszyć, marynować, smażyć i gotować123RF/PICSEL

Jak przygotować się do grzybobrania. 10 najważniejszych zasad

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.  
  2. Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To,  że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem.
  3. Zbieraj grzyby w pełni wykształcone/dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy potrzebne do identyfikacji.
  4. Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, by nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
  5. Nie niszcz grzybów,  których nie zbierasz. Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
  6. Grzyby zbieraj do koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać toksycznych właściwości.
  7. Zachowaj w lesie cisze. Hałas płoszy zwierzęta.
  8. Swoje śmieci zabierz ze sobą. A las zostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś go zastać.
  9. Korzystaj z atlasu do rozpoznania  grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
Polskie Żony w Polsat Cafe, poniedziałek 21.00INTERIA.PL/materiały prasowe