"Pączki grozy" u Fukiera. Magda Gessler liczy sobie 15 zł za sztukę!

Już 16 lutego będziemy świętować Tłusty Czwartek - dzień, w którym główną rolę grają pączki, pyszny, sycący deser, będący symbolem końca karnawału. Wielbiciele pączków muszą liczyć się jednak z tym, że w tym roku będą one wyjątkowo drogie - u znanych restauratorów trzeba będzie za nie zapłacić nawet kilkanaście złotych za sztukę. Jaki cennik przygotowała Magda Gessler?

Pączki u Magdy Gessler będą w tym roku wyjątkowo drogie
Pączki u Magdy Gessler będą w tym roku wyjątkowo drogie Paweł Wrzecion/MWMediaMWMedia

Pączki to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych deserów w Polsce. Zrobione z ciasta drożdżowego, nadziewane owocową marmoladą, różą lub budyniem i smażone następnie na głębokim tłuszczu cieszą się popularnością przez cały rok, ale najwięcej zjadamy ich w Tłusty Czwartek.

W tym roku może być jednak inaczej, bo cukiernicy już zapowiadają, że pączki będą zdecydowanie droższe, niż w poprzednich latach. U słynnych restauratorów mogą kosztować nawet kilkanaście złotych za sztukę.

Tyle będą kosztować w tym roku pączki od Magdy Gessler. Spory wydatek!

Dziennikarze "Faktu" postanowili wyliczyć, ile wyda w tym roku na pączki przeciętna, polska rodzina. Wszystko zależy oczywiście od tego, gdzie je zakupią, bo ceny w tańszych cukierniach lub galeriach handlowych różnią się znacznie od tych u słynnych, polskich restauratorów.

Cytowany przez "Fakt" mistrz cukiernictwa Stanisław Butka przyznaje, że wzrost cen jest w tym roku nieunikniony i pączek będzie kosztował około 4 - 6 zł w przeciętnej cukierni. Osoby, które będą chciały spróbować słodkości np. od Magdy Gessler muszą się liczyć ze zdecydowanie wyższą ceną.

W warszawskim lokalu Magdy Gessler "U Fukiera" jeden pączek kosztuje 15 złotych, czyli za sześć sztuk przyjdzie nam zapłacić aż 90zł! Przeciętna, czteroosobowa rodzina, której każdy członek chciałby zjeść po dwa pączki, musi więc liczyć się z wydatkiem rzędu 120 zł!

W tym roku pączki będą więc wyjątkowo drogie, więc warto wiedzieć jak zrobić domowe pączki. Smakują równie dobrze, a według fanów domowych słodkości nawet lepiej, niż te ze sklepu.

Smacznego!

Pączki smażone w głębokim tłuszczu praktycznie nie zawierają żadnych składników odżywczych.Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas