Ten przysmak kosztuje nawet 450 złotych. W kwietniu pojawia się w lasach

Wiosenna aura zachęca do leśnych spacerów. Ręce zacierają szczególnie grzybiarze, którzy już teraz wypatrują pierwszych, tegorocznych znalezisk. Jakie są grzyby w kwietniu? Miej oczy szeroko otwarte. Jeden z rosnących wiosną w lasach grzybów jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Zachowaj jednak ostrożność.

Jakie są grzyby w kwietniu? Ten gatunek spotkasz już w lasach. Smaczny i zdrowy
Jakie są grzyby w kwietniu? Ten gatunek spotkasz już w lasach. Smaczny i zdrowyKrzysztof Radzki/East NewsEast News

Czy są grzyby na wiosnę? Ten gatunek spotkasz już w lesie

Miłośnicy leśnych wędrówek z niecierpliwością wyczekują nadejścia sezonu grzybowego, kiedy znów będą wynosić z lasów pełne naręcza smacznych okazów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć go nieco wcześniej. Pierwsze grzyby rosną już bowiem w polskich lasach. Wystarczy raptem nieco uwagi.

W kwietniu w lasach pojawiają się, uważane przez wielu za najsmaczniejsze i najzdrowsze grzyby, smardze. Sprawdzą się jako dodatek do sosów, zup czy jajecznicy, już na początku roku wypełniając kuchnię grzybowym aromatem. Co ważne, pozwolą również sporo zaoszczędzić. Kilogram świeżych grzybów w sklepach i na targowiskach kosztuje bowiem od około 200 do nawet 450 złotych.

Jakie są grzyby w kwietniu? Miej oczy szeroko otwarte

Smardze rosną najczęściej na podmokłych terenach - łąkach, brzegach rzek i strumieni, a także między trawami, szczególnie chętnie otaczając się towarzystwem topoli i drzew owocowych. Co ważne, objęte są częściową ochroną. Oznacza to, że można zbierać je tylko w określonych miejscach - na terenie ogrodów, upraw ogrodniczych czy szkółek leśnych. Nie wolno jednak wynosić ich z lasów.

Kwiecień to sezon na smardze. Zachowaj jednak czujność
Kwiecień to sezon na smardze. Zachowaj jednak czujność123RF/PICSEL

Podczas zbiorów należy zachować szczególną ostrożność. Mimo iż smardze wyróżniają się charakterystycznym wyglądem - jajowatym kapeluszem o ażurowej strukturze przypominającej plaster miodu - przy odrobinie nieuwagi można pomylić je z niektórymi, trującymi gatunkami - piestrzenicą kasztanowatą czy piestrzenicą olbrzymią. Warto więc mieć się na baczności.

Czy grzyby smardze są jadalne? To skarbnica zdrowia

W rzeczywistości smardze zachwycą niejedno, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Wyróżnia je bowiem delikatny smak i orzechowo-korzenny aromat, czym wyróżniają się spośród innych, leśnych kolegów. Co więcej, zaskakują również składem.

Czy grzyby smardze są jadalne? Pamiętaj, by poddać je obróbce cieplnej
Czy grzyby smardze są jadalne? Pamiętaj, by poddać je obróbce cieplnej123RF/PICSEL

Smardze uważane są za jedne z najzdrowszych grzybów. Są bowiem źródłem błonnika, łatwo przyswajalnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. W swoim składzie zawierają również witaminy z grupy B, potas, żelazo i fosfor. W efekcie wykazują właściwości wspomagające pamięć czy poprawiające nastrój, mając również wpływ na poprawę funkcjonowania narządu wzroku. Działają też przeciwzapalnie.

Należy jednak pamiętać, by poddać je obróbce cieplnej. Surowe smardze są niejadalne.

Zebrane więc w odpowiednim miejscu i poprawnie przyrządzone mogą stać się prawdziwym, zdrowym przysmakiem.

Dietetyk Mikołaj Choroszyński o jedzeniu słodyczy: Nie w samotnościINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas