Made in USA

Hamburger i hot dog mogą być wyrafinowanymi potrawami, a bajgiel podstawą pysznej kanapki z łososiemjak z Nowego Jorku. Spróbuj! Nie potrzebujesz wizy...

Burger de luxe

Składniki: 4 bardzo miękkie bułki pszenne, 1,2 kg wołowiny (tłusty antrykot, tłusta łata lub krzyżowa), 200 g boczku parzonego w plastrach, 2 ogórki kiszone, 2 pomidory, 100 g mieszanych sałat, 200 g sera żółtego Bursztyn, 4 jajka wiejskie typu 0, 120 ml wody gazowanej, 50 ml sosu z pieczeni lub sosu Worcestershire, 50 ml musztardy rosyjskiej, 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry, sól, pieprz,

Reklama

4 patyczki długości 15 cm,
olej do smażenia mięsa,
konfitura cebulowa: 3 cebule czerwone, 80 ml czerwonego wina, 100 g cukru, 40 ml wody

Zmiel mięso na średnim oczku. Wymieszaj je z musztardą, sosem pieczeniowym, przyprawami i wodą gazowaną. Wyrabiaj ręcznie około pięciu minut.

Przygotuj konfiturę: w rondlu gotuj cukier z wodą aż zgęstnieje i wsyp pokrojoną w pióra cebulę. Duś ją do miękkości, po czym zalej winem i gotuj aż nabierze konsystencji konfitury. Rozłóż na pergaminie boczek i wstaw do piekarnika pod grill.

Uformuj cztery kotlety o wadze 300 g i grubości dwóch centymetrów. Rozgrzej dwie patelnie z grubym dnem - na jednej usmaż mięso, na drugiej jajka (sadzone). Na kotletach ułóż żółty ser i wstaw je do piekarnika, obok ułóż bułki, aby się zrumieniły.

Następnie rozłóż bułki na desce i ułóż na nich sałatę, potem kotlety, plastry pomidora, ogórków, zgrillowanego boczku, jajka sadzone, a na końcu konfiturę z cebuli. Przykryj pozostałymi połówkami bułki i przebij patyczkami. W wersji na lunch burgera można podawać z frytkami.

Przepis na domowe hamburgery
Hamburger Macieja Kuronia
Teksańskie burgery z sosem
Amerykańskie śniadanie
Wypieki z amerykańskiej cukierni

Hot dog zagrodowy

Składniki: 4 bułki do hot dogów, 500 g kiełbasy (cienka biała lub jagnięca), 300 g boczku parzonego w plastrach, 2 jabłka Gloster lub Cortland, 2 białe cebule, 70 ml wina białego, 300 g żurawiny, 100 g cukru, 40 ml wody, 2 ogórki małosolne

Usmaż boczek, cebulę i jabłka (ze skórką). Po dziesięciu minutach wlej wino i duś jeszcze dziesięć minut. Zagotuj cukier z wodą, a gdy zgęstnieje, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem 10-15 minut. Niektóre owoce powinny zostać w całości. Bułki podgrzej w piekarniku, a kiełbasę pokrój na kawałki dłuższe niż bułka i smaż około dwóch minut z każdej strony. Nałóż na bułki kiełbasę, boczek z cebulą i jabłkiem, pokrojone ogórki małosolne i konfiturę z żurawiny.

Bajgiel z łososiem i botwinką

Składniki: 4 bajgle, 250 g łososia wędzonego, 150 g serka Philadelphia, 1 burak, 2 garście liści botwinki, 50 g kaparów, 1 limonka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, szczypta cukru

Ugotuj buraka w skórze (45 minut). Serek wymieszaj z sokiem z połowy limonki, skórką z limonki, gałką, solą, pieprzem i cukrem. Ostrym nożem pokrój łososia na cienkie plastry. Ostudzonego buraka obierz ze skóry i pokrój na cienkie plastry. Przetnij na pół bajgle, posmaruj serkiem, połóż posiekane kapary, łososia, botwinkę, a na końcu plastry buraka.

Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.

SHOW 9/2013

Dowiedz się więcej na temat: domowy hamburger | hot dog | kuchnia amerykańska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje