​Anna Lewandowska wymyśliła nowy rodzaj szarlotki. Robi ją z płatków owsianych

Owsianka uchodzi za jedno z najzdrowszych śniadań. Do grona jej fanów należy Anna Lewandowska, która wielokrotnie dzieliła się przepisami na rozmaite wersje tego bogatego w cenne składniki odżywcze przysmaku. Teraz słynna trenerka proponuje miłośnikom zdrowej żywności, by na bazie płatków owsianych przygotowali szarlotkę.

Anna Lewandowska o zdrowym żywieniu wie dosłownie wszystko. Teraz zaproponowała fanom szarlotkę z płatków owsianych
Anna Lewandowska o zdrowym żywieniu wie dosłownie wszystko. Teraz zaproponowała fanom szarlotkę z płatków owsianych VIPHOTOEast News

Owsianka to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych pomysłów na zdrowe i pożywne śniadanie. Jej bazę stanowią bogate w witaminy i minerały płatki owsiane, które m.in. wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. W zależności od indywidualnych upodobań można dowolnie modyfikować przepis, dodając do owsianego kleiku świeże lub mrożone owoce, kakao, cynamon orzechy albo wiórki kokosowe.

Przepisem na dość nieoczywistą wersję tej śniadaniowej potrawy podzieliła się właśnie na swoim blogu Anna Lewandowska. Słynna trenerka proponuje urozmaicenie w postaci owsiankowej szarlotki. Do przygotowania tego zdrowego ciasta potrzeba 200 g płatków owsianych, 420 ml napoju kokosowego, szczyptę proszku do pieczenia, 20 g miodu, 2 jajka, pół łyżeczki cynamonu oraz 1 jabłko. "Jabłko umyłam i pokroiłam na cienkie plasterki. Resztę składników wymieszałam i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyłam plasterki jabłka. Piekłam przez około 20-25 min w 180 stopniach. Gotową owsiankę podałam z orzechami i żurawiną" - instruuje żona Roberta Lewandowskiego.

A jeśli wciąż nie mamy dość eksperymentów z owsianką w roli głównej, zainspirujmy się inną oryginalną recepturą Lewandowskiej. Tę typowo zimową owsiankę trenerka wzbogaciła o miód, cynamon, mleko migdałowe, nasiona chia, orzechy i... startą marchewkę.

"Zarówno nasiona chia jak i orzechy są dobrym źródłem kwasów omega-3. Ponadto oba produkty dostarczają nam także białka, błonnika, szeregu witamin i składników mineralnych. Z kolei cynamon i miód działają przeciwbakteryjnie a także są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki nim owsianka nie tylko pysznie smakuje, ale także rozgrzewa i stymuluje nasz organizm do walki z infekcją czy przeziębieniem. Jest więc idealnym rozwiązaniem na mroźne zimowe poranki" - poleca Lewandowska.

"Zdrowie na widelcu": Jak przyrządzić jajka? Uwaga na salmonellę!Polsat Cafe

***
Zobacz również:

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas