Anna Lewandowska wymyśliła nowy rodzaj szarlotki. Robi ją z płatków owsianych
Owsianka uchodzi za jedno z najzdrowszych śniadań. Do grona jej fanów należy Anna Lewandowska, która wielokrotnie dzieliła się przepisami na rozmaite wersje tego bogatego w cenne składniki odżywcze przysmaku. Teraz słynna trenerka proponuje miłośnikom zdrowej żywności, by na bazie płatków owsianych przygotowali szarlotkę.
Owsianka to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych pomysłów na zdrowe i pożywne śniadanie. Jej bazę stanowią bogate w witaminy i minerały płatki owsiane, które m.in. wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. W zależności od indywidualnych upodobań można dowolnie modyfikować przepis, dodając do owsianego kleiku świeże lub mrożone owoce, kakao, cynamon orzechy albo wiórki kokosowe.
Przepisem na dość nieoczywistą wersję tej śniadaniowej potrawy podzieliła się właśnie na swoim blogu Anna Lewandowska. Słynna trenerka proponuje urozmaicenie w postaci owsiankowej szarlotki. Do przygotowania tego zdrowego ciasta potrzeba 200 g płatków owsianych, 420 ml napoju kokosowego, szczyptę proszku do pieczenia, 20 g miodu, 2 jajka, pół łyżeczki cynamonu oraz 1 jabłko. "Jabłko umyłam i pokroiłam na cienkie plasterki. Resztę składników wymieszałam i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyłam plasterki jabłka. Piekłam przez około 20-25 min w 180 stopniach. Gotową owsiankę podałam z orzechami i żurawiną" - instruuje żona Roberta Lewandowskiego.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
A jeśli wciąż nie mamy dość eksperymentów z owsianką w roli głównej, zainspirujmy się inną oryginalną recepturą Lewandowskiej. Tę typowo zimową owsiankę trenerka wzbogaciła o miód, cynamon, mleko migdałowe, nasiona chia, orzechy i... startą marchewkę.
"Zarówno nasiona chia jak i orzechy są dobrym źródłem kwasów omega-3. Ponadto oba produkty dostarczają nam także białka, błonnika, szeregu witamin i składników mineralnych. Z kolei cynamon i miód działają przeciwbakteryjnie a także są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki nim owsianka nie tylko pysznie smakuje, ale także rozgrzewa i stymuluje nasz organizm do walki z infekcją czy przeziębieniem. Jest więc idealnym rozwiązaniem na mroźne zimowe poranki" - poleca Lewandowska.
***
Zobacz również: