Bez ulepszaczy smaku i sztucznych dodatków. Barszcz z ziemniakami, nie tylko na Wielkanoc

Podczas kolacji wigilijnej w barszczu pływają niewielkie uszka. Na śniadaniu wielkanocnym barszcz czerwony ustępuje wersji białej, pełnej aromatycznych grzybów. Okazuje się, że to niejedyne sposoby jedzenia rozgrzewającego barszczu. Jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania go z buraków, zaserwujmy gotowy przysmak z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebuli. W ten sposób stanie się o wiele bardziej sycący.

Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami?
Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami?123RF/PICSEL

Czym podkręcić smak barszczu?

Choć przyjęło się, że specjalnością kuchni polskiej są rosół, żurek czy pomidorowa, nie ma nic lepszego dla żołądka niż ciepły i smakowity barszcz. Wyjątkowość zupy kryje się nie tylko w odpowiedniej kompozycji składników, ale przede wszystkim w intensywnie rubinowym kolorze buraków. Nie wyobrażamy sobie bez niego Wigilii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się rarytasem w ciągu całego roku.

Kluczem do sukcesu w kulinarnych poczynaniach jest odpowiedni dobór przypraw. Nie inaczej sprawa ma się z barszczem. Choć każdy z nas ma swój ulubiony zestaw, doświadczeni kucharze wskazują na kilka składowych stojących za smakiem zupy z buraków. Na liście znalazły się przede wszystkim:

  • czosnek (świeży lub suszony),
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • kminek,
  • lubczyk.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Domowa zupa na bazie buraków smakuje o wiele lepiej od butelkowanych lzamienników. We własnoręcznie przygotowanym barszczu próżno szukać niezdrowych dodatków. To świetny pomysł na sycący i odżywczy obiad, którym zajadają się nie tylko dorośli, ale także dzieci. Choć początkującym barszcz może wydawać się wymagającą zupą, wystarczy trzymać się prostych kroków, by uzyskać pożądany efekt.

Barszcz
Barszcz123RF/PICSEL

Składniki na barszcz czerwony z ziemniakami

  • 6-8 buraków średniej wielkości
  • 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ świeżego pora
  • porcja rosołowa lub kawałek mięsa
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • masło lub olej do smażenia

Jak ugotować dobry barszcz czerwony z ziemniakami?

  1. Buraki dokładnie myjemy pod wodą, obieramy i kroimy w ćwiartki. Podobnie postępujemy z marchewką, pietruszką i porem.
  2. Buraki, resztę warzyw i mięso wkładamy do dużego garnka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zostawiając majeranek na później.
  3. Garnek napełniamy wodą tak, by przykryła wszystkie składniki. Całość gotujemy ok. 1 godzinę na niewielkim ogniu.
  4. Kiedy wywar się gotuje, przechodzimy do ugotowania obranych ziemniaków w osolonej wodzie. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. W międzyczasie doprawiamy barszcz majerankiem.
  6. Z zupy wyjmujemy wszystkie warzywa, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i ponownie wrzucamy do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Barszcz o rubinowym kolorze doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Możemy także wlać odrobinę octu.
  8. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy do niej mąkę oraz chochelkę barszczu. Całość mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
  9. Tak zahartowaną mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i ponownie zagotowujemy. Gotowy barszcz podajemy na ciepło z ziemniakami okraszonymi cebulką. Smacznego!

Sprawdź również:

Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas