Bez ulepszaczy smaku i sztucznych dodatków. Barszcz z ziemniakami, nie tylko na Wielkanoc

Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami?
Jak przygotować barszcz czerwony z ziemniakami?123RF/PICSEL

Czym podkręcić smak barszczu?

Zobacz również:

    • czosnek (świeży lub suszony),
    • majeranek,
    • ziele angielskie,
    • liść laurowy,
    • kminek,
    • lubczyk.

    Barszcz czerwony z ziemniakami

    Barszcz
    Barszcz123RF/PICSEL
    • 6-8 buraków średniej wielkości
    • 10 ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • ½ świeżego pora
    • porcja rosołowa lub kawałek mięsa
    • 2 średnie cebule
    • 3-4 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki octu
    • 250 g śmietany 18%
    • 2 ząbki czosnku
    • 1-2 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz i majeranek do smaku
    • masło lub olej do smażenia

    Jak ugotować dobry barszcz czerwony z ziemniakami?

    1. Buraki dokładnie myjemy pod wodą, obieramy i kroimy w ćwiartki. Podobnie postępujemy z marchewką, pietruszką i porem.
    2. Buraki, resztę warzyw i mięso wkładamy do dużego garnka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zostawiając majeranek na później.
    3. Garnek napełniamy wodą tak, by przykryła wszystkie składniki. Całość gotujemy ok. 1 godzinę na niewielkim ogniu.
    4. Kiedy wywar się gotuje, przechodzimy do ugotowania obranych ziemniaków w osolonej wodzie. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w drobną kostkę.
    5. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. W międzyczasie doprawiamy barszcz majerankiem.
    6. Z zupy wyjmujemy wszystkie warzywa, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i ponownie wrzucamy do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    7. Barszcz o rubinowym kolorze doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Możemy także wlać odrobinę octu.
    8. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy do niej mąkę oraz chochelkę barszczu. Całość mieszamy do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
    9. Tak zahartowaną mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i ponownie zagotowujemy. Gotowy barszcz podajemy na ciepło z ziemniakami okraszonymi cebulką. Smacznego!
    Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?Interia.tv