Cena burgera Drwala poraża. Jak zrobić go w domu? Będzie smacznie i tanio!
23 listopada w menu restauracji McDonald’s na nowo zagościł wyczekiwany burger „Drwala”. Klientów czekała jednak przykra niespodzianka. Mowa o cenie, która w tym roku zdecydowanie wzrosła. Kanapkę można jednak bez problemu przygotować w domowym zaciszu. Będzie nie tylko smacznie, ale i tanio!
Burger Drwala to jedna z najbardziej wyczekiwanych kanapek w sieci restauracji McDonald’s. Każdego roku cieszy się ona tą samą, ogromną popularnością. Nic więc dziwnego, iż cała rzesza jej fanów z niecierpliwością oczekiwała nowego menu sezonowego, w którym znów zagościł "Drwal". Zaskoczeniem jest jednak jego cena.
Kanapka Drwala: cena. Tyle trzeba zapłacić za popularnego burgera
Zobacz również:
Porównując ceny kanapki z tymi, które obowiązywały w roku ubiegłym, klasyczny Drwal kosztuje o 7,50 zł więcej, zaś podwójny Drwal aż o 9,60 zł. To sprawia, iż średni wzrost cen za kanapkę w 2022 roku wynosi około 45 proc. W tym przypadku warto więc poszukać oszczędności. Kanapkę można bez przeszkód przygotować w domu.
Domowa kanapka Drwala: przepis. Będzie smacznie i tanio
Do przyrządzenia domowej kanapki Drwala potrzebować będziemy:
- ser camambert,
- jajko,
- bułkę tartą,
- 70 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 70 g mięsa mielonego z wołowiny,
- 4-5 małych plasterków bekonu,
- sałatę lodową,
- cebulę,
- bułkę brioszkę,
- wybrane przyprawy,
- oliwę do smażenia.
Sos przygotujemy z majonezu, pół łyżki ketchupu oraz pół łyżki miodowej musztardy.
Na początku maczamy ser camambert w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy do ustawionego na 180 st. C piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut. W tym czasie mieszamy mięso mielone, doprawiając ulubionymi przyprawami. Formujemy kotlet, który następnie smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie.
Kiedy mięso jest gotowe, na patelnię wykładamy bekon. Sałatę i cebulę drobno kroimy, a następnie mieszamy. Teraz pozostało już jedynie złożyć burgera w całość. Przekrojoną bułkę smarujemy sosem z obu stron. Na dolnej części kładziemy kolejno kotlet, bekon, upieczony ser, a następnie wymieszane warzywa. Całość przykrywamy drugą połówką bułki. Gotowe!
Zobacz również: