Cena burgera Drwala poraża. Jak zrobić go w domu? Będzie smacznie i tanio!

23 listopada w menu restauracji McDonald’s na nowo zagościł wyczekiwany burger „Drwala”. Klientów czekała jednak przykra niespodzianka. Mowa o cenie, która w tym roku zdecydowanie wzrosła. Kanapkę można jednak bez problemu przygotować w domowym zaciszu. Będzie nie tylko smacznie, ale i tanio!

Burger Drwala to jedna z najbardziej wyczekiwanych kanapek w sieci restauracji McDonald’s
Burger Drwala to jedna z najbardziej wyczekiwanych kanapek w sieci restauracji McDonald’s123RF/PICSEL

Burger Drwala to jedna z najbardziej wyczekiwanych kanapek w sieci restauracji McDonald’s. Każdego roku cieszy się ona tą samą, ogromną popularnością. Nic więc dziwnego, iż cała rzesza jej fanów z niecierpliwością oczekiwała nowego menu sezonowego, w którym znów zagościł "Drwal". Zaskoczeniem jest jednak jego cena.

Kanapka Drwala: cena. Tyle trzeba zapłacić za popularnego burgera

Porównując ceny kanapki z tymi, które obowiązywały w roku ubiegłym, klasyczny Drwal kosztuje o 7,50 zł więcej, zaś podwójny Drwal aż o 9,60 zł. To sprawia, iż średni wzrost cen za kanapkę w 2022 roku wynosi około 45 proc. W tym przypadku warto więc poszukać oszczędności. Kanapkę można bez przeszkód przygotować w domu.

Domowa kanapka Drwala: przepis. Będzie smacznie i tanio

Do przyrządzenia domowej kanapki Drwala potrzebować będziemy:

  • ser camambert,
  • jajko,
  • bułkę tartą,
  • 70 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 70 g mięsa mielonego z wołowiny,
  • 4-5 małych plasterków bekonu,
  • sałatę lodową,
  • cebulę,
  • bułkę brioszkę,
  • wybrane przyprawy,
  • oliwę do smażenia.

Sos przygotujemy z majonezu, pół łyżki ketchupu oraz pół łyżki miodowej musztardy.

Na początku maczamy ser camambert w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy do ustawionego na 180 st. C piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut. W tym czasie mieszamy mięso mielone, doprawiając ulubionymi przyprawami. Formujemy kotlet, który następnie smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie.

Kiedy mięso jest gotowe, na patelnię wykładamy bekon. Sałatę i cebulę drobno kroimy, a następnie mieszamy. Teraz pozostało już jedynie złożyć burgera w całość. Przekrojoną bułkę smarujemy sosem z obu stron. Na dolnej części kładziemy kolejno kotlet, bekon, upieczony ser, a następnie wymieszane warzywa. Całość przykrywamy drugą połówką bułki. Gotowe!

Zobacz również: 

„Ewa gotuje”: Krążki cebulowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas