Co jeść, aby uzupełnić kolagen?

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
55
Udostępnij
Rosół kolagenowy najlepsze efekty daje, jeśli pijemy go regularnie
Rosół kolagenowy najlepsze efekty daje, jeśli pijemy go regularnie123rf.com123RF/PICSEL
  • Deficyt kolagenu przyczynia się do powstawania problemów z koncentracją, a także skutkuje chronicznym zmęczeniem, brakiem energii oraz pogorszeniem stanu cery i uwidocznieniem cellulitu.
  • Na podstawie licznych badań udowodniono, że już po 25. roku życia produkcja kolagenu w organizmie człowieka zaczyna zauważalnie spowalniać.
  • Niedobór kolagenu wpływa na pogłębienie problemów oraz dolegliwości w obrębie kręgosłupa oraz stawów.

Przyswajalność kolagenu z pokarmu

Spożywcze źródła naturalnego kolagenu

Naturalnym źródłem kolagenu są galarety mięsne, warzywne lub owocowe
Naturalnym źródłem kolagenu są galarety mięsne, warzywne lub owocowe123RF/PICSEL
  • ścięgna,
  • chrząstki,
  • żyłki,
  • salceson,
  • pasztetowa,
  • podroby oraz pasztety,
  • golonka,
  • ryby w galarecie,
  • jajka,
  • galaretki z kurzych łapek,
  • galaretki z nóżek wieprzowych,
  • galaretki owocowe i warzywne.

Rosół kolagenowy na problemy ze stawami

  • łagodzenie bólu stawów oraz zabezpieczanie układu kostno-stawowego przed stanami zapalnymi;
  • wspieranie szybszego leczenia refluksu oraz zgagi, a także wspomaganie trawienia;
  • zahamowanie rozwoju infekcji wywołanych przez wirusy;
  • wzmocnienie skóry, włosów oraz paznokci;
  • wspieranie czynności wątroby.

Bulion kolagenowy - jak przygotować go w domu?

Jak przygotować rosół kolagenowy?
Jak przygotować rosół kolagenowy?123RF/PICSEL
  • 2 kg przepołowionych kości szpikowych, np. wieprzowych, wołowych, cielęcych
  • 1 kg łapek i szyjek kurzych
  • ½ kg podrobów drobiowych
  • 1 kg nóżek wieprzowych lub golonki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 por przecięty na pół
  • 2 liście kapusty
  • 2 przepołowione cebule z łupinami, upieczone nad ogniem
  • przyprawy do smaku: 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  1. Dokładnie myjemy zakupione mięso, a następnie oddzielamy mięso od kości. Tak przygotowane składniki wkładamy do dużego garnka z pokrywką.
  2. Mięso oraz kości zalewamy ok. 6 litrami wody i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Nie pomijajmy tego kroku, bez niego wywar straci lecznicze właściwości, a organizm nie przyswoi kolagenu.
  3. W celu uzyskania bogatej w smaku oraz wyjątkowo aromatycznej esencji trzymamy zupę na niewielkiej mocy palnika przez minimum 3 godziny. Najlepszy efekt osiągniemy po 6-8 godzinach gotowania.
  4. Kiedy nadejdzie ostatnia godzina gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, przyprawy oraz opaloną nad palnikiem cebulę.
  5. Gotowy rosół kolagenowy podajemy z ulubionymi dodatkami, m.in. makaronem, lanymi kluseczkami lub kaszą.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki
      Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa
      Przejdź na