Co jeść, aby uzupełnić kolagen?
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jak zachować zdrowie, piękną skórę oraz sprawne stawy przez długie lata? Odpowiedź tkwi w regularnym spożywaniu produktów bogatych w kolagen. Dobrze zbilansowana dieta pomaga uniknąć jego niedoborów. W jakim pokarmie znajduje się najwięcej kolagenu naturalnego pochodzenia i jak wprowadzić go do jadłospisu? Podpowiadamy.
Spis treści:
Przyswajalność kolagenu z pokarmu
Kolagen to naturalne białko fibrylarne, które jest jednym z głównych budulców tkanek całego organizmu. Jeszcze przed 30. rokiem życia poziom produkcji zaczyna zwalniać, co odbija się na bardziej uwidocznionych zmarszczkach, osłabionych mięśniach, ścięgnach oraz stawach.
W takiej sytuacji konieczne jest dostarczenie składnika z zewnątrz. Czy człowiek może skutecznie przyswajać kolagen z pożywienia? Internetowe źródła nie są do końca zgodne w tej kwestii. Zagwozdkę jednoznacznie wyjaśniają badania naukowe, które dowodzą, że nic nie stoi na przeszkodzie wchłaniania kolagenu z produktów spożywczych. Sproszkowana żelatyna dostarcza nam jedynie ok. 3-4% kolagenu. Nieco więcej, bo 8-10% uzyskujemy z podrobów, golonek, gotowanych chrząstek i innych produktów odzwierzęcych.
Spożywcze źródła naturalnego kolagenu
Poszukując produktów bogatych w dobrze przyswajalny kolagen, warto zainteresować się przede wszystkim produktami pochodzenia odzwierzęcego. Najwięcej składnika w pokarmie ukrywa się w składnikach obfitujących w żelatynę, czyli substancję składającą się z mieszanki białek peptydów. Pozyskuje się ją w procesie hydrolizy kolagenu. Produktami, które chronią przed deficytami kolagenu, są:
- ścięgna,
- chrząstki,
- żyłki,
- salceson,
- pasztetowa,
- podroby oraz pasztety,
- golonka,
- ryby w galarecie,
- jajka,
- galaretki z kurzych łapek,
- galaretki z nóżek wieprzowych,
- galaretki owocowe i warzywne.
Co ciekawe, produkty takie jak: pasztet, pasztetowa, salceson oraz parówki wcale nie powinny zawierać przede wszystkim mięsa. Im więcej zmielonych ścięgien, żył, skór oraz łapek w ich składzie, tym bogatsze będą w kolagen.
Rosół kolagenowy na problemy ze stawami
Nadmierne wypadanie włosów, obniżona odporność oraz nawracające dolegliwości układu pokarmowego to jasne sygnały od organizmu, że w jego wnętrzu dzieje się coś niedobrego. Najczęściej są to pierwsze oznaki braku kolagenu. Zamiast na ślepo kupować liczne suplementy diety, ugotujmy w domu rosół kolagenowy, bogaty w glutaminę. To właśnie ten cenny aminokwas odpowiada za naturalną produkcję glutationu, będącego silnym przeciwutleniaczem. Glutamina znacząco przyspiesza regenerację kosmków jelitowych oraz błony śluzowej jelita. Jakie jeszcze korzyści wynikają z picia rosołu kolagenowego? Specjaliści zwracają uwagę przede wszystkim na:
- łagodzenie bólu stawów oraz zabezpieczanie układu kostno-stawowego przed stanami zapalnymi;
- wspieranie szybszego leczenia refluksu oraz zgagi, a także wspomaganie trawienia;
- zahamowanie rozwoju infekcji wywołanych przez wirusy;
- wzmocnienie skóry, włosów oraz paznokci;
- wspieranie czynności wątroby.
Bulion kolagenowy - jak przygotować go w domu?
W tradycyjnym rosole główną rolę odgrywa przede wszystkim dobrze dobrane mięso, którego bogaty smak uzupełniają warzywa oraz przyprawy. Doświadczeni kucharze chętnie sięgają po gęsinę, drób lub wołowinę. Kluczem do ugotowania odżywczego rosołu kolagenowego są kości, w których ukrywa się cenny szpik, a także wszelkiego rodzaju skóry oraz chrząstki.
Składniki:
- 2 kg przepołowionych kości szpikowych, np. wieprzowych, wołowych, cielęcych
- 1 kg łapek i szyjek kurzych
- ½ kg podrobów drobiowych
- 1 kg nóżek wieprzowych lub golonki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 duże marchewki
- ½ selera korzeniowego
- 1 por przecięty na pół
- 2 liście kapusty
- 2 przepołowione cebule z łupinami, upieczone nad ogniem
- przyprawy do smaku: 6 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy zakupione mięso, a następnie oddzielamy mięso od kości. Tak przygotowane składniki wkładamy do dużego garnka z pokrywką.
- Mięso oraz kości zalewamy ok. 6 litrami wody i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Nie pomijajmy tego kroku, bez niego wywar straci lecznicze właściwości, a organizm nie przyswoi kolagenu.
- W celu uzyskania bogatej w smaku oraz wyjątkowo aromatycznej esencji trzymamy zupę na niewielkiej mocy palnika przez minimum 3 godziny. Najlepszy efekt osiągniemy po 6-8 godzinach gotowania.
- Kiedy nadejdzie ostatnia godzina gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, przyprawy oraz opaloną nad palnikiem cebulę.
- Gotowy rosół kolagenowy podajemy z ulubionymi dodatkami, m.in. makaronem, lanymi kluseczkami lub kaszą.
Jeśli nie uda nam się zjeść całego bulionu w przeciągu kilku kolejnych dni, możemy z powodzeniem go zamrozić. Wykorzystajmy do tego specjalne woreczki strunowe lub dedykowane foremki do kostek lodu. W takiej formie świetnie sprawdzi się jako baza do kolejnych zup oraz smakowitych sosów.
Sprawdź również: