​Czego nie jeść na śniadanie? Tych produktów lepiej unikać

Aktualizacja

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ma dostarczać energii na cały ranek aż do pory obiadu. Okazuje się, że wiele popularnych propozycji śniadaniowych może bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Czego nie jeść na śniadanie? Jakich produktów powinniśmy unikać szczególnie rano?

Decydując się na owsiankę na śniadanie, warto zrobić ją w tradycyjny sposób i dobrać do niej ulubione dodatki
Decydując się na owsiankę na śniadanie, warto zrobić ją w tradycyjny sposób i dobrać do niej ulubione dodatki123RF/PICSEL

Czego nie jeść na śniadanie? Owoce i warzywa

Na śniadanie często wybieramy owoce. Uważamy, że jest to wybór szybki i zdrowy. Okazuje się, że nie zawsze. Nie należy sięgać rano po owoce o wysokiej ilości magnezu, jak np. banany. Pierwszy posiłek dnia spożywamy na pusty żołądek, więc przyswojenie dużej ilości magnezu lub wapnia rano sprawi, że zaburzymy równowagę tych dwóch minerałów w naszym organizmie. Dodatkowo może negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego.

Często zjadasz banana przed wyjściem z domu? To duży błąd!
Często zjadasz banana przed wyjściem z domu? To duży błąd!123RF/PICSEL

Z kolei w przypadku warzyw, nie powinno się na śniadanie wybierać tych surowych. Zawarte w nich kwasy i pektyny powodują podrażnienia żołądka, więc jedzenie ich na czczo może prowadzić do pojawienia się dolegliwości bólowych.

Czy można jeść na śniadanie słodycze?

Rano organizm potrzebuje sporej dawki energii. Popularnym rozwiązaniem jest dostarczanie jej słodkimi przekąskami. To szczególnie lubiana opcja śniadaniowa we Włoszech. Jednak nie jest ona, wbrew pozorom, najlepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu.

Rano trzustka ma znacznie mniejszą wydolność i wytwarza niższy poziom insuliny. Oznacza to, że poziom cukru we krwi będzie wzrastał. Zapewni to pobudzenie i energię, ale jednocześnie może prowadzić do cukrzycy, chorób oczu oraz problemów z trzustką.

Zdrowe śniadanie: Musli i płatki?

Często słyszymy, że zdrowym posiłkiem na śniadanie są płatki, szczególnie musli. Jednak nie jest to do końca prawda. W tym przypadku ogromne znaczenie ma skład produktu. Płatki śniadaniowe najczęściej są bogatym źródłem cukrów i węglowodanów. Spożywanie dużej ilości węglowodanów nie jest korzystne dla organizmu, a dodatkowo nie zaspokaja głodu. Będzie prowadziło to do sytuacji, w której niedługo po zjedzeniu śniadania będziemy ponownie głodni. Częściej także będziemy sięgać po niezdrowe przekąski.

"Ewa gotuje": Granola z bananem i jogurtem oraz batoniki kokosowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas