Czy pistacje są zdrowe? Jedz, gdy brakuje energii, a metabolizm zwalnia

W Iranie nazywane są „uśmiechniętymi orzechami”, a w Chinach spotkać się można z określeniem „orzechy szczęścia”. Na widok pistacji twoja twarz też promienieje? Z okazji obchodzonego 26 lutego Światowego Dnia Pistacji dowiedz się na ich temat nieco więcej. Poza tym, że stanowią pyszną przekąskę, mają też cenne walory zdrowotne. Ich jedzenie może zmniejszać nadmierny apetyt. Na co jeszcze są dobre pistacje?

Jedzenie pistacji przysłuży się organizmowi w różnych aspektach
Jedzenie pistacji przysłuży się organizmowi w różnych aspektach123RF/PICSEL

Smak, który kosztuje: Dlaczego pistacje są drogie?

Z pewnością każdy miłośnik tych smacznych orzechów zdaje sobie sprawę, że nie należą one do najtańszych. Ile kosztuje kilogram pistacji? Przeciętnie za taką ilość zapłacić trzeba co najmniej 50 złotych, cena jednak niejednokrotnie jest znacznie wyższa. Nawet jeśli kupujemy nieco mniejsze opakowania, ich cena istotnie zwiększa wysokość rachunku za zakupy spożywcze. Z czego to wynika? Powodem tego stanu rzeczy jest specyfika uprawy pistacji, która zajmuje naprawdę dużo czasu i wymaga dużych nakładów pracy.

Pistacje to jedne z najbardziej lubianych orzechów
Pistacje to jedne z najbardziej lubianych orzechów123RF/PICSEL

Drzewa pistacjowe wystawiają na próbę cierpliwość plantatorów. Pierwsze orzechy pojawiają się na nich po upływie sześciu lat, ale zbiory nie są w tym okresie imponujące. Pełnię swoich możliwości drzewa pokazują zwykle dopiero po 20 latach. Na tym nie kończą się powody, przez które pistacje są drogie.

  • Jak rosną pistacje? Wydajność drzew pistacjowych nie należy do najwyższych. Roczny plon zazwyczaj wynosi około 30 kilogramów z jednego okazu.
  • Orzechy są delikatne, więc wymagają ręcznego sortowania. Brak możliwości wykorzystania automatyzacji komplikuje cały proces i sprawia, że uprawa pistacji jest kosztowniejsza.
  • Te właściwości pistacji przekładają się również na kłopoty w transporcie.
  • Drzewa pistacjowe mają spore wymagania względem warunków, a naturalnie występuję tylko w trzech miejscach na świecie: Kalifornii, Turcji oraz Iranie. Rośliny do wydania orzechów potrzebują ciepłego klimatu, umiarkowanych opadów i piaszczystej, sypkiej ziemi.
  • Hodowcy pistacji muszą stale doglądać swoich upraw, dbając o optymalne nawodnienie podłoża, jego jakość i regularne zabiegi pielęgnacyjne, zwłaszcza przycinanie gałęzi.

Czy pistacje są zdrowe? Co zawierają?

Jedzenie orzechów z jednej strony jest zalecane jako sposób na dostarczenie ciału cennych składników odżywczych, a z drugiej kładzie się nacisk na konieczność spożywania ich w niewielkich porcjach ze względu na wysoką kaloryczność. Jak to wygląda w przypadku orzechów pistacjowych?

Składają się one w około 45 procentach z tłuszczu, lecz w większości są to dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, więc nie należy ich demonizować pod względem kaloryczności. Jedzone z umiarem nie doprowadzą do zwiększenia masy ciała, a wręcz pomogą schudnąć i zapewnić uczucie sytości, które oddali nas od sięgania po ciastka, batony czy chipsy.

Dodatkowo pistacje są źródłem korzystnych aminokwasów, potasu, magnezu, fosforu, kwasu foliowego, witaminy B1, B6 oraz E. Warto więc włączać je do posiłków, starając się wybierać pistacje bez dodatku soli.

Szczęśliwe orzechy dla dobrego nastroju

Miewasz okresy, kiedy nic ci się nie chce, ciągle odczuwasz zmęczenie i znużenie? Przyjrzyj się swojemu jadłospisowi i uwzględnij w nim pistacje. Ich bogaty skład przyczynia się do zachowania równowagi elektrolitowej i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a to podstawy dobrego nastroju. Magnez sprzyja niwelowaniu zmęczenia, więc pamiętaj o pistacjach na co dzień, by nie dopuszczać do nadmiernego osłabienia. Orzechy pistacjowe spierają też regenerację mięśni, więc są dobrym uzupełnieniem posiłku po fitnessie i wizycie na siłowni.

Z pistacji przygotować można smaczne pesto
Z pistacji przygotować można smaczne pesto123RF/PICSEL

Chrup orzechy pistacjowe dla zgrabnej sylwetki i zdrowych jelit

Mimo że zawierają sporo kalorii, są dużo lepszym sposobem na zaspokojenie ochoty na przekąski niż dostępne w sklepach chipsy, paluszki, krakersy czy słodycze. Już niewielka porcja jest w stanie powstrzymać apetyt, a do tego usprawnić procesy metaboliczne. Wysoka zawartość błonnika w pistacjach sprawia, że są sycące, a do tego wspierają jelita - nie tylko poprzez usprawnienie wydalania zalegających resztek żywności i zapobieganie zaparciom, ale też zmniejszanie ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Pistacje kontra choroby cywilizacyjne

Składniki zawarte w orzechach pomagają regulować poziom cukru we krwi. Cechują się niskim indeksem glikemicznym (IG=15), więc są dozwolone w diecie diabetyków. Zawierają też liczne antyoksydanty, które hamują procesy starzenia. Do tego pistacje sprzyjają pracy serca i całego układu sercowo-naczyniowego, pomagając chronić przed zawałem i miażdżycą.

Na co dzień spędzasz dużo czasu przed komputerem, telewizorem lub ze smartfonem w ręku? Składniki zawarte w pistacjach chronią wzrok, spowalniając postęp zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Pomagają utrzymać ostrość widzenia, która pogarsza się z wiekiem.

Jak zmielić orzechy bez młynka?Interia Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas