Edamame. Co to jest i jakie ma właściwości?
Edamame jest bardzo popularną przystawką przede wszystkim w kuchni japońskiej. Czym jest edamame? To niedojrzałe zielone nasiona soi. Są coraz bardziej popularne w naszych restauracjach i sklepach. Chcesz wiedzieć, jak je przyrządzić? Sprawdź.
Edamame, czasem nazywane zieloną soją, to niedojrzałe zielone nasiona soi, które są schowane w łupinach - twardych, zielonych strączkach. W wyglądzie i smaku mogą przypominać nieco nasz rodzimy zielony groszek, nasiona są jednak bardziej podłużne, podobne do fasolek.
Jak jeść edamame? Jak smakuje?
Edamame spożywa się ugotowane, najczęściej posypane solą i sezamem. W takiej postaci jest bardzo popularną przystawką i przekąską, na którą można natknąć się w coraz większej liczbie restauracji kuchni dalekowschodniej. Jak zrobić edamame w domu? To naprawdę proste - wystarczy gotować strąki przez około pięć minut. Można je jeść na ciepło i na zimno, jako dodatek do innych potraw lub do sałatki albo samodzielnie.
Jak smakuje edamame? Przez wielu uważane jest za bardzo smaczne - dość słodkie, ma delikatną i przyjemną konsystencję.
Edamame - wartości odżywcze
Edamame jest nie tylko smaczne, ale także pełne cennych składników odżywczych. Jest niskokaloryczne - szklanka ugotowanego edamame to mniej niż 200 kalorii! Przy tym zapewnia mniej więcej jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na błonnik i białko.
Edamame zawiera także mnóstwo witamin, mikroelementów i składników mineralnych, jak chociażby witaminy B1, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, witaminy K, kwasu foliowego i manganu. Edamame ma również izoflawony, związki fitochemiczne i związki aktywne. Co więcej, jest doskonałym źródem wielonienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6. To prawdziwa kopalnia wartościowych składników dla organizmu!
Przeczytaj też:
Kiszenie ogórków w zimie? Oto sprawdzone przepisy na przetwory
Chleb. Piec samodzielnie czy kupić w sklepie?
Przepis na pizzę: Przez te siedem błędów może się nie udać
* * *
Zobacz więcej: