Ewa Wachowicz poleca przepisy z kalafiorem. Zupa, sałatka, a może kotlecik?

Ewa Wachowicz poleca przepisy z kalafiorem
Ewa Wachowicz poleca przepisy z kalafioremArchiwum autora

Zupa kalafiorowa z mozarellą

  • 2 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • biała część pora
  • 1 kalafior
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 kulka mozzarelli
  • chipsy z selera
  • olej z pestek dyni
  1. W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić ziemniaki, kawałek selera i pietruszkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażyć. Dodać seler naciowy oraz białą część pora - pokrojone na plasterki. Po chwili wrzucić posiekaną papryczkę chili. Wymieszać i zalać wodą (ok. 5 szklanek). Przyprawić solą i kurkumą. Dodać różyczki kalafiora, przykryć i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
  2. Wrzucić mozzarellę - poszarpaną na mniejsze kawałki. Gdy się rozpuści, zmiksować zupę na gładki krem.
  3. Podawać z chipsami z selera. Warzywo wystarczy pokroić bardzo cienko (np. na mandolinie lub szatkownicy do ogórków), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku (30-40 minut w temp. 150 st. C). Pod koniec uchylić drzwiczki, by wilgoć "wyszła" na zewnątrz. Na talerzu skropić olejem z pestek dyni.

Zupa kalafiorowa z curry

  • 1 kalafior
  • wywar drobiowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 250 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • grzanki
  • natka pietruszki

Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiem - na lekki lunch lub kolację
Sałatka z kalafiorem i jajkiem - na lekki lunch lub kolacjęArchiwum autora
  • 1/2 kalafiora
  • 3 jajka
  • kilka  pomidorków koktajlowych
  • siekana mięta
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Na talerzu ułożyć różyczki kalafiora, ćwiartki jajek i połówki pomidorków koktajlowych.
  2. Zrobić sos; w misce wymieszać majonez ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, przyprawić pieprzem, wymieszać. Sosem polać sałatkę. Posypać siekaną miętą.

Zobacz również:

Sałatka z kalafiorem i ogórkiem

  • 1/2 kalafiora
  • kilka  liści sałaty
  • 1 ogórek gruntowy
  • kawałek świeżej papryki
  • natka pietruszki
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki
  1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku. Na talerzu ułożyć poszarpane liście sałaty, na nie różyczki kalafiora i półplasterki ogórka oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
  2. Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora - nie tylko dla wegetarian
Kotlety z kalafiora - nie tylko dla wegetarianArchiwum autora
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
  1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku (kalafior nie może być rozgotowany). Kalafiora drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną dymkę, mąkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  2. Zlepić i uformować zgrabne kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na maśle klarowanym.
„Ewa gotuje”: Biszkopt z masą malinowąPolsat