Ewa Wachowicz poleca przepisy z kalafiorem. Zupa, sałatka, a może kotlecik?

Kalafiora najczęściej przygotowujemy z bułką tartą i podajemy jako dodatek do dania głównego. Warto zdawać sobie jednak sprawę z tego, że ten produkt może posłużyć do przygotowania wielu innych dań. Dzisiaj właśnie na tym się skupię i podzielę z wami sprawdzonymi przepisami.

Ewa Wachowicz poleca przepisy z kalafiorem
Ewa Wachowicz poleca przepisy z kalafioremArchiwum autora

Kalafior jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych i charakteryzuje się delikatnym, łagodnym smakiem. To właśnie dlatego można go wykorzystywać do różnych dań. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo ma działanie przeciwutleniające. Zawiera też dużo witaminy K oraz błonnika.

Zupa kalafiorowa z mozarellą

Mówiąc o kalafiorze, często jako pierwsza przychodzi nam na myśl zupa. Poniżej prezentuję przepisy na dwa odmienne kremy z kalafiora. Nawet jedna, charakterystyczna przyprawa potrafi zmienić smak zupy!

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • biała część pora
  • 1 kalafior
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 kulka mozzarelli

Do podania:

  • chipsy z selera
  • olej z pestek dyni

Opis przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić ziemniaki, kawałek selera i pietruszkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażyć. Dodać seler naciowy oraz białą część pora - pokrojone na plasterki. Po chwili wrzucić posiekaną papryczkę chili. Wymieszać i zalać wodą (ok. 5 szklanek). Przyprawić solą i kurkumą. Dodać różyczki kalafiora, przykryć i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
  2. Wrzucić mozzarellę - poszarpaną na mniejsze kawałki. Gdy się rozpuści, zmiksować zupę na gładki krem.
  3. Podawać z chipsami z selera. Warzywo wystarczy pokroić bardzo cienko (np. na mandolinie lub szatkownicy do ogórków), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku (30-40 minut w temp. 150 st. C). Pod koniec uchylić drzwiczki, by wilgoć "wyszła" na zewnątrz. Na talerzu skropić olejem z pestek dyni.

Zupa kalafiorowa z curry

Mając gotowy wywar, nawet taki z poprzedniego dnia, jesteśmy w stanie błyskawicznie zrobić zupę. Dodajcie curry, a będzie smakowała naprawdę oryginalnie.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • wywar drobiowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 250 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • grzanki
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować. Gdy kalafior zmięknie, przyprawić curry i gotować przez około 5 minut. Zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. Zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w kubku - z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiem - na lekki lunch lub kolację
Sałatka z kalafiorem i jajkiem - na lekki lunch lub kolacjęArchiwum autora

Kalafior doskonale nadaje się do wykonania sałatki. Ta z jajkiem i polana sosem majonezowo-śmietanowym może być serwowana jako przystawka, lunch lub lekka kolacja. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 3 jajka
  • kilka  pomidorków koktajlowych
  • siekana mięta

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Na talerzu ułożyć różyczki kalafiora, ćwiartki jajek i połówki pomidorków koktajlowych.
  2. Zrobić sos; w misce wymieszać majonez ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, przyprawić pieprzem, wymieszać. Sosem polać sałatkę. Posypać siekaną miętą.

Sałatka z kalafiorem i ogórkiem

Opcji na sałatek jest bez liku. A tutaj kolejny przepis na taką z kalafiorem, ale też świeżym ogórkiem.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • kilka  liści sałaty
  • 1 ogórek gruntowy
  • kawałek świeżej papryki
  • natka pietruszki

Sos:

  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku. Na talerzu ułożyć poszarpane liście sałaty, na nie różyczki kalafiora i półplasterki ogórka oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
  2. Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora - nie tylko dla wegetarian
Kotlety z kalafiora - nie tylko dla wegetarianArchiwum autora

Jeśli nie jecie mięsa albo po prostu macie ochotę na warzywnego kotleta, to polecam wam takiego z kalafiora!

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku (kalafior nie może być rozgotowany). Kalafiora drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną dymkę, mąkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  2. Zlepić i uformować zgrabne kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na maśle klarowanym.

Podsumowując, kalafior to nie tylko zdrowe warzywo, ale także doskonały składnik licznych potraw. Jego delikatny smak sprawia, że jest idealny zarówno jako dodatek do dań głównych, ale sam może stanowić ich podstawę. Wierzę, że niektóre z powyższych przepisów przypadną wam do gustu!

„Ewa gotuje”: Biszkopt z masą malinowąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas