Ewa Wachowicz: Zupy w sam raz na lato. Jakie przepisy wziąć pod uwagę?

Polska słynie z zup. Najbardziej popularne i to przez cały rok, są: pomidorowa, ogórkowa i oczywiście rosół. Są też zupy sezonowe, które najlepiej smakują jesienią albo latem. Dzisiaj skupię się na przepisach na takie, które warto przygotować, gdy za oknami coraz cieplej.

Ewa Wachowicz poleca zupy na lato
Ewa Wachowicz poleca zupy na latomateriał partnera

Znane są różnorodne przepisy na zupy, które wpasowują się w letni klimat. Jako pierwszy zwykle na myśl przychodzi chłodnik - ale opcji jest zdecydowanie więcej. Zwłaszcza, że właśnie teraz mamy mnóstwo świeżych warzyw.

Zupa krem z grillowanych warzyw

Na początku przepis na zupę krem z grillowanych warzyw. Jeśli podamy ją z orzeszkami pinii, to będzie ukłon w stronę kuchni włoskiej. Dodatkiem mogą też być prażone ziarna słonecznika.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • kilka małych marchewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • główka czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1½ l rosołu wołowego
  • bazylia do dekoracji
  • orzeszki pinii

Opis przygotowania:

  1. Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki - cukinię, marchewki i cebule wzdłuż na pół, główkę czosnku też na pół - tyle, że w poprzek, paprykę na ćwiartki. Ułożyć na tacce do grillowania. Umieścić na ruszcie. Posmarować oliwą, wymieszaną z przyprawą do potraw z grilla. Upiec.
  2. Grillowane warzywa pokroić na mniejsze kawałki, paprykę obrać ze skórki, czosnek wycisnąć z łupin. Przełożyć do garnka z gorącym rosołem. Gotować do miękkości. Zmiksować.
  3. Podawać z prażonymi orzeszkami pinii oraz listkami bazylii.

Ogórkowa na małosolnych

Ogórkowa na małosolnych? Palce lizać!
Ogórkowa na małosolnych? Palce lizać!123RF/PICSEL

Rozpoczął się sezon na ogórki -  "królują" w nim ogórki małosolne. W mojej rodzinie wszyscy je uwielbiają. Na ich bazie można przygotować pyszną zupę. Zanim przejdę do przepisu, to podzielę się tym na przygotowanie ogórków małosolnych.

Składniki:

  • ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka kopru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zalewa solna

Opis przygotowania:

Proporcje na 2 litrowy słoik z szeroką szyjką.

  1. Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części - dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
  2. Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody - 3 dag soli). Przykryć chlebem. Zakręcić. Ogórki będą gotowe po 2-3 dniach.

Poniżej receptura na wspomnianą zupę na ogórkach małosolnych. Pychota!

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 5 ogórków małosolnych
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki wody z ogórków
  • 150 g śmietany 30%
  • pęczek koperku

Do podania:

  • ziemniaki
  • kilka gałązek koperku

Opis przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pietruszkę i marchewkę - pokrojone w talarki. Wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.
  2. Zalać wodą lub bulionem. Wymieszać, przykryć i ugotować.
  3. Ogórki małosolne pokroić w talarki (najlepiej na szatkownicy). Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolać wodę z ogórków. Zabielić śmietaną - zahartowaną gorącą zupą. Zagotować.
  4. Zupę zdjąć z ognia, wrzucić posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można udekorować gałązką koperku.

Letnia zupa owocowa

Zupa truskawkowa to słodka propozycja na lato
Zupa truskawkowa to słodka propozycja na lato123RF/PICSEL

Lato to bogactwo nie tylko warzyw, ale też owoców. Któż ich nie lubi? Ja uwielbiam. Z tego też powodu, przynajmniej od czasu do czasu, decyduję się na przyrządzenie zupy owocowej. Najczęściej stawiam na borówkową i truskawkową. Poniżej receptury.

Przepis na zupę borówkową:

Składniki:

  • 300 g borówek
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • drobny makaron

Do dekoracji:

  • śmietana
  • mięta


Opis przygotowania:

  1. Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 1 l), przyprawić imbirem, dodać sok z cytryny, przykryć i zagotować.
  2. Przetrzeć przez sito. Z powrotem postawić na kuchence. Posłodzić. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i zagotować.
  3. Podawać z makaronem. Na talerzu udekorować śmietaną i miętą.

Przepis na zupę truskawkową:

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki kremówki
  • mięta do dekoracji

Do podania:

  • kasza jaglana

Opis przygotowania:

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przełożyć do garnka. Zalać wodą - tyle, by przykryła owoce. Posłodzić. Przykryć i ugotować. Następnie zmiksować i zabielić śmietanką (wcześniej trzeba ją zahartować).
  • Podawać z kaszą jaglaną. Udekorować plasterkiem truskawki i listkami mięty.

Chłodnik na zakwasie buraczanym

Chłodnik na zakwasie buraczanym od Ewy Wachowicz
Chłodnik na zakwasie buraczanym od Ewy WachowiczArchiwum autora

Wspomniałam już o chłodnikach, więc nie może zabraknąć i takiego przepisu. Oto receptura na chłodnik na zakwasie buraczanym.

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu buraczanego
  • 2  buraki kiszone
  • pęczek botwinki
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Kiszone buraki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Zalać wywarem i postawić na kuchence. Dodać pokrojoną botwinkę (bez liści) i zagotować.

Do gorącej zupy wrzucić posiekane liście botwiny. Wlać zakwas i wystudzić.

Posłodzić miodem. Dorzucić pokrojone warzywa i zieleninę. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Podawać z kostkami lodu z sokiem cytrynowym. Można też zamrozić wodę z plasterkami cytryny na dnie miseczek, a następnie nalać do nich chłodnik.

Od tradycyjnego chłodnika po słodkie i owocowe - propozycji letnich zup nie brakuje. Każdy przepis to "kawałek" słonecznego ogrodu na talerzu! Warto wykorzystać tę porę roku!

„Ewa gotuje”: Sopa de ajoPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas