Ewa Wachowicz: Zupy w sam raz na lato. Jakie przepisy wziąć pod uwagę?

Ewa Wachowicz poleca zupy na lato
Ewa Wachowicz poleca zupy na latomateriał partnera

Zupa krem z grillowanych warzyw

  • 1 cukinia
  • kilka małych marchewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • główka czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1½ l rosołu wołowego
  • bazylia do dekoracji
  • orzeszki pinii
  1. Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki - cukinię, marchewki i cebule wzdłuż na pół, główkę czosnku też na pół - tyle, że w poprzek, paprykę na ćwiartki. Ułożyć na tacce do grillowania. Umieścić na ruszcie. Posmarować oliwą, wymieszaną z przyprawą do potraw z grilla. Upiec.
  2. Grillowane warzywa pokroić na mniejsze kawałki, paprykę obrać ze skórki, czosnek wycisnąć z łupin. Przełożyć do garnka z gorącym rosołem. Gotować do miękkości. Zmiksować.
  3. Podawać z prażonymi orzeszkami pinii oraz listkami bazylii.

Ogórkowa na małosolnych

Ogórkowa na małosolnych? Palce lizać!
Ogórkowa na małosolnych? Palce lizać!123RF/PICSEL
  • ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka kopru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zalewa solna
  1. Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części - dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
  2. Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody - 3 dag soli). Przykryć chlebem. Zakręcić. Ogórki będą gotowe po 2-3 dniach.

Zobacz również:

  • ½ cebuli
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 5 ogórków małosolnych
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki wody z ogórków
  • 150 g śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • ziemniaki
  • kilka gałązek koperku
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pietruszkę i marchewkę - pokrojone w talarki. Wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.
  2. Zalać wodą lub bulionem. Wymieszać, przykryć i ugotować.
  3. Ogórki małosolne pokroić w talarki (najlepiej na szatkownicy). Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolać wodę z ogórków. Zabielić śmietaną - zahartowaną gorącą zupą. Zagotować.
  4. Zupę zdjąć z ognia, wrzucić posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można udekorować gałązką koperku.

Letnia zupa owocowa

Zupa truskawkowa to słodka propozycja na lato
Zupa truskawkowa to słodka propozycja na lato123RF/PICSEL
  • 300 g borówek
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • drobny makaron
  • śmietana
  • mięta
  1. Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 1 l), przyprawić imbirem, dodać sok z cytryny, przykryć i zagotować.
  2. Przetrzeć przez sito. Z powrotem postawić na kuchence. Posłodzić. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i zagotować.
  3. Podawać z makaronem. Na talerzu udekorować śmietaną i miętą.
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki kremówki
  • mięta do dekoracji
  • kasza jaglana
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przełożyć do garnka. Zalać wodą - tyle, by przykryła owoce. Posłodzić. Przykryć i ugotować. Następnie zmiksować i zabielić śmietanką (wcześniej trzeba ją zahartować).
  • Podawać z kaszą jaglaną. Udekorować plasterkiem truskawki i listkami mięty.

Chłodnik na zakwasie buraczanym

Chłodnik na zakwasie buraczanym od Ewy Wachowicz
Chłodnik na zakwasie buraczanym od Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 2 szklanki zakwasu buraczanego
  • 2  buraki kiszone
  • pęczek botwinki
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
„Ewa gotuje”: Sopa de ajoPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?