Gulasz wołowy z papryką
Węgrzy się zajadają! Ty też możesz zrobić pyszny gulasz z łatwością!
Składniki: 80 dag wołowiny; 50 dag cebuli; 2 ząbki czosnku; 5 dag wędzonej słoniny; 2 łyżki tłuszczu; 3 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1/2 łyżeczki zmielonego kminku; 1/2 łyżeczki zmielonego majeranku; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego; 25 dag ziemniaków; 1 strąk zielonej papryki; 1 strąk czerwonej papryki; sól.
Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 718 kcal.
Zawartość tłuszczu - duża.
Przyrządzanie
A. Mięso wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
B. Słoninę skroić w kostkę, zrumienić w rondlu. Wrzucić czosnek oraz cebulę, poddusić. Dodać mięso - obsmażyć. Przyprawić solą i papryką, dodać koncentrat, kminek, majeranek, podlać połową bulionu. Przykryć i dusić 30 minut.
Zobacz również:
- Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
C. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Razem z resztką bulionu dodać do mięsa i dusić dalsze 30 min. Papryki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i dodać na 15 minut przed końcem duszenia.
D. Wrzące danie włożyć do zakręcanych słoików. Odstawić w chłodne miejsce. Po ostygnięciu pokrywki powinny być lekko wklęsłe. Następnie przełożyć do lodówki lub w inne zimne miejsce.
Nasza rada
Czas przechowywania zamkniętego hermetycznie dania wynosi około 2 tygodni. Po otwarciu słoika należy zużyć jego zawartość w ciągu 2 dni. Podawać z makaronem, kaszą jęczmienną oraz surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem.