Idealna surówka na upał. Przysmak przygotujesz w kilka minut
Wysokie temperatury sprawiają, że wiele osób nie ma ochoty zajadać się ciężkimi i tłustymi potrawami, tym samym spędzając w kuchni wiele godzin podczas ich przygotowania. W związku z tym warto postawić na orzeźwiającą przekąskę, która może być dodatkiem do obiadu, ale i głównym, lekkim posiłkiem.
Surówka to nieodłączny element każdego obiadu. Decydując się na taki dodatek do posiłku, powinniśmy pamiętać, by był on nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Latem, gdy termometry wskazują nawet 30 kresek, warto zajadać się lekkimi, orzeźwiającymi surówkami, po których nie będzie nam towarzyszyć uczucie ciężkości. Należy również sięgać po świeże, sezonowe składniki, które są pełne aromatu i witamin.
Letnia surówka z młodej kapusty - składniki
Do przygotowania letniej surówki z młodej kapusty potrzebujemy następujących składników:
- jedna, mała główka młodej kapusty,
- pęczek rzodkiewek,
- jeden, świeży ogórek,
- koperek,
- cztery łyżki oliwy,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Zobacz również:
Letnia surówka z młodej kapusty - przepis
Przygotowanie surówki zaczynamy od poszatkowania kapusty na małe kawałki. Rzodkiewkę i ogórka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w półplasterki. Koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Czas na przygotowanie smacznego sosu, który wzbogaci naszą surówkę. Do niewielkiego naczynia wlewamy cztery łyżki dobrej jakościowo oliwy, dodajemy odrobinę soku wyciśniętego z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Miksturę dokładnie mieszkamy i zalewamy nią naszą surówkę. Gotowe!
Zobacz również: Surówki dla pięknej cery. Pięć prostych przepisów