Surówki dla pięknej cery. Pięć prostych przepisów
Mądra, zbilansowana dieta, w której są świeże warzywa, a także kiełki i kiszonki, jest kluczem do zdrowia i lepszego wyglądu. Jakie surówki włączyć do jadłospisu z myślą o świetlistej cerze. Mamy dla ciebie pięć propozycji.
Skóra jest największym organem ludzkiego ciała. Narażonym na działanie szkodliwych czynników i to zarówno z zewnątrz (środowiskowych), jak i pochodzących z organizmu (niekorzystny dla zdrowia model żywienia). Jak powszechnie wiadomo skóra odzwierciedla kondycję narządów wewnętrznych i ogólny stan zdrowia. Jak o nią dbać?
Zobacz również: Najzdrowsza kiszonka świata. Wzmacnia odporność, wspiera wątrobę
Zobacz również: Beata Tadla schudła 18 kilogramów. Zrezygnowała z kilku produktów
Jedni wręcz obsesyjnie dbają o skórę, nierzadko wydając potężne kwoty na zakup wyszukanych preparatów kosmetycznych i dermatologicznych, dla innych zabiegi wokół skóry twarzy zaczynają się i kończą na przemyciu jej zimną wodą z rana i umyciu w ramach wieczornej toalety.
Nie od dziś wiadomo, że nie ma skuteczniejszego kosmetyku dla skóry niż dobrze zbilansowana dieta. To, co odżywia komórki i jest ich materiałem budulcowym (wszak komórki skóry regularnie obumierają, a nowe powstają z tego, co zjadamy, nie z kremów pielęgnacyjnych) ma zdecydowanie większe znaczenie dla jędrności, sprężystości i ogólnej kondycji skóry. Co zatem włączyć do diety, by nasza cera stała się promienna i wyglądała zdrowo?
Zobacz również: Zbije cholesterol, obniży ciśnienie. Jeden z najzdrowszych soków
Przede wszystkim świeże warzywa - to moc składników aktywnych biologicznie, które są najlepszą pożywką dla komórek skóry. Warzywa obfitują w witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Jednak pod koniec zimy, gdy dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony, warto włączać do diety kiełki, jako esencję składników odżywczych zawartych w pełni wykształconych roślinach, oraz kiszonki. Te też są skarbnicą licznych składników odżywczych i mają korzystny wpływ na odżywienie komórek całego ciała, w tym skóry.
Kluczowymi składnikami dla poprawy kondycji cery i hamowania procesów przedwczesnego starzenia są witaminy o właściwościach przeciwutleniających, czyli:
- okrzyknięta witaminą młodości, witamina E, która ma wyjątkowo silny potencjał antyutleniający,
- wzmacniająca kondycję skóry witamina A,
- witamina C, która oprócz wzmacniania odporności, ma też korzystny wpływ na komórki skóry.
Większość warzyw ma w swoim składzie trzy wymienione witaminy, jednak nie wszystkie mają tę samą zawartość najbardziej pożądanych dla cery składników, dlatego wśród warzyw, na które warto zwrócić szczególną uwagę są:
- marchew,
- brokuł,
- kalafior,
- szpinak,
- awokado, które de facto jest owocem, ale często funkcjonuje w kuchni w roli warzywa, jest dodawane nie tylko do dań słodkich, ale również wytrawnych.
Każde z wymienionych warzyw, łącznie z brokułem i kalafiorem, może być spożywane na surowo. Wielu robi wielkie oczy ze zdziwienia, bo w polskiej kuchni zarówno brokuł, jak i kalafior są najczęściej podawane po obróbce termicznej. Jednak każde z tych warzyw spożywane w wersji surowej dostarczy nam najwięcej cennych witamin. Obróbka termiczna zmniejszy ich zawartość w każdej spożywanej porcji. Warto wiedzieć, że C jest jedną z najbardziej ulotnych witamin - wytracamy jej najwięcej.
Surowe brokuły i kalafiory nie dla każdego będą dobrym wyborem. Są ciężkostrawne. U osób z delikatnym przewodem pokarmowym, szczególnie z jelitem drażliwym, trawienie surowych kalafiorów, jak i brokułów może przysporzyć wielu przykrych dolegliwości. Te dwa warzywa najlepiej krótko gotować na parze. Z kolei, marchew, szpinak i awokado zdecydowanie zjadajmy na surowo.
Z czym połączyć najcenniejsze dla cery warzywa, by stworzyć pyszną i pożywną surówkę? Oto kilka naszych propozycji:
1. Delikatnie podgotowane na parze brokuły skropmy sokiem z cytryny, dodajmy odrobinę oliwy i krótko prażone ziarna słonecznika. Każdy składnik ma coś cennego dla rozświetlenia i wzmocnienia skóry. Są w nich witaminy i najcenniejsze kwasy tłuszczowe, omega-3. Ta wersja surówki doskonale smakuje z daniami rybnymi.
2. Kusi cię kalafior smażony w bułce tartej? Musisz się liczyć z dodatkowymi, zupełnie zbędnymi kaloriami. Kalafior doskonale smakuje solo. Wystarczy skropić go delikatnie oliwą i oprószyć czarnym pieprzem. Będzie dobrym dodatkiem do dań mięsnych lub warzywnych zapiekanek.
3. Szpinak świetnie smakuje z dodatkiem orzechów włoskich (cenne źródło kwasów omega-3) i gruszki. Ta wersja sałatki może być elementem tradycyjnego drugiego dania albo, jeśli dodamy do niej trochę sera pleśniowego, możemy podać ją z grzankami i stworzyć osobne danie.
4. Klasyczną wersję marchwi z jabłkiem warto wzbogacić o korzeń pietruszki lub selera. Zwiększymy wartość odżywczą surówki i wydobędziemy nowe smaki.
5. Awokado jest owocem uniwersalnym, świetnie smakuje w słodkich i wytrawnych zestawach. Można pokroić je w plastry, połączyć go z rukolą, roszponką, sałatą masłową albo lodową i pomidorkami koktajlowymi, a całość oprószyć ziarnami czarnuszki. Warto też dodać kiełki, na przykład brokułów.