Reklama

Surówki dla pięknej cery. Pięć prostych przepisów

Mądra, zbilansowana dieta, w której są świeże warzywa, a także kiełki i kiszonki, jest kluczem do zdrowia i lepszego wyglądu. Jakie surówki włączyć do jadłospisu z myślą o świetlistej cerze. Mamy dla ciebie pięć propozycji.

Skóra - chroni i odzwierciedla kondycję organizmu

Skóra jest największym organem ludzkiego ciała. Narażonym na działanie szkodliwych czynników i to zarówno z zewnątrz (środowiskowych), jak i pochodzących z organizmu (niekorzystny dla zdrowia model żywienia). Jak powszechnie wiadomo skóra odzwierciedla kondycję narządów wewnętrznych i ogólny stan zdrowia. Jak o nią dbać?

Zobacz również: Najzdrowsza kiszonka świata. Wzmacnia odporność, wspiera wątrobę

Zobacz również: Beata Tadla schudła 18 kilogramów. Zrezygnowała z kilku produktów

Reklama

Dieta najlepszym kosmetykiem pielęgnacyjnym

Jedni wręcz obsesyjnie dbają o skórę, nierzadko wydając potężne kwoty na zakup wyszukanych preparatów kosmetycznych i dermatologicznych, dla innych zabiegi wokół skóry twarzy zaczynają się i kończą na przemyciu jej zimną wodą z rana i umyciu w ramach wieczornej toalety.

Nie od dziś wiadomo, że nie ma skuteczniejszego kosmetyku dla skóry niż dobrze zbilansowana dieta. To, co odżywia komórki i jest ich materiałem budulcowym (wszak komórki skóry regularnie obumierają, a nowe powstają z tego, co zjadamy, nie z kremów pielęgnacyjnych) ma zdecydowanie większe znaczenie dla jędrności, sprężystości i ogólnej kondycji skóry. Co zatem włączyć do diety, by nasza cera stała się promienna i wyglądała zdrowo?

Zobacz również: Zbije cholesterol, obniży ciśnienie. Jeden z najzdrowszych soków

Warzywa u schyłku zimy

Przede wszystkim świeże warzywa - to moc składników aktywnych biologicznie, które są najlepszą pożywką dla komórek skóry. Warzywa obfitują w witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Jednak pod koniec zimy, gdy dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony, warto włączać do diety kiełki, jako esencję składników odżywczych zawartych w pełni wykształconych roślinach, oraz kiszonki. Te też są skarbnicą licznych składników odżywczych i mają korzystny wpływ na odżywienie komórek całego ciała, w tym skóry.

Witaminy dla świetlistej cery

Kluczowymi składnikami dla poprawy kondycji cery i hamowania procesów przedwczesnego starzenia są witaminy o właściwościach przeciwutleniających, czyli:

  • okrzyknięta witaminą młodości, witamina E, która ma wyjątkowo silny potencjał antyutleniający,
  • wzmacniająca kondycję skóry witamina A,
  • witamina C, która oprócz wzmacniania odporności, ma też korzystny wpływ na komórki skóry.

Warzywa dla pięknej cery

Większość warzyw ma w swoim składzie trzy wymienione witaminy, jednak nie wszystkie mają tę samą zawartość najbardziej pożądanych dla cery składników, dlatego wśród warzyw, na które warto zwrócić szczególną uwagę są:

  • marchew,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • awokado, które de facto jest owocem, ale często funkcjonuje w kuchni w roli warzywa, jest dodawane nie tylko do dań słodkich, ale również wytrawnych.

Warzywa: surowe czy gotowane?

Każde z wymienionych warzyw, łącznie z brokułem i kalafiorem, może być spożywane na surowo. Wielu robi wielkie oczy ze zdziwienia, bo w polskiej kuchni zarówno brokuł, jak i kalafior są najczęściej podawane po obróbce termicznej. Jednak każde z tych warzyw spożywane w wersji surowej dostarczy nam najwięcej cennych witamin. Obróbka termiczna zmniejszy ich zawartość w każdej spożywanej porcji. Warto wiedzieć, że C jest jedną z najbardziej ulotnych witamin - wytracamy jej najwięcej.

Surowe brokuły i kalafiory nie dla każdego będą dobrym wyborem. Są ciężkostrawne. U osób z delikatnym przewodem pokarmowym, szczególnie z jelitem drażliwym, trawienie surowych kalafiorów, jak i brokułów może przysporzyć wielu przykrych dolegliwości. Te dwa warzywa najlepiej krótko gotować na parze. Z kolei, marchew, szpinak i awokado zdecydowanie zjadajmy na surowo.

Surówki dla urody

Z czym połączyć najcenniejsze dla cery warzywa, by stworzyć pyszną i pożywną surówkę? Oto kilka naszych propozycji:

1.     Delikatnie podgotowane na parze brokuły skropmy sokiem z cytryny, dodajmy odrobinę oliwy i krótko prażone ziarna słonecznika. Każdy składnik ma coś cennego dla rozświetlenia i wzmocnienia skóry. Są w nich witaminy i najcenniejsze kwasy tłuszczowe, omega-3. Ta wersja surówki doskonale smakuje z daniami rybnymi.

2.     Kusi cię kalafior smażony w bułce tartej? Musisz się liczyć z dodatkowymi, zupełnie zbędnymi kaloriami. Kalafior doskonale smakuje solo. Wystarczy skropić go delikatnie oliwą i oprószyć czarnym pieprzem. Będzie dobrym dodatkiem do dań mięsnych lub warzywnych zapiekanek.

3.     Szpinak świetnie smakuje z dodatkiem orzechów włoskich (cenne źródło kwasów omega-3) i gruszki. Ta wersja sałatki może być elementem tradycyjnego drugiego dania albo, jeśli dodamy do niej trochę sera pleśniowego, możemy podać ją z grzankami i stworzyć osobne danie.

4.     Klasyczną wersję marchwi z jabłkiem warto wzbogacić o korzeń pietruszki lub selera. Zwiększymy wartość odżywczą surówki i wydobędziemy nowe smaki.

5.     Awokado jest owocem uniwersalnym, świetnie smakuje w słodkich i wytrawnych zestawach. Można pokroić je w plastry, połączyć go z rukolą, roszponką, sałatą masłową albo lodową i pomidorkami koktajlowymi, a całość oprószyć ziarnami czarnuszki. Warto też dodać kiełki, na przykład brokułów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy