Jabłecznik na 10 łyżek. Bez miksera, w kilka chwil. Zawsze wychodzi smaczny
Pachnąca cynamonem i prażonymi jabłkami. Kiedy wypełnia dom swoim aromatem, wabi do kuchni nawet największych niejadków. Ta tradycyjna, na kruchym cieście, wymaga jednak sporo czasu na przygotowanie, niejednokrotnie wystawiając początkującego kucharza na próbę. Tymczasem szarlotka może powstać w zaledwie kilka chwil, z połączenia kilku składników, nawet bez użycia miksera. Ciasto "10 łyżek" to hit wśród kucharek. Nie ma drugiego tak prostego.
Kruchy, maślany spód, w połączeniu z intensywnie cynamonowym nadzieniu z jabłek, dopełniony kruszonką na wierzchu znalazł uznanie w oczach turystów. Popularna, polska szarlotka znalazła się na liście najlepszych polskich dań - i chociaż musiała ustąpić miejsca sernikowi, wciąż przez wielu uważana jest za najsmaczniejszy wypiek. Polacy często traktują ją jednak nieco niesprawiedliwie.
Tradycyjna szarlotka, mimo iż systematycznie pieczona jest niemal w każdym polskim domu, na stół trafia zazwyczaj jednak dopiero wtedy, gdy jabłka leżą zbyt długo niezjedzone. Inni podkreślają, że jej przygotowanie bywa czasochłonne i skomplikowane - szczególnie, jeśli przepis widzi się na oczy po raz pierwszy. To skutecznie zniechęca niektórych, by sięgnąć po jabłka i tortownicę. Tymczasem istnieje znacznie prostszy sposób. Jabłecznik na 10 łyżek zachwycił już niejedną kucharkę.
Szybkie, tanie ciasto z jabłkami. Ciasto 10 łyżek
Połączenie jabłek i cynamonu to prawdziwy zapach jesieni. By rozkoszować się ich smakiem wcale nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin. Ciasto 10 łyżek, chociaż znały je już nasze babcie, wraca do łask i znów zachwyca. Kucharki uwielbiają tę oszczędność czasu.
Jabłecznik na 10 łyżek to jedna z lepszych opcji w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Niezbędne składniki bez problemu znajdziesz bowiem w kuchennej szafce, a samo przygotowanie wypieku nie zajmie ci więcej, niż godzinę. Do przyrządzenia ciasta niepotrzebny będzie ci nawet mikser. Brzmi niesamowicie? Czas spróbować.
Potrzebować będziemy:
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 10 łyżek oleju,
- 10 łyżek cukru,
- 3 jabłka,
- 4 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- 1 płaską łyżeczkę cynamonu mielonego.
- Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż pokrojone jabłka z cynamonem.
- W misce zmieszaj mąkę pszenną, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka i proszek do pieczenia. Całość zmieszaj do połączenia składników - możesz użyć ręcznej trzepaczki lub zwykłej łyżki. Dla oszczędności czasu warto wybrać jednak mikser - chociaż obejdzie się i bez niego. Masa powinna być gęsta i jednolita.
- Zalej masą przygotowane wcześniej jabłka.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i odłóż do ostygnięcia. Jeśli chcesz, by jabłka znalazły się na wierzchu wypieku, obróć ciasto jak będzie jeszcze ciepłe - ale nie gorące!
Gotowe, smacznego! Goście będą oblizywać palce, a sąsiadki prosić o przepis. A ty już zawsze będziesz sięgać po ten wypiek w nagłych przypadkach.