Jajka faszerowane z awokado, kurczakiem, makrelą. Poznaj 10 sprawdzonych przepisów

Jak zrobić jajka faszerowane. 10 najlepszych przepisów
Jak zrobić jajka faszerowane. 10 najlepszych przepisówCanva ProINTERIA.PL

Ile wcześniej można zrobić jajka faszerowane?

Zobacz również:

    Z czego zrobić farsz do jajek – czym faszerować je na święta?

    Zobacz również:

      1. Jak zrobić jajka faszerowane z chrzanem?

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 3 łyżki majonezu,
      • 2 łyżki śmietany,
      • 2 łyżeczki chrzanu (świeżego lub ze słoika),
      • sól i pieprz do smaku,
      • szczypiorek do dekoracji.
      1. Przekrój jajka na pół i delikatnie wyjmij żółtka. 
      2. W naczyniu rozgnieć żółtka widelcem na gładką masę. 
      3. Dodaj majonez, śmietanę i chrzan. 
      4. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. 
      5. Napełnij białka jaj mieszanką żółtek i udekoruj każde jajko szczypiorkiem.
      Jajka faszerowane
      Jajka faszerowane123RF/PICSEL

      2. Jajka faszerowane pieczarkami

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 200 g pieczarek,
      • 1 mała cebula,
      • 2 łyżki masła,
      • 3 łyżki majonezu,
      • sól i pieprz,
      • świeża pietruszka do dekoracji.
      1. Przetnij jajka na pół i ostrożnie wyjmij z nich żółtka. 
      2. Pieczarki oczyść i drobno posiekaj. 
      3. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. 
      4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i pieczarki. 
      5. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli i odparowania płynu z pieczarek. 
      6. Ostudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtkami i majonezem. 
      7. Przypraw solą i pieprzem do smaku. 
      8. Napełnij białka farszem pieczarkowym, a następnie posyp każde z jajek posiekaną pietruszką.

      3. Jajka faszerowane łososiem

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 150 g wędzonego łososia,
      • 2 łyżki majonezu,
      • 1 łyżka śmietany,
      • 1 łyżeczka soku z cytryny,
      • świeży koperek,
      • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
      1. Ostrożnie przekrój jajka na pół i wyjmij żółtka do miski. 
      2. Łososia pokrój na drobne kawałki i dodaj do żółtek. 
      3. Wmieszaj majonez, śmietanę oraz sok z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem. 
      4. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. 
      5. Korzystając z łyżeczki, wypełnij białka jaj przygotowanym farszem. 
      6. Udekoruj wierzch każdego jajka gałązką koperku lub kawałkiem łososia.

      4. Jajka faszerowane awokado

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 1 dojrzałe awokado,
      • 1 łyżka soku z limonki,
      • 1 łyżeczka posiekanej kolendry,
      • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
      • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
      • Papryczka chili (opcjonalnie),
      • Posiekane orzechy (opcjonalnie).
      1. Każde jajko przekrój na pół i wyjmij z niego żółtko. 
      2. Awokado również przetnij na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ. 
      3. W naczyniu połącz miąższ awokado, żółtka, sok z limonki, kolendrę i czosnek. 
      4. Rozgnieć widelcem na gładką masę. 
      5. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie dodaj odrobinę posiekanej papryczki chili dla pikantności. 
      6. Napełnij białka jaj farszem. Posyp wierzch posiekanymi orzechami dla dodania chrupkości.
      Jajka faszerowane
      Jajka faszerowane123RF/PICSEL

      5.  Jajka faszerowane w skorupkach

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 1/2 szklanki twarożku kremowego,
      • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
      • 2 łyżki posiekanych suszonych moreli,
      • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
      • sól i pieprz do smaku,
      • kilka kropli olejku truflowego (opcjonalnie).
      1. Ostrożnie odetnij wierzch każdego jajka, tworząc małą “czapkę". 
      2. Wyjmij żółtka i umieść je w misce. 
      3. Dodaj twarożek, orzechy, morele i miętę do żółtek. 
      4. Przypraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszaj. 
      5. Jeśli lubisz, dodaj kilka kropli olejku truflowego dla wyjątkowego aromatu. 
      6. Napełnij skorupki jaj mieszanką, starając się nie uszkodzić białek. 
      7. Delikatnie przykryj “czapkami".

      6. Jajka faszerowane szynką

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 150 g szynki, najlepiej długo dojrzewającej,
      • 3 łyżki majonezu,
      • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
      • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
      • kilka kropli oleju z suszonych pomidorów (opcjonalnie).
      1. Po przekrojeniu jajek na pół, wyjmij żółtka. 
      2. Szynkę pokrój w bardzo drobną kostkę. 
      3. Połącz żółtka, szynkę, majonez i musztardę. 
      4. Dosyp soli i pieprzu do smaku. 
      5. Dodaj pokrojony szczypiorek i, jeśli lubisz, kilka kropli oleju z suszonych pomidorów dla dodatkowego aromatu. 
      6. Napełnij białka jaj gotowym farszem. 
      7. Posyp szczypiorkiem lub innymi ziołami według uznania.

      7. Faszerowane jajka zapiekane

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 150 g białego sera (np. ricotta lub twaróg),
      • 100 g startego żółtego sera (np. cheddar lub gouda),
      • 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej,
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
      • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
      • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
      • oliwa.
      1. Z przekrojonych na pół jajek wyjmij żółtka, a następnie połącz je z białym serem, połową startego żółtego sera, papryką, pietruszką i bazylią. 
      2. Przypraw solą i pieprzem według uznania. 
      3. Białka jaj napełnij przygotowanym farszem. 
      4. Posyp wierzch farszu pozostałym startym żółtym serem. 
      5. Skrop oliwą  i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.

      8. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 100 g suszonych pomidorów w oleju,
      • 60 g majonezu,
      • 70 g serka śmietankowego,
      • 10 g posiekanego szczypiorku,
      • szczypta pieprzu,
      • szczypta soli,
      • szczypta słodkiej papryki.
      1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. 
      2. Przekrój je wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka. 
      3. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, a następnie drobno posiekaj. 
      4. Wymieszaj żółtka, posiekane pomidory, majonez, serek śmietankowy, szczypiorek, pieprz, sól i paprykę. 
      5. Ugnieć składniki widelcem, nie muszą być całkowicie gładkie, ale dobrze wymieszane.
      6.  Napełnij białka jaj farszem. 
      7. Możesz dodatkowo posypać wierzch szczypiorkiem lub papryką dla dekoracji.

      9.  Jajka faszerowane ogórkiem kiszonym

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 3 średnie ogórki kiszone,
      • 2 łyżki majonezu,
      • 1 łyżka posiekanego koperku,
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
      • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
      • gałązki koperku do dekoracji.
      1. Po ugotowaniu, przetnij jajka na pół i wyjmij z nich żółtka. 
      2. Ogórki kiszone drobno posiekaj i odciśnij z nadmiaru płynu. 
      3. Wymieszaj żółtka, majonez, posiekane ogórki, koperek i szczypiorek. 
      4. Dodaj soli i pieprzu do smaku. 
      5. Wypełnij białka jaj farszem. 
      6. Każde jajko udekoruj gałązką koperku.

      10.  Jajka faszerowane makrelą

      • 10 ugotowanych na twardo jajek,
      • 1 wędzona makrela (około 200 g po oczyszczeniu z ości),
      • 3 łyżki majonezu,
      • 2 ogórki kiszone, drobno posiekane,
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
      • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
      1. Po ugotowaniu i obraniu przetnij każde z jajek na pół i wyciągnij z nich żółtka. 
      2. Makrelę oczyść ze skóry i ości, a następnie rozdrobnij widelcem. 
      3. W misce połącz żółtka, makrelę, majonez, ogórki kiszone i szczypiorek. 
      4. Dopraw farsz solą i pieprzem, a następnie napełnij nim białka. 
      5. Posyp każde jajko dodatkowym szczypiorkiem lub ułóż na nim kawałek ogórka kiszonego.
      BIO GotowanieINTERIA.PL