Pieczony pasztet na bogato. Swojski wyrób na wielkanocny stół

Pieczony pasztet domowy świetnie smakuje na kanapce
Pieczony pasztet domowy świetnie smakuje na kanapce123RF/PICSEL

Z czego możemy zrobić pasztet domowy?

  • boczek
  • wołowinę
  • drób
  • wątróbkę drobiową
  • łopatkę wieprzową

Co dodać do pasztetu, żeby był smaczny?

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • suszony imbir
  • posiekana natka pietruszki

Jakie składniki potrzebne są do pasztetu?

  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g udek drobiowych
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 200 g surowego boczku
  • 200 g podgardla wieprzowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • ½ selera
  • 4-6 suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 4 jajka
  • 2 suche kajzerki
  • bułka tarta
  • smalec
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • do smaku: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Sprawdzony przepis na pasztet domowy

Jak krok po kroku przygotować domowy pasztet pieczony?
Jak krok po kroku przygotować domowy pasztet pieczony?123RF/PICSEL
  1. Pręgę wołową, łopatkę wieprzową, udka drobiowe, wątróbkę, surowy boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze kawałki i przysmażamy na patelni z rozgrzanym smalcem.
  2. Usmażone mięso razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do dużego garnka i dolewamy dwie szklanki wody.
  3. Do garnka dodajemy włoszczyznę, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, dwa liście laurowe, ziele angielskie i grzyby. Dosalamy i dusimy na małym ogniu.
  4. Gdy mięs zmięknie, wyjmujemy je do osobnej miski, a pozostały sos pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego wątróbkę i przez chwilę zaparzamy.
  5. Zaparzoną wątróbką podsmażamy na patelni, a do sosu dodajemy suchą bułkę i dokładnie namaczamy.
  6. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy 3-4 razy całe mięso, podgardle, wątróbkę, boczek, marchewkę, cebulę oraz namoczoną bułkę.
  7. Powstałą masę umieszczamy w misce i dodajemy do niej żółtka z jajek. Jak przyprawić pasztet? Całość zasypujemy pieprzem, solą, tartą gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
  8. Białka jajek przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą mięsną, a następnie delikatnie mieszamy.
  9. Keksówkę smarujemy smalcem i oprószamy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową, a na wierzchu w kilku miejscach kładziemy odrobinę smalcu.
  10. Domowy pasztet pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C. Po tym czasie wyciągamy gotowy pasztet i pozostawiamy do stężenia oraz wystudzenia.
  11. Pasztet z mieszanki mięs podajemy z ulubionym pieczywem, sosem, konfiturą z borówki lub żurawiny. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat