Pieczony pasztet na bogato. Swojski wyrób na wielkanocny stół

Pieczony pasztet domowy świetnie smakuje na kanapce
Pieczony pasztet domowy świetnie smakuje na kanapce123RF/PICSEL

Z czego możemy zrobić pasztet domowy?

Zobacz również:

    • boczek
    • wołowinę
    • drób
    • wątróbkę drobiową
    • łopatkę wieprzową

    Co dodać do pasztetu, żeby był smaczny?

    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • kminek
    • gałka muszkatołowa
    • suszony imbir
    • posiekana natka pietruszki

    Jakie składniki potrzebne są do pasztetu?

    • 0,5 kg pręgi wołowej
    • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    • 300 g udek drobiowych
    • 300 g wątróbki drobiowej
    • 200 g surowego boczku
    • 200 g podgardla wieprzowego
    • 2 duże marchewki
    • 2 średnie pietruszki
    • ½ selera
    • 4-6 suszonych grzybów
    • 3 cebule
    • 4 jajka
    • 2 suche kajzerki
    • bułka tarta
    • smalec
    • 2 szklanki wody
    • 2 liście laurowe
    • do smaku: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

    Sprawdzony przepis na pasztet domowy

    Jak krok po kroku przygotować domowy pasztet pieczony?
    Jak krok po kroku przygotować domowy pasztet pieczony?123RF/PICSEL
    1. Pręgę wołową, łopatkę wieprzową, udka drobiowe, wątróbkę, surowy boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze kawałki i przysmażamy na patelni z rozgrzanym smalcem.
    2. Usmażone mięso razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do dużego garnka i dolewamy dwie szklanki wody.
    3. Do garnka dodajemy włoszczyznę, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, dwa liście laurowe, ziele angielskie i grzyby. Dosalamy i dusimy na małym ogniu.
    4. Gdy mięs zmięknie, wyjmujemy je do osobnej miski, a pozostały sos pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego wątróbkę i przez chwilę zaparzamy.
    5. Zaparzoną wątróbką podsmażamy na patelni, a do sosu dodajemy suchą bułkę i dokładnie namaczamy.
    6. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy 3-4 razy całe mięso, podgardle, wątróbkę, boczek, marchewkę, cebulę oraz namoczoną bułkę.
    7. Powstałą masę umieszczamy w misce i dodajemy do niej żółtka z jajek. Jak przyprawić pasztet? Całość zasypujemy pieprzem, solą, tartą gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
    8. Białka jajek przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą mięsną, a następnie delikatnie mieszamy.
    9. Keksówkę smarujemy smalcem i oprószamy bułką tartą. Do formy wykładamy masę pasztetową, a na wierzchu w kilku miejscach kładziemy odrobinę smalcu.
    10. Domowy pasztet pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C. Po tym czasie wyciągamy gotowy pasztet i pozostawiamy do stężenia oraz wystudzenia.
    11. Pasztet z mieszanki mięs podajemy z ulubionym pieczywem, sosem, konfiturą z borówki lub żurawiny. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat