Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru? Prosty przepis
Choć wrzesień to najlepszy czas na przygotowanie przetworów ze śliwek, to już dziś możemy przejrzeć ulubione lub sprawdzone przepisy i zaplanować prace na wczesną jesień. Powidła śliwkowe są proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. My polecamy wersję bez cukru!
Zobacz również:
Obecnie powidła częściej produkuje się z pulp owocowych, gdzie również poprzez obróbkę termiczną zagęszcza się produkt. W porównaniu do marmolad, powidła są mniej słodkie, mniej zżelowane oraz bardziej mętne. Powidła, również te zdrowsze, bo bez cukru można przygotować także w domu. Prosty, sprawdzony przepis to gwarancja, że zawsze się udadzą.
Sprawdzony przepis na powidła śliwkowe bez cukru
1. Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Włóż je do dużego garnka z grubym dnem i smaż bez przykrycia przez ok. 1 i 1/2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
2. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie przykryj i odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.
3. Zagotuj śliwki i smaż przez ok. 1 i 1/2 godziny, często mieszając. Znów ostudź i przykryj. Zostaw na 24 godziny.
4. Trzeciego, ostatniego dnia znów gotuj powidła tak jak poprzednio, na bardzo małym ogniu. Często mieszaj, uważając, by powidła nie przywierały do dna garnka.
5. Gorące powidła przełóż do czystych i suchych słoików, zakręć.
6. Wstaw słoiczki do garnka, zalej wodą prawie do nakrętki i zagotuj na umiarkowanym ogniu. Po zagotowaniu gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, a następnie wyjmij słoiki z wody i odstaw do góry dnem do ostudzenia.
7. Gotowe powidła wstaw do spiżarki.
Smacznego!
Zobacz również: