Jeden składnik popsuje naleśniki. Będą gumowate, twarde i z grudkami
Puszyste, delikatne, z chrupiącymi brzegami – takie powinny być idealnie usmażone naleśniki. Chcąc uzyskać taki efekt, należy wystrzegać się jednego, na dodatek głównego składnika, a raczej jego rodzaju, który jest niezbędny do przygotowania takich łakoci. O czym mowa?

Naleśniki to wydawałoby się, jeden z najłatwiejszych posiłków do przygotowania. Jeśli jednak zależy nam na idealnej konsystencji i smaku naleśników, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Wówczas mamy pewność, że nasze naleśniki usmażą się puszyste i będą smakować wyjątkowo.
Nigdy nie dodawaj takiej mąki do naleśników
Jeśli nie chcesz zajadać się naleśnikami, które mają gumowatą, grudkowatą, zbitą konsystencję, nigdy nie sięgaj po mąkę krupczatkę. Taka mąka charakteryzuje się stosunkowo grubym przemiałem, co negatywnie wpływa na ciasto do naleśników, które po usmażeniu nie posiadają m.in. odpowiedniej elastyczności.
Naleśniki z mąki krupczatki zazwyczaj są twardawe i szybko się łamią, nie dając przyjemności z ich jedzenia. Zamiast tego, użyj mąki pszennej typ 450 lub 500, a naleśniki będą idealne pod każdym względem.
Naleśniki - składniki
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody (np. gazowanej),
- 2 duże jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła.
Naleśniki - przepis
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz wodę gazowaną, dzięki czemu naleśniki będą puszyste. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Do wspomnianych składników wbijamy jajka, doprawiamy solą i dodajemy olej lub masło. Ponownie miksujemy.
Na palnik stawiamy patelnię i ją podgrzewamy. Porcję przygotowanego ciasta naleśnikowego wylewamy na patelnię i rozprowadzamy okrężnymi ruchami po całej jej powierzchni. Gdy ciasto zacznie się ścinać, a naleśnik od spodu się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. serkiem waniliowym, konfiturą lub dżemem.