Ketchup z cukinii: Zdrowa i smakowita alternatywa dla sosu na bazie pomidorów
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Zwolennicy zdrowego żywienia, prostych składów i wybornego smaku z pewnością docenią zalety ketchupu z cukinii. Ten wyjątkowy produkt zdążył podpić serca wielu internautów ze względu na łatwość przygotowania, a także brak zbędnej chemii i polepszaczy. Jak przygotować ketchup z cukinii w domu? Podpowiadamy.
Spis treści:
Kulinarne patenty na cukinię
Cukinię uważa się za jedno z najzdrowszych warzyw. Włączenie jej do diety dostarcza organizmowi sporych ilości żelaza, potasu, magnezu, witamin C, K oraz tych należących do grupy B. To przedstawicielka rodziny dyniowatych, w której nie odkładają się metale ciężkie, a dodatkowo ma zdolność odkwaszania organizmu, pozytywnego wpływania trawienie, wzmacniania układu odpornościowego, a także redukowania stresu.
To smaczne i wartościowe warzywo możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje na surowo lub poddana obróbce termicznej w piekarniku. Dopełnia smak pożywnego leczo, a także zaskakuje w wegańskich ciastach. Furorę wśród pań domu robi także ketchup z cukinii, sprawdzający się jako dodatek do kanapek, kiełbasek, mięs, makaronów oraz warzyw.
Ketchup z cukinii – jakie produkty kupić?
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 3 czerwone papryki
- 1,5 łyżki soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 400 g koncentratu pomidorowego
Sos na bazie cukinii - przygotowanie
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie obieramy cebulę, przycinamy cukinię na końcach, a z papryki usuwamy gniazda nasienne.
- W kolejnym kroku kroimy każde warzywo w cienkie paski, które przekładamy do niewielkiego garnka, zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i pozostawiamy na godzinę.
- Po upływie wyznaczonego czasu zobaczymy, że w naczyniu zebrał się płyn - pamiętajmy, by go nie wylewać. Teraz wystarczy ustawić średni gaz i podgrzewać całość przez 30-35 minut.
- Następny etap wymaga od nas dokładnego ostudzenia warzyw, a następnie przełożenia do kielicha blendera i zmiksowania na gładką masę.
- Warzywną papkę ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy ocet, koncentrat i przyprawy, a następnie gotujemy przez 10 minut.
- Gorący ketchup przelewamy do czystych oraz wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 15 minut.
Sprawdź również: