Ketchup z cukinii: Zdrowa i smakowita alternatywa dla sosu na bazie pomidorów

Domowy ketchup z cukinii zaskakuje smakiem
Domowy ketchup z cukinii zaskakuje smakiem123RF/PICSEL

Kulinarne patenty na cukinię

Zobacz również:

    Cukinia wspomaga pracę układu nerwowego
    Cukinia wspomaga pracę układu nerwowego123RF/PICSEL

    Ketchup z cukinii – jakie produkty kupić?

    • 1,5 kg cukinii
    • 0,5 kg cebuli
    • 3 czerwone papryki
    • 1,5 łyżki soli
    • ½ szklanki cukru
    • ½ szklanki octu spirytusowego 10%
    • 1 łyżeczka przyprawy curry
    • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 400 g koncentratu pomidorowego

    Sos na bazie cukinii - przygotowanie

    1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie obieramy cebulę, przycinamy cukinię na końcach, a z papryki usuwamy gniazda nasienne.
    2. W kolejnym kroku kroimy każde warzywo w cienkie paski, które przekładamy do niewielkiego garnka, zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i pozostawiamy na godzinę.
    3. Po upływie wyznaczonego czasu zobaczymy, że w naczyniu zebrał się płyn - pamiętajmy, by go nie wylewać. Teraz wystarczy ustawić średni gaz i podgrzewać całość przez 30-35 minut.
    4. Następny etap wymaga od nas dokładnego ostudzenia warzyw, a następnie przełożenia do kielicha blendera i zmiksowania na gładką masę.
    5. Warzywną papkę ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy ocet, koncentrat i przyprawy, a następnie gotujemy przez 10 minut.
    6. Gorący ketchup przelewamy do czystych oraz wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 15 minut.
    "Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczePOLSAT GOInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?