Klasyczne krokiety odejdą w zapomnienie. Przepis sprzed 100 lat robi furorę
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Polacy uwielbiają krokiety. W naleśnikach umieszczamy przeróżne kombinacje farszów, ciesząc się kolejno mięsnym lub grzybowym smakiem dania. Czas jednak zapomnieć o klasycznej wersji tej potrawy. Furorę robi bowiem przepis sprzed 100 lat, który sprawi, że naleśniki z farszem raz na zawsze odejdą w zapomnienie.
Spis treści:
Polacy uwielbiają soczyste krokiety. Zajadamy się nimi od lat
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Krokiety, czyli mięso lub warzywa zawinięte w ciasto naleśnikowe i smażone na głębokim tłuszczu, znane były już w starożytnym Rzymie. Sama nazwa dania, wywodząca się od francuskiego słowa "croquer", odnosi się do dźwięku chrupania, jaki ma powstawać podczas delektowania się naleśnikami.
Najstarszy przepis na krokiety, zapisany przez kucharza Ludwika XIV, pochodzi z końca XVII wieku. Wówczas naleśniki wypełniane były farszem z trufli, mięsa oraz szpiku kostnego. Na przestrzeni lat przepis mocno ewoluował, a dziś w Polsce krokiety napełniamy najchętniej mięsnym lub grzybowym farszem. Czasami warto jednak odstawić oklepane przepisy w kąt. Oto bowiem nadchodzi rewolucja.
Przepis na krokiety. To pyszna alternatywa dla zwykłych naleśników
Krokiety z ziemniaków - brzmi niewiarygodnie? A jednak! Przepis z 1913 roku robi od niedawna prawdziwą furorę wśród kucharek. Krokiety przygotowane na bazie ziemniaków nie są bowiem zbyt pracochłonne, nie wymagając jednocześnie dużych nakładów finansowych, a są przy tym pysznym urozmaiceniem obiadu i ciekawą alternatywą dla dań, które czasami wydają się być już zbyt mocno oklepane.
Krokiety z ziemniaków zachwycają kremowym, puszystym środkiem, który wyśmienicie kontrastuje z chrupiącą skórką. Można podawać je zarówno jako dodatek do mięs, jak również samodzielne danie, na przykład z dodatkiem sosu. Jak je wykonać? To nic trudnego!
Jak się robi krokiety z ziemniaków? Palce lizać!
Smaczną alternatywę dla klasycznych krokietów przygotujemy z zaledwie kilku składników. Potrzebować będziemy:
- 5-6 ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- niewielką ilość mleka i 2 łyżki masła,
- mąkę i bułkę tartą do obtoczenia krokietów,
- sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku,
- natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek,
- olej lub smalec do smażenia,
- opcjonalnie: czosnek, cebula.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Dodajemy niewielką ilość mleka oraz masło. Ubijamy do momentu powstania gładkiego puree. Odkładamy do wystygnięcia.
- Do przestudzonych ziemniaków wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy oraz posiekane zioła. Opcjonalnie możemy dodać do nich również przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulkę. Dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z masy ziemniaczanej formujemy wałeczki, które obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rumiano. Podajemy z dodatkiem sosu lub jako uzupełnienie obiadu. Smacznego!