Marynowane maślaki sitarze. Przepis dla grzybiarzy po urodzajnych zbiorach

Jak zamarynować maślaki sitarze?
Jak zamarynować maślaki sitarze?123RF/PICSEL

Jak obrać maślaki sitarze?

Zobacz również:

    Sitaki rosną najczęściej w grupach
    Sitaki rosną najczęściej w grupach123RF/PICSEL

    Marynowanie maślaków sitarzy

    • 2 garście sitarzy oraz innych grzybów leśnych
    • 3,5 szklanki wody
    • 0,5 szklanki octu
    • 1 łyżka soli kamiennej
    • 6 łyżek cukru białego
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarenka pieprzu
    • ½ łyżeczki gorczycy

    Maślaki sitarze w słoiku - przepis krok po kroku

    1. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia.
    2. W kolejnym kroku do czystego garnka nalewamy wodę, lekko ją solimy, i dodajemy dwie łyżki octu.
    3. Do naczynia wkładamy surowe maślaki i umieszczamy na niewielkim ogniu. Grzyby gotujemy przez ok. 10 minut, do momentu zmiany koloru na czerwono-fioletowy.
    4. Podgotowane sitarze umieszczamy luźno w słoikach, dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gorczycę.
    5. Słoik z grzybami uzupełniamy gorącą zalewą, dokładnie zakręcamy pokrywki i odwracamy do góry dnem.
    „Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?