Marynowane maślaki sitarze. Przepis dla grzybiarzy po urodzajnych zbiorach

Jak zamarynować maślaki sitarze?
Jak zamarynować maślaki sitarze?123RF/PICSEL

Jak obrać maślaki sitarze?

Sitaki rosną najczęściej w grupach
Sitaki rosną najczęściej w grupach123RF/PICSEL

Marynowanie maślaków sitarzy

  • 2 garście sitarzy oraz innych grzybów leśnych
  • 3,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 6 łyżek cukru białego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • ½ łyżeczki gorczycy

Maślaki sitarze w słoiku - przepis krok po kroku

  1. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia.
  2. W kolejnym kroku do czystego garnka nalewamy wodę, lekko ją solimy, i dodajemy dwie łyżki octu.
  3. Do naczynia wkładamy surowe maślaki i umieszczamy na niewielkim ogniu. Grzyby gotujemy przez ok. 10 minut, do momentu zmiany koloru na czerwono-fioletowy.
  4. Podgotowane sitarze umieszczamy luźno w słoikach, dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gorczycę.
  5. Słoik z grzybami uzupełniamy gorącą zalewą, dokładnie zakręcamy pokrywki i odwracamy do góry dnem.
„Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?