Menemen - jajecznica po turecku

Proste danie z kuchni tureckiej.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 3 pomidory
  • 3 zielone peperoni
  • 150 g czosnkowej kiełbasy  Sucuk
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 8 jaj
  • 150 g sera feta
Przygotowanie:

Skórkę pomidorów naciąć, polać wrzątkiem i zdjąć. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Papryczki pokroić w krążki (pestki odrzucić), kiełbasę pokroić na kawałki, cebulę w plasterki. Tłuszcz roztopić na patelni, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i peperoni i smażyć. Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do pozostałych składników, przykryć. Jajka powinny być całkowicie ścięte, ale jajecznica nie może być sucha. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal


Dowiedz się więcej na temat: jaja | jajecznica | kuchnia turecka | Menemen - jajecznica po turecku

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje