Menemen - jajecznica po turecku
Proste danie z kuchni tureckiej.
- 3 pomidory
- 3 zielone peperoni
- 150 g czosnkowej kiełbasy Sucuk
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 8 jaj
- 150 g sera fetaPrzygotowanie:
Skórkę pomidorów naciąć, polać wrzątkiem i zdjąć. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Papryczki pokroić w krążki (pestki odrzucić), kiełbasę pokroić na kawałki, cebulę w plasterki. Tłuszcz roztopić na patelni, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i peperoni i smażyć. Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do pozostałych składników, przykryć. Jajka powinny być całkowicie ścięte, ale jajecznica nie może być sucha. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal