Miastowi zajadają się nim w karczmach. Świetnie smakuje solo i z dodatkiem masła

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
395
Udostępnij
W jaki sposób przygotować tradycyjne podpłomyki?
W jaki sposób przygotować tradycyjne podpłomyki?123RF/PICSEL

Z czego robi się podpłomyk?

Przygotowanie domowych podpłomyków z patelni

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Ciasto na podpłomyki składa się jedynie z trzech składników
Ciasto na podpłomyki składa się jedynie z trzech składników123RF/PICSEL
  1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, a w osobnym naczyniu rozpuszczamy sól w ciepłej wodzie.
  2. Miksturę na bazie wody i soli dolewamy do miski z przesianą mąką, a całość mieszamy do połączenia się składników.
  3. Z powstałej masy wyrabiamy gładkie, gęste i elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania nadal powinno być lekko klejące.
  4. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i odstawiamy na bok na ok. 30 minut.
  5. Blat kuchenny lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na ok. 12 kawałków i każdy z nich cienko wałkujemy na okrągły placek.
  6. Patelnię bez dodatku tłuszczu rozgrzewamy na średniej mocy palnika i kładziemy na niej placuszki z ciasta.
  7. Każdy smażymy przez ok. 1,5 minuty z obu stron, do momentu, aż na powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe plamki.

Z czym jeść gotowe podpłomyki?

„Ewa gotuje”: PodpłomykiPolsatPolsat
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
221
Super
relevant
80
Hahaha
haha
46
Szok
shock
22
Smutny
sad
12
Zły
angry
14
Lubię to
like
Super
relevant
395
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na