Naturalny pogromca tkanki tłuszczowej. Pij codziennie
Poprawia metabolizm, przyspiesza odchudzanie, jest łatwo dostępny, tani i naturalny. Ten "preparat" pozyskiwany z polskiej rośliny to prawdziwy skarb! Włącz go do swojej diety, a po niedługim czasie zauważysz jego wspaniałe działanie.
Spis treści:
Naukowcy dowiedli, że sok pozyskiwany z rokitnika wykazuje zbawienne działanie na sylwetkę - ale nie tylko. Substancje zawarte w tej polskiej roślinie regulują ekspresje genów odpowiedzialnych za tycie. Picie soku z rokitnika przyspiesza metabolizm oraz reguluje głód. Ważne, by wybierać jedynie naturalne produkty na bazie tej rośliny, bez sztucznych dodatków czy cukru.
Eksperci ds. żywienia podkreślają, że sok z rokitnika to doskonałe źródło antyoksydantów, przy czym posiada niewielką zawartość cukrów. Nie zadziała on jak magiczny środek, po którym kilogramy same będą znikały. Włączając go jednak do diety, równocześnie dbając o zdrowe, zbilansowane posiłki, możemy przyspieszyć proces chudnięcia. Ponadto rokitnik wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto sięgać po przetwory na jego bazie.
Sok z rokitnika przeciwdziała otyłości
Na podstawie przeprowadzonych badań udowodniono, że sok z rokitnika wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową, ogranicza nadmierne wchłanianie tłuszczów, a jednocześnie jego spożywanie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż właściwości odchudzające rokitnika zbadane są jeszcze w małym stopniu, to wyniki już przeprowadzonych badań określa się jako imponujące.
Sok z rokitnika ukojeniem dla jelit
Wykazano również, że suplementacja ekstraktu z rokitnika zapobiega wzrostowi tkanki tłuszczowej, poprawia poziom lipidów w surowicy i zapobiega stłuszczeniu się wątroby. Na przykładzie mysz udowodniono, że dzieje się tak podczas przyjmowania liofilizowanego proszku z rokitnika w ilości 4 mg na kg masy ciała. Zdaniem ekspertów osoby otyłe, ale również te, które mają problemy z zachowaniem odpowiedniej wagi ciała, powinny włączyć produkty z rokitnika do codziennej diety.
Sok z rokitnika źródłem cennych składników
Poza tym, że spożywanie rokitnika przeciwdziała tyciu i przyspiesza proces chudnięcia, ta niepozorna roślina jest doskonałym źródłem kwasów omega-7. Mało się o nich mówi - są mniej popularne niż kwasy omega-3 i kwasy omega-6, jednak stanowią niezbędny dla organizmu składnik, którego ciało człowieka nie jest w stanie samo wyprodukować. Co ciekawe, badacze dowiedli, że wpływają one m.in. na zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych, redukują uczucie głodu i chęć podjadania, a także pobudzają organizm do spalania tkanki tłuszczowej.
Rokitnik to cenne źródło:
- antyoksydantów
- witaminy C
- witaminy E
- witaminy K
Jest więc idealnym uzupełnieniem zdrowej diety odchudzającej, która powinna być odżywczą i energetyczną bombą. Za sprawą witaminy C, sok z rokitnika działa również zbawiennie na wygląd skóry. Jego spożywanie wspomaga produkcję kolagenu, uelastycznia i odbudowuje naskórek. Ma to wpływ również na wygląd sylwetki po zrzuceniu sporej ilości kilogramów. Skóra bywa wówczas mało estetyczna - wręcz wiotka i "wisząca". Tak więc składniki zawarte w rokitniku nie tylko przyspieszą chudnięcie, ale i pozwolą cieszyć się ładniejszym wyglądem po utracie zbędnego tłuszczu.
Jak pić sok z rokitnika?
Naturalny sok z rokitnika ma dość specyficzny, cierpki smak. Nie zależy w żadnym wypadku dosładzać co cukrem, bo to zniszczy zupełnie jego odchudzające właściwości. Aby napój ten był bardziej smaczny, warto rozcieńczyć go z wodą lub naturalnym sokiem owocowym. Można też wypijać tzw. szoty z rokitnika - jednorazowo w mniejszej, jednak bardziej skoncentrowanej dawce.
Zalecenia mówią, że dzienna porcja soku z rokitnika powinna wynosić 50-100 ml. Zamiast soku można również stosować inne przetwory z rokitnika - aby zauważyć efekty, kluczowe jest jednak regularne przyjmowanie antyoksydantów zawartych w tej roślinie.
***
Czytaj również: