Najlepsze sposoby na śniadanie z jajkami. Zapomnisz o boczkach i podjadaniu

Oprac.: Agnieszka Tkacz
Jajka na śniadanie to doskonały pomysł, który nie tylko zapewni nam sytość na długo, ale również sprawi, że odchudzanie będzie prostsze. To składnik o wielu wartościach odżywczych, który wzmacnia nasze zdrowie oraz wspomaga działanie organizmu. Podpowiadamy, w jaki sposób można włączyć jajka do naszej diety. Te sposoby na śniadanie na pewno szybko ci się nie znudzą.

Spis treści:
Dlaczego jajko jest dobre na śniadanie?
Jajka to niepozorny, ale lubiany składnik, który kryje w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jest jednym z najlepszych źródeł białka w naszej diecie, a zawarte w nim proteiny stanowią niezbędną substancję budulcową organizmu i pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy mięśni. Dodatkowo wpływają na uczucie sytości po posiłku i pozwalają ją zachować na wiele godzin.
W jajku znajdziemy również witaminy A, D, E czy K oraz minerały, jak potas, magnez, wapń, fosfor czy cynk. Zawarte w nim składniki, takie jak luteina i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu. Jedzenie jajek ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacnia układ kostny i zęby, a także ma korzystne działanie na układ krążenia, ponieważ pomaga w regulacji ciśnienia krwi i krzepliwości. Dzięki magnezowi wspiera też układ nerwowy oraz zdrowie serca.
W jajkach znajdziemy również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które chronią układ krążenia i serce, dbają o ich prawidłową pracę, a także chronią przed rozwojem popularnych chorób. Pomimo kontrowersji i sprzecznych opinii na ten temat, jajka pozytywnie wpływają na poziom "złego" cholesterolu we krwi i obniżają go, tym samym działając przeciwmiażdżycowo.
Dodatkowym plusem jajek jest to, że mają w sobie niewiele kalorii, ale są mocno sycące. Z tego powodu z łatwością można za ich pomocą stworzyć pyszne i niskokaloryczne śniadanie, które da nam energii nawet na kilka godzin.
5 pomysłów na szybkie śniadanie z jajek, które pomoże ci schudnąć
Jajka to źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby uzyskać dobrze zbilansowany i wartościowy posiłek najlepiej jest łączyć je z węglowodanami złożonymi, czyli pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami. Podpowiadamy, w jaki sposób można to zrobić.
Śniadaniowa tortilla z jajecznicą
Składniki:
- 1 tortilla pszenna pełnoziarnista,
- 100 g czerwonej papryki,
- 2-3 listki ulubionej sałaty,
- 2-3 jajka,
- 50 g ulubionego sera żółtego lub mozzarelli,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka oliwy,
- dodatkowo: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania jajecznicy.
- Na niewielkiej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie rozbijamy jajka i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Tortillę smarujemy majonezem, układamy na niej pokrojoną w paseczki paprykę, umyte liście sałaty, a także starty wcześniej ser.
- Układamy gorącą jajecznicę i mocno zawijamy w rulon.
- Następnie kładziemy na suchej rozgrzanej patelni i podsmażamy do zarumienienia się.
Niskokaloryczne jajka po turecku
Składniki:
- 150 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól,
- dodatkowo: pełnoziarniste pieczywo do podania.

- Jogurt grecki umieszczamy w głębokim talerzu, a następnie dodajemy do niego sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
- Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie krótko podsmażamy na nim wędzoną paprykę oraz pieprz cayenne.
- Jajka w koszulkach gotujemy w dużym garnku.
- Najpierw wbijamy je do niewielkiej miseczki, a w garnku z gorącą wodą robimy wir i wrzucamy delikatnie tylko jedno jajko.
- Po 2-3 minutach będzie gotowe.
- Wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru wody.
- Powtarzamy zabieg z drugim jajkiem.
- W talerzu z jogurtem układamy jajka, a na samym końcu polewamy je masłem z przyprawami.
Możemy posypać dla ozdoby posiekaną natką pietruszki. Idealnie smakuje z kromką ulubionego pieczywa.
Zobacz także: Znany kucharz dodaje je do farszu. "Zmieniają smak"
Jajka z pomidorami, czyli szakszuka
Składniki:
- ok. 200 g pomidorów krojonych z puszki,
- 2-3 jajka,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta oregano,
- szczypta chili,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: pieczywo.

Sposób przygotowania:
- Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami z puszki.
- Doprawiamy za pomocą oregano, chili, soli i pieprzu.
- Następnie za pomocą łyżki albo szpatułki robimy w pomidorach dwa lub trzy miejsca, do których następnie wbijamy jajka.
- Solimy je i całość przykrywamy pokrywką na 3-4 minuty.
- Po tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać jeszcze płynne.
Danie podajemy na patelni z kromką ulubionego pieczywa.
Wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami
Składniki:
- 4-5 sztuk jajek,
- 4-5 średnich rzodkiewek,
- 1-2 ogórki gruntowe,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy je, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Rzodkiewki i ogórki kroimy w cienkie plasterki.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz.
- Wszystko razem mieszamy.
Sałatkę dobrze smakuje sama. Można jednak użyć jej zamiast pasty jajecznej i posmarować nią grubo kanapki. Idealnie będzie smakować też z ulubioną sałatą albo plasterkiem pomidora.
Ekspresowe placuszki z bananem

Składniki:
- 3 jajka,
- 2 banany,
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej,
- szczypta soli,
- garść ulubionych owoców,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- dodatkowo: łyżka oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Banany rozgniatamy widelcem w misce. Następnie dodajemy do niego jajka, mąkę oraz sól.
- Mieszamy wszystko, aby uzyskać gęstą masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce ciasta.
- Smażymy małe placuszki z dwóch stron, aż się zarumienią.
Podajemy gorące z ulubionymi owocami oraz łyżką kwaśnej śmietany. W zimie zamiast owoców sprawdzi się domowy dżem albo konfitura.