Najlepsze sposoby na śniadanie z jajkami. Zapomnisz o boczkach i podjadaniu

Agnieszka Tkacz

Oprac.: Agnieszka Tkacz

Jajka na śniadanie to doskonały pomysł, który nie tylko zapewni nam sytość na długo, ale również sprawi, że odchudzanie będzie prostsze. To składnik o wielu wartościach odżywczych, który wzmacnia nasze zdrowie oraz wspomaga działanie organizmu. Podpowiadamy, w jaki sposób można włączyć jajka do naszej diety. Te sposoby na śniadanie na pewno szybko ci się nie znudzą.

Zapomnij o gotowanych jajkach. Dzięki tym przepisom nadasz im całkiem nowego wymiaru
Zapomnij o gotowanych jajkach. Dzięki tym przepisom nadasz im całkiem nowego wymiaru123RF/PICSEL

Dlaczego jajko jest dobre na śniadanie?

Jajka to niepozorny, ale lubiany składnik, który kryje w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jest jednym z najlepszych źródeł białka w naszej diecie, a zawarte w nim proteiny stanowią niezbędną substancję budulcową organizmu i pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy mięśni. Dodatkowo wpływają na uczucie sytości po posiłku i pozwalają ją zachować na wiele godzin.

W jajku znajdziemy również witaminy A, D, E czy K oraz minerały, jak potas, magnez, wapń, fosfor czy cynk. Zawarte w nim składniki, takie jak luteina i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu. Jedzenie jajek ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacnia układ kostny i zęby, a także ma korzystne działanie na układ krążenia, ponieważ pomaga w regulacji ciśnienia krwi i krzepliwości. Dzięki magnezowi wspiera też układ nerwowy oraz zdrowie serca.

W jajkach znajdziemy również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które chronią układ krążenia i serce, dbają o ich prawidłową pracę, a także chronią przed rozwojem popularnych chorób. Pomimo kontrowersji i sprzecznych opinii na ten temat, jajka pozytywnie wpływają na poziom "złego" cholesterolu we krwi i obniżają go, tym samym działając przeciwmiażdżycowo.

Dodatkowym plusem jajek jest to, że mają w sobie niewiele kalorii, ale są mocno sycące. Z tego powodu z łatwością można za ich pomocą stworzyć pyszne i niskokaloryczne śniadanie, które da nam energii nawet na kilka godzin.

5 pomysłów na szybkie śniadanie z jajek, które pomoże ci schudnąć

Jajka to źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby uzyskać dobrze zbilansowany i wartościowy posiłek najlepiej jest łączyć je z węglowodanami złożonymi, czyli pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami. Podpowiadamy, w jaki sposób można to zrobić.

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą

Składniki:

  • 1 tortilla pszenna pełnoziarnista,
  • 100 g czerwonej papryki,
  • 2-3 listki ulubionej sałaty,
  • 2-3 jajka,
  • 50 g ulubionego sera żółtego lub mozzarelli,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • dodatkowo: sól, pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania jajecznicy. 
  2. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie rozbijamy jajka i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  3. Tortillę smarujemy majonezem, układamy na niej pokrojoną w paseczki paprykę, umyte liście sałaty, a także starty wcześniej ser. 
  4. Układamy gorącą jajecznicę i mocno zawijamy w rulon. 
  5. Następnie kładziemy na suchej rozgrzanej patelni i podsmażamy do zarumienienia się.

Niskokaloryczne jajka po turecku

Składniki:

  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól,
  • dodatkowo: pełnoziarniste pieczywo do podania.
Jajka po turecku - wyglądają efektownie, smakują obłędnie i są bardzo proste do przygotowania
Jajka po turecku - wyglądają efektownie, smakują obłędnie i są bardzo proste do przygotowania123RF/PICSEL
  1. Jogurt grecki umieszczamy w głębokim talerzu, a następnie dodajemy do niego sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie krótko podsmażamy na nim wędzoną paprykę oraz pieprz cayenne.
  3. Jajka w koszulkach gotujemy w dużym garnku. 
  4. Najpierw wbijamy je do niewielkiej miseczki, a w garnku z gorącą wodą robimy wir i wrzucamy delikatnie tylko jedno jajko. 
  5. Po 2-3 minutach będzie gotowe. 
  6. Wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru wody. 
  7. Powtarzamy zabieg z drugim jajkiem.
  8. W talerzu z jogurtem układamy jajka, a na samym końcu polewamy je masłem z przyprawami. 

Możemy posypać dla ozdoby posiekaną natką pietruszki. Idealnie smakuje z kromką ulubionego pieczywa.

Jajka z pomidorami, czyli szakszuka

Składniki:

  • ok. 200 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2-3 jajka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta oregano,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: pieczywo.
Szakszuka jest banalnie prosta do zrobienia. Smakuje najlepiej wyjadana prosto z patelni
Szakszuka jest banalnie prosta do zrobienia. Smakuje najlepiej wyjadana prosto z patelni123RF/PICSEL

Sposób przygotowania: 

  1. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami z puszki. 
  3. Doprawiamy za pomocą oregano, chili, soli i pieprzu. 
  4. Następnie za pomocą łyżki albo szpatułki robimy w pomidorach dwa lub trzy miejsca, do których następnie wbijamy jajka. 
  5. Solimy je i całość przykrywamy pokrywką na 3-4 minuty. 
  6. Po tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać jeszcze płynne.

Danie podajemy na patelni z kromką ulubionego pieczywa.

Wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami

Składniki:

  • 4-5 sztuk jajek,
  • 4-5 średnich rzodkiewek,
  • 1-2 ogórki gruntowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy je, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. 
  2. Rzodkiewki i ogórki kroimy w cienkie plasterki. 
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz. 
  4. Wszystko razem mieszamy.

Sałatkę dobrze smakuje sama. Można jednak użyć jej zamiast pasty jajecznej i posmarować nią grubo kanapki. Idealnie będzie smakować też z ulubioną sałatą albo plasterkiem pomidora.

Ekspresowe placuszki z bananem

Słodkie, delikatne i puszyste placuszki z banana. Smakują idealnie ze świeżymi owocami i łyżką kwaśnej śmietany
Słodkie, delikatne i puszyste placuszki z banana. Smakują idealnie ze świeżymi owocami i łyżką kwaśnej śmietany123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 banany,
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • garść ulubionych owoców,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • dodatkowo: łyżka oleju do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Banany rozgniatamy widelcem w misce. Następnie dodajemy do niego jajka, mąkę oraz sól. 
  2. Mieszamy wszystko, aby uzyskać gęstą masę. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce ciasta. 
  4. Smażymy małe placuszki z dwóch stron, aż się zarumienią. 

Podajemy gorące z ulubionymi owocami oraz łyżką kwaśnej śmietany. W zimie zamiast owoców sprawdzi się domowy dżem albo konfitura.

Osiem cech, które świadczą o inteligencji emocjonalnejINTERIA.PL