Najlepsze sposoby na śniadanie z jajkami. Zapomnisz o boczkach i podjadaniu

Zapomnij o gotowanych jajkach. Dzięki tym przepisom nadasz im całkiem nowego wymiaru
Zapomnij o gotowanych jajkach. Dzięki tym przepisom nadasz im całkiem nowego wymiaru123RF/PICSEL

Dlaczego jajko jest dobre na śniadanie?

5 pomysłów na szybkie śniadanie z jajek, które pomoże ci schudnąć 

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą

  • 1 tortilla pszenna pełnoziarnista,
  • 100 g czerwonej papryki,
  • 2-3 listki ulubionej sałaty,
  • 2-3 jajka,
  • 50 g ulubionego sera żółtego lub mozzarelli,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • dodatkowo: sól, pieprz.
  1. Zaczynamy od przygotowania jajecznicy. 
  2. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie rozbijamy jajka i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  3. Tortillę smarujemy majonezem, układamy na niej pokrojoną w paseczki paprykę, umyte liście sałaty, a także starty wcześniej ser. 
  4. Układamy gorącą jajecznicę i mocno zawijamy w rulon. 
  5. Następnie kładziemy na suchej rozgrzanej patelni i podsmażamy do zarumienienia się.

Niskokaloryczne jajka po turecku

  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól,
  • dodatkowo: pełnoziarniste pieczywo do podania.
Jajka po turecku - wyglądają efektownie, smakują obłędnie i są bardzo proste do przygotowania
Jajka po turecku - wyglądają efektownie, smakują obłędnie i są bardzo proste do przygotowania123RF/PICSEL
  1. Jogurt grecki umieszczamy w głębokim talerzu, a następnie dodajemy do niego sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie krótko podsmażamy na nim wędzoną paprykę oraz pieprz cayenne.
  3. Jajka w koszulkach gotujemy w dużym garnku. 
  4. Najpierw wbijamy je do niewielkiej miseczki, a w garnku z gorącą wodą robimy wir i wrzucamy delikatnie tylko jedno jajko. 
  5. Po 2-3 minutach będzie gotowe. 
  6. Wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru wody. 
  7. Powtarzamy zabieg z drugim jajkiem.
  8. W talerzu z jogurtem układamy jajka, a na samym końcu polewamy je masłem z przyprawami. 

Jajka z pomidorami, czyli szakszuka

  • ok. 200 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2-3 jajka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta oregano,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: pieczywo.
Szakszuka jest banalnie prosta do zrobienia. Smakuje najlepiej wyjadana prosto z patelni
Szakszuka jest banalnie prosta do zrobienia. Smakuje najlepiej wyjadana prosto z patelni123RF/PICSEL
  1. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami z puszki. 
  3. Doprawiamy za pomocą oregano, chili, soli i pieprzu. 
  4. Następnie za pomocą łyżki albo szpatułki robimy w pomidorach dwa lub trzy miejsca, do których następnie wbijamy jajka. 
  5. Solimy je i całość przykrywamy pokrywką na 3-4 minuty. 
  6. Po tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać jeszcze płynne.

Wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami

  • 4-5 sztuk jajek,
  • 4-5 średnich rzodkiewek,
  • 1-2 ogórki gruntowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.
  1. Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy je, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. 
  2. Rzodkiewki i ogórki kroimy w cienkie plasterki. 
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz. 
  4. Wszystko razem mieszamy.

Ekspresowe placuszki z bananem

Słodkie, delikatne i puszyste placuszki z banana. Smakują idealnie ze świeżymi owocami i łyżką kwaśnej śmietany
Słodkie, delikatne i puszyste placuszki z banana. Smakują idealnie ze świeżymi owocami i łyżką kwaśnej śmietany123RF/PICSEL
  • 3 jajka,
  • 2 banany,
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • garść ulubionych owoców,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • dodatkowo: łyżka oleju do smażenia.
  1. Banany rozgniatamy widelcem w misce. Następnie dodajemy do niego jajka, mąkę oraz sól. 
  2. Mieszamy wszystko, aby uzyskać gęstą masę. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce ciasta. 
  4. Smażymy małe placuszki z dwóch stron, aż się zarumienią. 
Osiem cech, które świadczą o inteligencji emocjonalnejINTERIA.PL