Odwraca skutki przewlekłego stresu. Bije na głowę witaminy i minerały w pożywieniu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Soczysta zieleń liści cieszy wzrok podczas spaceru i uspokaja zszargane nerwy. Niezwykle intensywna barwa roślin wynika z obecności chlorofilu, czyli składnika odpowiadającego za fotosyntezę. Co ciekawe, nie pozostaje bez wpływu także na człowieka. Dlaczego warto sięgnąć po preparaty na bazie chlorofilu i włączyć je do codziennej diety? Jakie są skutki stosowania zielonego barwnika? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czym jest chlorofil?
Zielony barwnik, nazywany także chlorofilem, to organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w roślinach. Jest niezbędny do przeprowadzenia procesów związanych z fotosyntezą.
Składnik potrafi skutecznie wychwycić kwanty światła, a następnie wykorzystać je do wytworzenia energii. Naturalny źródłem barwnika są warzywa, a przede wszystkim: jarmuż, szpinak, sałata, kapusta, koperek oraz natka pietruszki. Chlorofil odkryto stosunkowo późno, gdyż dopiero w XIX wieku. Z chemicznego punktu widzenia jest cząsteczką zawierającą ok. 3% magnezu, która dzieli się na chlorofil a oraz chlorofil b. Przemysł spożywczy chętnie wykorzystuje zielony barwnik, między innymi w jadalnych pisakach czy do barwienia lukru.
Właściwości składnika
Odpowiedzialna rola chlorofilu nie ogranicza się jedynie do roślin, ma także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wśród wielu osób panuje przekonanie, że owoce czy warzywa są wartościowe jedynie ze względu na liczne witaminy i minerały, skrzętnie ukryte w ich wnętrzu. Okazuje się, kluczowy jest właśnie zielony barwnik. To właśnie on ma działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne, zwalczające wodne rodniki, które odpowiadają za przyspieszone starzenie. Dlaczego jeszcze warto rozważyć suplementację chlorofilu? Na liście znalazły się przede wszystkim:
- wzmocnienie odporności,
- zwiększenie przepływu krwi,
- redukcja przebarwień skóry,
- niwelowanie nieprzyjemnego zapachu z ust,
- oczyszczanie krwi z nagromadzonych toksyn,
- wzmocnienie flory bakteryjnej jelit,
- wspomaganie regeneracji organizmu,
- usprawnienie procesów trawiennych.
Płynny chlorofil - częstotliwość spożywania
Apteki, sklepy zielarskie oraz punkty oferujące zdrową i naturalną żywność na stałe rozszerzyły asortyment o produkty bogate w chlorofil. Zielony barwnik znajdziemy w kilku łatwo przyswajalnych formach. Zwolennicy tego rozwiązania chętnie sięgają po płyn, krople, kapsułki, tabletki oraz proszek do rozpuszczania w wodzie. Zanim zdecydujemy się na jedną z opcji, zastanówmy się, czego oczekujemy od produktu i dobierzmy go ze względu na preferencje oraz potrzeby.
Jedną z chętniej wybieranych form jest płynny chlorofil, przeznaczony do spożycia doustnego. Preparat przygotowujemy na bazie jednej łyżeczki zielonego barwnika, którą następnie rozpuszczamy w szklance wody lub innego napoju. Specjaliści zalecają picie chlorofilu trzy razy dziennie do posiłku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć go z herbatą, koktajlami owocowo-warzywnymi czy świeżo wyciśniętymi sokami.
Sprawdź: Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Efekty picia chlorofilu
Regularne przyjmowanie chlorofilu w formie płynnej pozytywnie wpływa na większość układów w organizmie człowieka. Produkt uważa się za jednego z silniejszych sprzymierzeńców w walce z nadprogramowymi kilogramami, gdyż przyspiesza przemianę materii i wspomaga szybszą redukcję masy ciała.
Efektami, które zauważymy już po kilku dniach stosowania są także znaczna poprawa samopoczucia, wzrost energii oraz witalności. Stoją za tym antyoksydanty, niwelujące skutki uboczne stresu oksydacyjnego. Dermatolodzy zwracają uwagę na pomoc chlorofilu w szybszym leczeniu trądziku oraz łagodzeniu stanów zapalnych i nawracających zmian skórnych. Płynny chlorofil nie jest jednak złotym środkiem, który całkowicie uwalnia organizm od licznych dolegliwości. Samopoczucie, kondycja poszczególnych organów, a także stan skóry czy masa ciała związane są przede wszystkim z dietę oraz wybranym stylem życia.
Przeciwwskazania do przyjmowania zielonego barwnika
Zielony barwnik, podobnie jak liczne suplementy diety, nie będzie odpowiednim rozwiązaniem dla wszystkich. Ze stosowania preparatów z chlorofilem powinny zrezygnować przede wszystkim osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na wskazany składnik. Lekarze szczególną uwagę zwracają także kobietom w ciąży oraz okresie karmienia.
Dotychczas nie udało się przeprowadzić badań, które jednoznacznie wskazywałyby na brak szkodliwości stosowania produktu w tym wyjątkowym czasie. Warto mieć także na uwadze, że samo stosowanie chlorofilu nie zastąpi odpowiednio dobranej, dobrze zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Z tego względu odradza się stosowanie suplementów z zielonym barwnikiem jako substytut codziennego jadłospisu.
Sprawdź również: