Placki ziemniaczane według przepisu babci Helenki. Dodaj ten składnik, a nie ściemnieją

Placki ziemniaczane to pyszna i popularna potrawa w polskich domach
Placki ziemniaczane to pyszna i popularna potrawa w polskich domach123RF/PICSEL

Dlaczego masa na placki ziemniaczane ciemnieje?

Placki ziemniaczane to sposób na szybki i pyszny obiad
Placki ziemniaczane to sposób na szybki i pyszny obiad123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane. Dodaj ten składnik, a nie ściemnieją

Placki ziemniaczane - ten przepis sprawi, że szybko znikną z talerza!
Placki ziemniaczane - ten przepis sprawi, że szybko znikną z talerza!123RF/PICSEL

Pyszne placki ziemniaczane - przepis

Placki ziemniaczane - złociste i chrupiące!
Placki ziemniaczane - złociste i chrupiące!123RF/PICSEL
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie zetrzyj na niewielkich oczkach tarki,
  2. Cebulę również zetrzyj na niewielkich oczkach tarki,
  3. Wbij do miski jajko, cukier, mąkę, sól i szczyptę pieprzu,
  4. Wymieszaj wszystkie składniki,
  5. Na patelnię wlej olej. Jego ilość musi przykryć całe jej dno,
  6. Porcje na placki nakładaj łyżką,
  7. Usmażone placki zyskają złocisty odcień. 
„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat