Polacy uwielbiają tego wodnego szkodnika. Nazwa może budzić mieszane uczucia

Jej przewrotna nazwa nierzadko wzbudza zaciekawienie. Z jednej strony na myśl przychodzą skojarzenia z wodnymi kręgowcami, z drugiej z… wołowiną. Ryba byczek, bo o niej właśnie mowa, to ryba słodkowodna, charakteryzująca się bardzo delikatnym mięsem. Na nasze stoły trafia najczęściej skąpana w sosie pomidorowym i zamknięta w konserwie.

Byczki w sosie pomidorowym. Rarytas z puszki uwielbiany przez Polaków
Byczki w sosie pomidorowym. Rarytas z puszki uwielbiany przez Polaków123RF/PICSEL

Czym jest ryba byczek?

Ryba byczek to tak naprawdę sumik karłowaty, czyli gatunek słodkowodnej, drapieżnej ryby sumikowatej. Sumik został sprowadzony do Europy z Ameryki Północnej i na dobre zadomowił się w tutejszych wodach.

Ta słodkowodna ryba żeruje głównie w wodach stojących lub wolno płynących, ale co ciekawe została ona uznana przez Polski Związek Wędkarski za szkodnika. Mówi o tym regulamin PZW, który nakazuje, by po złowieniu sumika karłowatego nie wpuszczać go ponownie do łowiska, w którym go złowiono, ani do innych wód. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż ryba byczek zjada ikrę i narybek innych ryb.

Byczek doskonale radzi sobie w niesprzyjających warunkach. Nie straszna mu mała ilość tlenu, zmienna temperatura i zanieczyszczenia.

Wygląd sumika karłowatego jest charakterystyczny, ponieważ ryba pozbawiona jest łusek. W Europie osiąga do 30 cm długości i 200 g masy. W Ameryce Północnej może mieć do 45 cm i 2 kg.

Sumik karłowaty dostępny jest w sklepach m.in. w postaci konserwy
Sumik karłowaty dostępny jest w sklepach m.in. w postaci konserwy123RF/PICSEL

Czy ryba byczek jest jadalna?

W Polsce ryba byczek jest bardzo popularna i jadalna. Najczęściej oferowana jest konsumentom w postaci konserwy rybnej w zalewie pomidorowej. Ryba byczek doskonale pasuje jako dodatek do makaronu i ryżu, ale świetnie smakuje również sama.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas