Przekąska rodem z PRL-u. Tajny sposób gospodyń na gładką skórę i lśniące włosy

Karolina Słodkiewicz

Opracowanie Karolina Słodkiewicz

Galareta wieprzowa to jedna z najbardziej kontrowersyjnych przekąsek na imprezach. W czasach PRL-u była nieodłącznym elementem prywatek czy imienin. Obecnie odchodzi się od tego przysmaku, a niesłusznie. Początkowo może odrzucać wyglądem, jednak warto się do niej przekonać. Jest zdrowa, charakterystyczna w smaku i prosta w przygotowaniu.

Galareta wieprzowa jest prosta w przygotowaniu i zdrowa
Galareta wieprzowa jest prosta w przygotowaniu i zdrowa123RF/PICSEL

Galareta wieprzowa – czy jest zdrowa?

Galareta wieprzowa, nazywana również zimnymi nóżkami powstaje z bulionu na bazie nóżek wieprzowych. W wyniku długotrwałej i wolnej obróbki termicznej nóżek wygotowuje się z nich cały kolagen.

To właśnie duża ilość kolagenu sprawia, że galareta wieprzowa jest tak zdrowa. Kolagen jest białkiem budulcowym, które tworzy m.in. skórę, zęby, kości czy ścięgna. Jest ono trudne do uzyskania, gdyż nie występuje w prawie żadnym pokarmie.

Jedzenie galarety wieprzowej można uznać za zdrowe, gdyż poprawi to kondycję kości i stawów. Z tego powodu polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na problemy ze stawami, ścięgnami czy więzadłami. Złagodzone zostaną stany zapalne czy objawy osteoporozy.

Kolagen nazywany jest białkiem młodości. Z tego powodu galareta wieprzowa opóźni procesy starzenia się skóry. Dostarczanie składnika poprzez pokarm sprawi, że cera będzie bardziej sprężysta. Tym samym zapobiegniemy przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek lub zniwelujemy ich widoczność. Skóra po jedzeniu galarety wieprzowej będzie również bardziej nawilżona i odżywiona.

Galareta wieprzowa wzmocni też zęby i dziąsła. Pozwoli na zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy i stanów zapalnych. Poprawi się też kondycja włosów i paznokci.

Galareta wieprzowa – szybki i prosty przepis

Przygotowanie galarety wieprzowej jest naprawdę proste. Będziemy potrzebować do tego:

  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 300 g żeberek wieprzowych 
  • 3 nóżki wieprzowe
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, sól, pieprz
Galareta mięsna
Galareta mięsna 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania galery wieprzowej krok po kroku:

  1. Przygotowane na galaretę wieprzową mięso dokładnie oczyszczamy. 
  2. Następnie moczymy je w zimnej wodzie, którą wymieniamy co pół godziny. Zabieg powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta. 
  3. Gdy mamy pewność, że mięso jest pozbawione drobnoustrojów, to przekładamy je do garnka i zalewamy zimą wodą. 
  4. Garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i zaczynamy gotowanie pod przykryciem
  5. Pokrywka nie powinna jednak dokładnie zakrywać całego naczynia. 
  6. Ustawiamy mały ogień i tak przygotowane mięso gotujemy przez około 1,5 godziny
  7. Po tym czasie dodajemy do wywaru przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i szczypta soli. 
  8. Dorzucamy również obraną marchew oraz pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez następną godzinę
  9. Gdy już warzywa będą miękkie, garnek zdejmujemy z ognia. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz warzywa. Następnie przecedzamy go przez sitko. 
  10. Do małych naczyń rozkładamy rozdrobnione kawałki mięsa i pokrojone warzywa. 
  11. Zalewamy je przestygniętym wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia. 
  12. Po paru godzinach przysmak jest gotowy. 
  13. Galaretę wieprzową podajemy skropioną cytryną.

Quiz o smakołykach z PRL-u. Aż ślinka cieknie!

QUIZ: Jedzenie w PRL-u. Pamiętasz te smaki?

QUIZ: Jedzenie w PRL-u. Pamiętasz te smaki?

Polecamy również: 

„Ewa gotuje”: PodpłomykiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas