Pyszny farsz do pierogów ruskich. Zamień jeden składnik, zaskoczy cię dymny posmak
Pierogi ruskie i z kapustą i grzybami to zdecydowanie obowiązkowe pozycje na wigilijnym stole. Tradycja zawsze się obroni, ale jeśli masz ochotę na małą zmianę z ogromnym efektem, zmień jeden składnik, przygotowując farsz do pierogów ruskich, choćby tylko w części przygotowywanych zawijańców. Kiedy pierwszy raz podałam nieśmiało zaledwie kilkanaście "na próbę", zniknęły szybciej niż tradycyjne. Teraz rodzina i znajomi wyczekują świąt, by znowu skosztować niebanalnej odmiany tego świątecznego dania.
Ukochany przysmak, obowiązkowy na wigilii
Szczerze mówiąc, w całym swoim życiu poznałam tylko jedną osobę, która nie przepadała za pierogami ruskimi. Wszyscy dookoła mnie uwielbiają to tradycyjne danie i wyczekują domowych pierożków na święta jak żadnej innej potrawy. Nic dziwnego - zachwyt nad pierogami z farszem twarogowo-ziemniaczanym sięga aż średniowiecza. Dodatkową popularność zdobyło to danie za sprawą właśnie twarogu, który w tamtych czasach miał działać odstraszająco na wszystkie złe duchy, które rzekomo mogły nawiedzić domostwo, według dawnych wierzeń. Oprócz tego fakt, że jest to potrawa postna, wegetariańska, był dodatkową przesłanką, by przyrządzać je częściej, jako coś lżejszego, ale zawierającego białko.
Tradycyjne przepisy mają w sobie jakąś magię i dodatkowy smak historii i przekazywania wskazówek dotyczących gotowania z pokolenia na pokolenie, dlatego rzadko się je zmienia, a większość naszych rodaków chroni zaciekle sprawdzonego zestawu na świątecznym stole. Ja jednak lubię poeksperymentować i kilka lat temu, aby wprowadzić trochę świeżości i czegoś nowego na świąteczny stół, oprócz pierogów ruskich i z kapustą i grzybami, zrobiłam na próbę 30 pierogów z farszem z twarogu wędzonego. Miałam nieco obaw, jak zareagują goście, w końcu nie każdy jest fanem innowacji na stole, ale, ku mojemu zaskoczeniu, ta wersja pierogów okazała się strzałem w dziesiątkę! Pierogi z wędzonym twarogiem zniknęły ze stołu najszybciej i od tamtej pory robię ich tyle samo, co ruskich. Polecam spróbować, by i u was pojawiło się coś nowego na wigilijnym stole, ale nadal z zachowaniem szacunku do tradycji.
Zobacz również:
Innowacyjne pierogi "ruskie" z zaskakującym farszem
Składniki (na ok. 30 pierogów)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
- 30 g masła,
- 70 g mleka.
Farsz:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 250g twarogu wędzonego,
- 1 duża cebula biała,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić pierogi z wędzonym serem?
Przygotowanie:
- Masło i mleko rozpuszczamy.
- Do mąki dodajemy sól, masło z mlekiem i stopniowo dolewamy wodę cały czas mieszając.
- Ciasto wyrabiamy ok 10 minut az będzie gładkie. Odstawiamy pod przykryciem.
- Następnie cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na patelnię z masłem.
- Dodajemy miód i sos sojowy, wszystko smażymy na średnim ogniu ok 5 minut.
- Ziemniaki gotujemy.
- Do ostudzonych ziemniaków dodajemy twaróg, wszystkie przyprawy, cebulkę i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm i lepimy pierogi.
- Gotujemy we wrzącej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!