Pyszny farsz do pierogów ruskich. Zamień jeden składnik, zaskoczy cię dymny posmak

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Wyjątkowe pierogi "ruskie", ale z zaskakującym składnikiem farszu
Wyjątkowe pierogi "ruskie", ale z zaskakującym składnikiem farszuCanva ProINTERIA.PL

Ukochany przysmak, obowiązkowy na wigilii

Innowacyjne pierogi "ruskie" z zaskakującym farszem

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • 30 g masła,
  • 70 g mleka.
Pierogi ruskie
Pierogi ruskieCanvaProINTERIA.PL
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 250g twarogu wędzonego,
  • 1 duża cebula biała,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.
Pierogi ruskie inaczej
Pierogi ruskie inaczejCanvaProINTERIA.PL

Jak zrobić pierogi z wędzonym serem?

  • Masło i mleko rozpuszczamy. 
  • Do mąki dodajemy sól, masło z mlekiem i stopniowo dolewamy wodę cały czas mieszając. 
  • Ciasto wyrabiamy ok 10 minut az będzie gładkie. Odstawiamy pod przykryciem.
  • Następnie cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na patelnię z masłem. 
  • Dodajemy miód i sos sojowy, wszystko smażymy na średnim ogniu ok 5 minut. 
  • Ziemniaki gotujemy. 
  • Do ostudzonych ziemniaków dodajemy twaróg, wszystkie przyprawy, cebulkę i dokładnie mieszamy. 
  • Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm i lepimy pierogi. 
  • Gotujemy we wrzącej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z wyjątkowym nadzieniemInteria KulinariaInteria Kulinaria