Ryba po grecku wyjdzie idealna. Najsmaczniejszy gatunek ryby do wigilijnej potrawy

Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku?
Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku?Marianna OSKO/East NewsEast News

Ryba po grecku na wigilijnym stole. Jaki gatunek wybrać?

Chude mięso miruny idealnie komponuje się z duszonymi warzywami
Chude mięso miruny idealnie komponuje się z duszonymi warzywamiCanva ProINTERIA.PL

Jakie inne ryby sprawdzą się w tym daniu?

  • Dorsz: popularna ryba, która również świetnie nadaje się do tego dania. Jednakże należy uważać podczas jego smażenia, ponieważ jest on podatny na wysuszenie. Jeśli jednak podsmażymy go zbyt mocno, jego smak może stać się nieprzyjemny.  
  • Mintaj: jego delikatny smak i konsystencja sprawiają, że dobrze współgra z warzywami i przyprawami.
  • Morszczuk: Jego mięso jest delikatne, a filety zazwyczaj są stosunkowo mało ościste.

Jakich ryb unikać w rybie po grecku?