„Ewa gotuje”: Lohikeitto, czyli fińska zupa rybnaPolsatPolsat

Sekret lohikeitto ujawniony. Poznaj przepis Ewy Wachowicz

Fińska zupa rybna. Składniki 

  • 200 g  filetu z łososia
  • 200 g filetu z pstrąga ze skórą
  • 1 duży por
  •  2 cebule
  • 2 marchewki
  •  4  ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 l - wody
  • 2 liście laurowe
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz biały
  • cytryna
Zupa rybna
Zupa rybnaPicsel123RF/PICSEL

Lohikeitto. Sposób przygotowania

  1. Białą część pora oraz marchewki pokroić w plastry, cebule i ziemniaki w kostkę. 
  2. Warzywa podsmażyć na maśle. 
  3. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, posolić i pod przykryciem gotować przez 10-15 minut. 
  4. Dorzucić pokrojone w kostkę ryby (łososia bez skóry). 
  5. Przykryć i gotować przez 5-10 minut. 
  6. Zabielić zahartowaną śmietaną i zagotować. 
  7. Zdjąć z ognia i dorzucić posiekany koperek. 
  8. Doprawić białym pieprzem. 
  9. Delikatnie zakwasić sokiem cytrynowym. 
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News