Sekret lohikeitto ujawniony. Poznaj przepis Ewy Wachowicz
Fińska zupa rybna to idealna propozycja na rozgrzewający posiłek. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" pokazuje, jak łatwo przygotować ten smaczny i zdrowy posiłek z łososia, pstrąga, warzyw i kremowej śmietany.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Fińska zupa rybna. Składniki
- 200 g filetu z łososia
- 200 g filetu z pstrąga ze skórą
- 1 duży por
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 l - wody
- 2 liście laurowe
- ½ szklanki śmietany
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz biały
- cytryna

Lohikeitto. Sposób przygotowania
- Białą część pora oraz marchewki pokroić w plastry, cebule i ziemniaki w kostkę.
- Warzywa podsmażyć na maśle.
- Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, posolić i pod przykryciem gotować przez 10-15 minut.
- Dorzucić pokrojone w kostkę ryby (łososia bez skóry).
- Przykryć i gotować przez 5-10 minut.
- Zabielić zahartowaną śmietaną i zagotować.
- Zdjąć z ognia i dorzucić posiekany koperek.
- Doprawić białym pieprzem.
- Delikatnie zakwasić sokiem cytrynowym.
Podawać z plasterkiem cytryny.
Polecamy również:
