Sezonowy kalafior w ponadczasowej zalewie curry. Podkręci smak zimowych obiadów

Kalafior w curry to propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków
Kalafior w curry to propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków123RF/PICSEL

Marynowany przysmak na zimę - lista zakupów

Zobacz również:

    • 3 główki kalafiora
    • 6 dorodnych papryk
    • 4 duże cebule
    • 4,5 szklanki wody
    • 1,5 szklanki octu 10%
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 2 łyżki przyprawy curry
    • 1 łyżka musztardy sarepskiej
    • 1 opakowanie ziela angielskiego
    • 1 opakowanie liści laurowych
    • 3 goździki
    • 4 płaskie łyżki soli kamiennej

    Kalafior w curry - przepis

    Marynowanie pozwoli na dłużej zachować właściwości dorodnego kalafiora
    Marynowanie pozwoli na dłużej zachować właściwości dorodnego kalafiora123RF/PICSEL
    1. Kalafiory pozbawiamy liści, dokładnie myjemy, a następnie wycinamy kaczan i dzielimy na niewielkie różyczki.
    2. Paprykę oczyszczamy pod wodą, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i siekamy w półksiężyce.
    3. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużej miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 12 godzin.
    4. Wodę, ocet oraz cukier zagotowujemy w garnku, a następnie dodajemy do nich mieloną ostrą paprykę, przyprawę curry, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki i jeszcze przez chwilę podgrzewamy.
    5. Zalewę pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, dodajemy do niej musztardę i dokładnie mieszamy.
    6. Warzywa układamy w czystych oraz wyparzonych słoikach, wlewamy zalewę i zakręcamy.

    Pasteryzowanie kalafiora w garnku

    Drobiowe curry z kalafioremInteria KulinariaInteria Kulinaria