Sezonowy kalafior w ponadczasowej zalewie curry. Podkręci smak zimowych obiadów
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jak podbić serca miłośników kalafiorów bez serwowania ich w wersji tradycyjnej? Doskonałą alternatywą jest nieco pikantny, aromatyczny i orientalny kalafior w przyprawie curry. Szybko podbija kubki smakowe, a jego zapasy niemal w okamgnieniu znikają z półek w spiżarni. Jak go przyrządzić? Podpowiadamy.
Spis treści:
Marynowany przysmak na zimę - lista zakupów
Ciekawy dodatek do sałatek, kanapek oraz dań mięsnych. Kalafior w przyprawie curry świetnie sprawdzi się jako pikantna przekąska, podjadana w długie zimowe wieczory. Jeśli chcemy cieszyć się zapasem smakołyku, zabierzmy się za jego przygotowanie jeszcze jesienią.
Warzywa
- 3 główki kalafiora
- 6 dorodnych papryk
- 4 duże cebule
Zalewa
- 4,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
Przyprawy
- 1 opakowanie ziela angielskiego
- 1 opakowanie liści laurowych
- 3 goździki
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
Kalafior w curry - przepis
- Kalafiory pozbawiamy liści, dokładnie myjemy, a następnie wycinamy kaczan i dzielimy na niewielkie różyczki.
- Paprykę oczyszczamy pod wodą, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i siekamy w półksiężyce.
- Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużej miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 12 godzin.
- Wodę, ocet oraz cukier zagotowujemy w garnku, a następnie dodajemy do nich mieloną ostrą paprykę, przyprawę curry, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki i jeszcze przez chwilę podgrzewamy.
- Zalewę pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, dodajemy do niej musztardę i dokładnie mieszamy.
- Warzywa układamy w czystych oraz wyparzonych słoikach, wlewamy zalewę i zakręcamy.
Pasteryzowanie kalafiora w garnku
Słoiki wypełnione smakowitym kalafiorem dokładnie zakręcamy i odstawiamy na bok. Dno średniej wielkości garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Słoiki umieszczamy wewnątrz naczynia zakrętką do góry, pilnując, by nie stykały się ze sobą. Garnek wypełniamy gorącą wodą do 2/3 wysokości słoików, a następnie pasteryzujemy przez 20 minut. W kolejnym kroku wyciągamy przetwory i stawiamy je na blacie do góry dnem. Kalafiora w curry pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej na ok. 24 godziny. Po czym rozpoznać pasteryzację zakończoną sukcesem? Wieczko powinno być wklęsłe.
Sprawdź również: