Sezonowy kalafior w ponadczasowej zalewie curry. Podkręci smak zimowych obiadów

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Jak podbić serca miłośników kalafiorów bez serwowania ich w wersji tradycyjnej? Doskonałą alternatywą jest nieco pikantny, aromatyczny i orientalny kalafior w przyprawie curry. Szybko podbija kubki smakowe, a jego zapasy niemal w okamgnieniu znikają z półek w spiżarni. Jak go przyrządzić? Podpowiadamy.

Kalafior w curry to propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków
Kalafior w curry to propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków123RF/PICSEL

Marynowany przysmak na zimę - lista zakupów

Ciekawy dodatek do sałatek, kanapek oraz dań mięsnych. Kalafior w przyprawie curry świetnie sprawdzi się jako pikantna przekąska, podjadana w długie zimowe wieczory. Jeśli chcemy cieszyć się zapasem smakołyku, zabierzmy się za jego przygotowanie jeszcze jesienią.

Warzywa

  • 3 główki kalafiora
  • 6 dorodnych papryk
  • 4 duże cebule

Zalewa

  • 4,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

Przyprawy

  • 1 opakowanie ziela angielskiego
  • 1 opakowanie liści laurowych
  • 3 goździki
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej

Kalafior w curry - przepis

Marynowanie pozwoli na dłużej zachować właściwości dorodnego kalafiora
Marynowanie pozwoli na dłużej zachować właściwości dorodnego kalafiora123RF/PICSEL
  1. Kalafiory pozbawiamy liści, dokładnie myjemy, a następnie wycinamy kaczan i dzielimy na niewielkie różyczki.
  2. Paprykę oczyszczamy pod wodą, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i siekamy w półksiężyce.
  3. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużej miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 12 godzin.
  4. Wodę, ocet oraz cukier zagotowujemy w garnku, a następnie dodajemy do nich mieloną ostrą paprykę, przyprawę curry, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki i jeszcze przez chwilę podgrzewamy.
  5. Zalewę pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, dodajemy do niej musztardę i dokładnie mieszamy.
  6. Warzywa układamy w czystych oraz wyparzonych słoikach, wlewamy zalewę i zakręcamy.

Pasteryzowanie kalafiora w garnku

Słoiki wypełnione smakowitym kalafiorem dokładnie zakręcamy i odstawiamy na bok. Dno średniej wielkości garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Słoiki umieszczamy wewnątrz naczynia zakrętką do góry, pilnując, by nie stykały się ze sobą. Garnek wypełniamy gorącą wodą do 2/3 wysokości słoików, a następnie pasteryzujemy przez 20 minut. W kolejnym kroku wyciągamy przetwory i stawiamy je na blacie do góry dnem. Kalafiora w curry pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej na ok. 24 godziny. Po czym rozpoznać pasteryzację zakończoną sukcesem? Wieczko powinno być wklęsłe.

Drobiowe curry z kalafioremInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas