Śledzie po cygańsku – jak je przyrządzić na wigilijny stół?
Śledź to druga najpopularniejsza ryba na świątecznym stole zaraz po karpiu. Każdy szef kuchni ma swoje sposoby na jego przygotowanie. Jednak po jakimś czasie klasyczne przepisy mogą znudzić się domownikom, dlatego warto zaproponować w tym roku coś innego. Śledzie po cygańsku to potrawa, która wywoła miłe zaskoczenie nawet wśród fanów tradycyjnej polskiej kuchni.
Niezależnie od tego, w jaki sposób chcemy przygotować nasze śledzie, jest kilka elementów wspólnych, które zawsze trzeba wykonać przed wykończeniem potrawy. Do takich czynności należy moczenie śledzi przed marynowaniem.
Jak przygotować śledzie?
W sklepach najczęściej kupujemy śledzie solone lub świeże. W obu przypadkach należy rybę porządnie wymoczyć. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru soli i mocnego rybiego zapachu. Dodatkowym plusem jest to, że śledzie zyskują lepszą strukturę - są bardziej kruche i miękkie.
Zależnie od wielkości ryby i jej rodzaju, należy dostosować czas moczenia. Świeżą rybę moczy się ok. 12 -18 godzin. Należy pamiętać, że wodę trzeba zmienić przynajmniej dwa razy. Po wymoczeniu ryby można przystąpić do zdejmowania skóry i usunięcia ości.
Czas moczenia można znacząco skrócić, jeśli wybieramy śledzie ze sklepowej półki. Takie filety wystarczy moczyć 2 -3 godziny, również pamiętając o zmianie wody co godzinę. Jeśli śledzie w dalszym ciągu są zbyt słone, warto dłużej je potrzymać w czystym płynie.
Odważni mogą spróbować namoczyć śledzie w mleku, maślance lub piwie. Zależnie od produktu, w którym moczy się śledzie, nabierają one innego, wyrazistego smaku. Wymoczone śledzie są gotowe do zamarynowania.
Śledzie po cygańsku - przepis
Przyrządzenie śledzia po cygańsku jest równie proste, jak przygotowanie tych klasycznych. Dlatego, jeśli mamy pod ręką odpowiednie składniki, można śmiało zrobić dwa rodzaje ryby na wigilijny stół.
Śledzie po cygańsku są lekko słodkie i pikantne. Podstawą dla marynaty jest ketchup, który odpowiednio doprawiony staje się mocną i aromatyczną bazą potrawy. To doskonałe danie dla amatorów wyrazistych i ostrych smaków.
Śledzie po cygańsku - składniki
- 500 g śledzi,
- 3 łyżki oleju o delikatnym smaku (np. rzepakowy),
- 2 łyżki musztardy,
- szklanka ketchupu (może być pikantny),
- duża cebula,
- 4 ogórki konserwowe,
- pół łyżeczki cukru lub łyżeczka miodu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- ćwierć łyżeczki papryki ostrej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie śledzi po cygańsku
Przygotowanie marynaty zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażmy ją do zeszklenia. Kiedy cebula jest miękka i lekko zarumieniona, zmniejszamy ogień i dodajemy do niej ketchup, musztardę, cukier lub miód i przyprawy. Regularnie mieszając, czekamy, aż sos się zagotuje. Następnie wyłączamy palnik i zostawiamy go do lekkiego przestudzenia.
Kiedy sos się studzi, możemy zacząć kroić ogórki konserwowe w drobną, regularną kosteczkę, a śledzie w grube plastry. Gdy sos będzie chłodny, możemy wszystko ze sobą połączyć. Składniki wystarczy wymieszać i przełożyć do szczelnego naczynia - słoika lub plastikowego pojemnika. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Potrawa najlepiej smakuje po dobie w lodówce. Przed podaniem można ją ozdobić świeżą pietruszką lub koperkiem. Kapitalnie prezentuje się z kromką świeżego chleba posmarowaną masłem.
Zobacz także: