Słodki posmak, dopełniony nutą octu i tymianku. Takiej papryce konserwowej trudno się oprzeć

Ile czasu należy pasteryzować paprykę konserwową?
Ile czasu należy pasteryzować paprykę konserwową?123RF/PICSEL

Papryka konserwowa - niezbędne produkty

  • 1,5 kg różnokolorowych papryk
  • 1 mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 litr wody
  • 400 ml octu spirytusowego 10 proc.
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej

Domowy przetwór - przepis krok po kroku

Jaką paprykę wybrać do przetworów?
Jaką paprykę wybrać do przetworów?123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od przygotowania zalewy. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet spirytusowy, cukier oraz sól kamienną.
  2. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia.
  3. Do pięciu czystych i wyparzonych słoików wrzucamy kolejno: 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy, 5 ziaren czarnego pieprzu, dwa ziarna ziela angielskiego, jeden listek laurowy, kilka piórek pokrojonej wcześniej cebuli, kilka plasterków obranego czosnku oraz jedną gałązkę świeżego tymianku.
  4. Papryki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, tniemy na cztery kawałki oraz wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywo możemy dodatkowo pokroić na mniejsze części.
  5. Kolorowe kawałki papryki umieszczamy w słoikach z przyprawami, a następnie wlewamy przestudzoną zalewę. Pamiętajmy o pozostawieniu 1 cm wolnej przestrzeni od rantu.
  6. Przed zakręceniem słoików delikatnie nimi zakołyszmy - to pomoże uwolnić nagromadzone w środku bąbelki powietrza. Dopiero po wykonaniu tej czynności możemy szczelnie je zamknąć.

Jak długo gotować paprykę w słoiku?

Zobacz również:

    Czerwona papryka – skarbnica witaminy CInteria.tv