Słodki posmak, dopełniony nutą octu i tymianku. Takiej papryce konserwowej trudno się oprzeć
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Na przełomie sierpnia i września zaczyna się prawdziwe szaleństwo i boom na paprykę. To właśnie wtedy zaczyna często gościć na stołach, wykorzystywana do sałatek, grilli, przekąsek, a także przetworów. Późnym latem i początkiem jesieni jej sklepowa cena wyraźnie spada, zachęcając do zrobienia zapasów. Sprawdź, jak przygotować ją w wersji marynowanej.
Spis treści:
Papryka konserwowa - niezbędne produkty
Mimo ogólnej dostępności licznych przetworów w sklepach nic nie zastąpi tych przygotowanych w domowej kuchni. Co ciekawe, wbrew powszechnie panującej opinii, nawet ludzie zabiegani znajdują czas na gotowanie, wekowanie, marynowanie oraz kiszenie ulubionych warzyw i owoców. Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, a poddanie jej konserwacji sprawia, że staje się smakowitym dodatkiem do wędlin, serów, kanapek i dań obiadowych.
Główne składniki:
- 1,5 kg różnokolorowych papryk
- 1 mała cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy
- 5 gałązek świeżego tymianku
Składniki do zalewy:
- 1 litr wody
- 400 ml octu spirytusowego 10 proc.
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
Domowy przetwór - przepis krok po kroku
- Zaczynamy od przygotowania zalewy. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet spirytusowy, cukier oraz sól kamienną.
- Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia.
- Do pięciu czystych i wyparzonych słoików wrzucamy kolejno: 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy, 5 ziaren czarnego pieprzu, dwa ziarna ziela angielskiego, jeden listek laurowy, kilka piórek pokrojonej wcześniej cebuli, kilka plasterków obranego czosnku oraz jedną gałązkę świeżego tymianku.
- Papryki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, tniemy na cztery kawałki oraz wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywo możemy dodatkowo pokroić na mniejsze części.
- Kolorowe kawałki papryki umieszczamy w słoikach z przyprawami, a następnie wlewamy przestudzoną zalewę. Pamiętajmy o pozostawieniu 1 cm wolnej przestrzeni od rantu.
- Przed zakręceniem słoików delikatnie nimi zakołyszmy - to pomoże uwolnić nagromadzone w środku bąbelki powietrza. Dopiero po wykonaniu tej czynności możemy szczelnie je zamknąć.
Zanim odstawimy marynowaną paprykę do piwniczki lub spiżarni, musimy poddać ją pasteryzacji. W jaki sposób to zrobić?
Jak długo gotować paprykę w słoiku?
Jeśli planujemy przygotowanie zapasów papryki, po które ze smakiem sięgniemy jesienią lub zimą, pamiętajmy o ich pasteryzowaniu. Do tego celu potrzebujemy niewielkiego garnka, którego spód wykładamy bawełnianą ściereczką, a następnie umieszczamy w nim słoiki z papryką i wlewamy zimną wodę do 2/3 ich wysokości.
Ustawiamy naczynie na niewielkim ogniu, zabezpieczamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Czas zaczynamy liczyć dopiero od momentu zagotowania się wody. Po upływie wyznaczonego czasu wystarczy wyjąć słoiki na blat, obrócić je do góry dnem i pozostawić w spokoju do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowana papryka konserwowa jest gotowa do jedzenia już po 5-7 dniach.
Sprawdź również:
Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada
Pij ten napój codziennie na czczo. Błyskawicznie poczujesz ulgę