Tak przedłużysz świeżość rzodkiewki. Banalny trik!
Rzodkiewka to symbol wiosny i wczesnego lata - smaczne i zdrowe warzywo, po które w sezonie powinniśmy sięgać jak najczęściej. Niestety, rzodkiewka to także warzywo nietrwałe, które dość szybko traci jędrność. Jak przedłużyć jej świeżość?
Sezon na rzodkiewkę trwa w najlepsze. To zdrowe, pełne wartości odżywczych warzywo cenione było już w Egipcie i podawane na dworze faraonów. Dziś trudno wyobrazić sobie letnią kuchnię bez rzodkiewki, która smakuje świetnie zarówno na kanapkach jak i w sałatkach czy przystawkach. Wiele osób ceni sobie także smak rzodkiewki kiszonej.
Rzodkiewka jest wyjątkowo zdrowa. To bogate źródło takich składników odżywczych jak:
- witamina A C i K
- witaminy z grupy B
- cynk
- fosfor
- magnes
- potas
- żelazo
- kwas foliowy
Rzodkiewka jest niestety warzywem dość nietrwałym - szybko traci jędrność i staje się pomarszczona. Oczywiście nawet wtedy jest ona w dalszym ciągu zdatna do spożycia, ale świeża smakuje najlepiej!
Większość z nas trzyma świeżą rzodkiewkę pod ręką - na blacie lub kuchennym parapecie - niestety jest to błąd. Rzodkiewka powinna być bowiem trzymana w lodówce - zaraz po zakupie można ją umyć i odciąć końcówki, a następnie włożyć do pudełka na żywność.
Istnieje jeszcze jeden sposób na przedłużenie świeżości rzodkiewki - to prosty trik, który sprawi, że długo nie straci smaku!
Zobacz również: Jak prawidłowo gotować młode ziemniaki?
Prosty patent seniorki! Rzodkiewka długo będzie świeża
Sposób na przedłużenie świeżości rzodkiewki jest prosty - zaraz po zakupie należy ją umyć, odciąć wszystkie liście, włożyć do słoika i zalać zimną wodą. Następnie należy zamknąć słoik i wstawić go do lodówki.
WAŻNE: Należy codziennie wymieniać wodę w słoiku!
Tak przechowywana rzodkiewka jest chrupka, nie traci smaku i można się nią cieszyć jeszcze przez wiele dni!
Zobacz również: