Reklama

Reklama

Tak przedłużysz świeżość rzodkiewki. Banalny trik!

Rzodkiewka to symbol wiosny i wczesnego lata - smaczne i zdrowe warzywo, po które w sezonie powinniśmy sięgać jak najczęściej. Niestety, rzodkiewka to także warzywo nietrwałe, które dość szybko traci jędrność. Jak przedłużyć jej świeżość?

Sezon na rzodkiewkę trwa w najlepsze. To zdrowe, pełne wartości odżywczych warzywo cenione było już w Egipcie i podawane na dworze faraonów. Dziś trudno wyobrazić sobie letnią kuchnię bez rzodkiewki, która smakuje świetnie zarówno na kanapkach jak i w sałatkach czy przystawkach. Wiele osób ceni sobie także smak rzodkiewki kiszonej. 

Rzodkiewka jest wyjątkowo zdrowa. To bogate źródło takich składników odżywczych jak:

Reklama

  • witamina A C i K
  • witaminy z grupy B
  • cynk
  • fosfor
  • magnes
  • potas 
  • żelazo
  • kwas foliowy

Co ważne, jest również niskokaloryczna, więc z powodzeniem sięgać po nią mogą osoby na diecie. Rzodkiewka znana jest ze swoich antynowotworowych właściwości, wspiera pracę układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi, a nawet pomaga w leczeniu żółtaczki. Rzodkiewka działa również moczopędnie, zapobiega cukrzycy i obniża cholesterol. 

Rzodkiewka jest niestety warzywem dość nietrwałym - szybko traci jędrność i staje się pomarszczona. Oczywiście nawet wtedy jest ona w dalszym ciągu zdatna do spożycia, ale świeża smakuje najlepiej! 

Większość z nas trzyma świeżą rzodkiewkę pod ręką - na blacie lub kuchennym parapecie - niestety jest to błąd. Rzodkiewka powinna być bowiem trzymana w lodówce - zaraz po zakupie można ją umyć i odciąć końcówki, a następnie włożyć do pudełka na żywność. 

Istnieje jeszcze jeden sposób na przedłużenie świeżości rzodkiewki - to prosty trik, który sprawi, że długo nie straci smaku!

Zobacz również: Jak prawidłowo gotować młode ziemniaki?

Prosty patent seniorki! Rzodkiewka długo będzie świeża

Sposób na przedłużenie świeżości rzodkiewki jest prosty - zaraz po zakupie należy ją umyć, odciąć wszystkie liście, włożyć do słoika i zalać zimną wodą. Następnie należy zamknąć słoik i wstawić go do lodówki. 

WAŻNE: Należy codziennie wymieniać wodę w słoiku! 

Tak przechowywana rzodkiewka jest chrupka, nie traci smaku i można się nią cieszyć jeszcze przez wiele dni! 

Zobacz również:

Jak pozbyć się robaków z czereśnie? Prosty trik! 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rzodkiewka witaminy | rzodkiewka i jej właściwości

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy