To najpyszniejszy sposób, by obniżyć cholesterol i zadbać o zdrowie serca

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pyszna, lekko lejąca pasta zapewnia wiele korzyści zdrowotnych
Pyszna, lekko lejąca pasta zapewnia wiele korzyści zdrowotnychCanvaProINTERIA.PL

Pradawne lekarstwo

Wartości odżywcze tahini

  • magnez
  • żelazo
  • wapń
  • potas
  • cynk
  • fosfor
  • mangan
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A 
  • witaminę E
  • błonnik
  • kwasy tłuszczowe
  • węglowodany

Na co pomaga pasta tahini?

Pasta tahini to świetny wybór m.in. dla ciśnieniowców
Pasta tahini to świetny wybór m.in. dla ciśnieniowcówCanvaProINTERIA.PL
  • Obniżenie złego cholesterolu - sezamowym masłem powinni zainteresować się wszyscy, którym zależy na obniżeniu "złego" cholesterolu. Dzięki odpowiedniej zawartości kwasów tłuszczowych pasta pomaga regulować gospodarkę tłuszczową, utrzymując dobry poziom cholesterolu. Zapobiega podwyższeniu frakcji "złego" cholesterolu LDL, który może doprowadzać do chorób układu krążenia.
  • Zdrowy układ nerwowy - dzięki zawartości witamin z grupy B, układ nerwowy będzie w lepszej kondycji, co przełoży się na poprawę koncentracji i pamięci, szybszą regenerację, lepszy komfortu snu oraz pomoże zapobiegać obniżeniom nastroju.
  • Lepsza odporność - witamina E zawarta w tahini wpływa znacząco na zwiększenie odporności na infekcje, dodatkowo zapewniając działanie przeciwzapalne. Ta witamina jest także odpowiedzialna za młody wygląd skóry.
  • Zdrowe serce - pasta sezamowa wspomaga pracę serca, pomagając utrzymać zatokowy rytm, zapobiega arytmii, chorobie wieńcowej i niewydolności organu. Zapobiega też zatykaniu się tętnic i tworzeniu tzw. blaszki miażdżycowej. Obniża także ciśnienie krwi, co jest doskonałą wiadomością dla wszystkich, którzy mierzą się z nadciśnieniem.
  • Wspomaga przy alzheimerze - sezamina obecna w tahini ma działanie potrzebne w chorobie Alzheimera. Wpływa na aktywność różnicowania neuronów, przez co poprawia zdolności poznawcze i pamięć.

Kto nie powinien jeść tahini?

Sezam to źródło wielu witamin i mikroelementów
Sezam to źródło wielu witamin i mikroelementówCanva ProINTERIA.PL

Jak jeść tahini?

„Zdrowie na widelcu”: Kuchnia śródziemnomorska. Ratunek dla sercaPolsat CafePolsat Cafe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?