Tradycyjny faszerowany karp w galarecie

Aktualizacja
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij

Faszerowany karp w galarecie to król wigilijnego stołu. Wszyscy entuzjaści ryb z pewnością znają go bardzo dobrze. Co zrobić, żeby faszerowany karp w galarecie zawsze wychodził nam pyszny? Skorzystajcie z naszego przepisu.

Faszerowany karp w galarecie: bez niego nie ma Wigilii.
Faszerowany karp w galarecie: bez niego nie ma Wigilii. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 karpie po ok.1 kg;
  • 2 cebule; 1/2 selera;
  • 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie;
  • 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka;
  • 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny;
  • 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.
2 min
6 osób

Faszerowany karp w galarecie - przygotowanie

A. Ryby oczyścić z łusek, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć tak, żeby nie przeciąć brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, seler oraz marchewki obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy oraz ogony, gotować godzinę na małym ogniu.

B. Bułki namoczyć w mleku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić na ósemki. Białka ubić na pianę. Mięso z głów oraz ogonów obrać ze skóry i ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki i pianę z białek - wymieszać.

C. Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu tak, żeby wywar przykrywał dzwonka. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku.

D. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać żelatynę i sok z cytryny, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godziny do zastygnięcia. Udekorować.

Nasza rada

Niezbyt miłego zapachu ryby pozbędziemy się, gdy zaraz po sprawieniu skropimy ją sokiem z cytryny.

Lubisz ryby? Sprawdź też inne przepisy:

Ryba z piekarnika

Zobacz również:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak zrobić paprykarz rybny?
      Jak zrobić paprykarz rybny?Interia Kulinaria

      Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      1
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      1
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na