Tradycyjny faszerowany karp w galarecie
Faszerowany karp w galarecie to król wigilijnego stołu. Wszyscy entuzjaści ryb z pewnością znają go bardzo dobrze. Co zrobić, żeby faszerowany karp w galarecie zawsze wychodził nam pyszny? Skorzystajcie z naszego przepisu.

Składniki
- 2 karpie po ok.1 kg;
- 2 cebule; 1/2 selera;
- 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie;
- 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka;
- 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny;
- 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.
Faszerowany karp w galarecie - przygotowanie
A. Ryby oczyścić z łusek, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć tak, żeby nie przeciąć brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, seler oraz marchewki obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy oraz ogony, gotować godzinę na małym ogniu.
B. Bułki namoczyć w mleku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić na ósemki. Białka ubić na pianę. Mięso z głów oraz ogonów obrać ze skóry i ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki i pianę z białek - wymieszać.
C. Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu tak, żeby wywar przykrywał dzwonka. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku.
D. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać żelatynę i sok z cytryny, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godziny do zastygnięcia. Udekorować.
Nasza rada
Niezbyt miłego zapachu ryby pozbędziemy się, gdy zaraz po sprawieniu skropimy ją sokiem z cytryny.
Lubisz ryby? Sprawdź też inne przepisy:
Ryba z piekarnika
Zobacz również:
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!